Πώς να επαναφέρετε τις «χαμένες» εφαρμογές στο iPhone

Πώς να επαναφέρετε τις «χαμένες» εφαρμογές στο iPhone
ired.gr

Όλες οι συσκευές με λογισμικό iOS, το iPhone, το iPod Touch και το iPad, διαθέτουν προ-εγκατεστημένες εφαρμογές από την Apple. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς είναι το App Store, το Safari, το iTunes Store, η φωτογραφική μηχανή και το FaceTime. Μερικές φορές, όμως, οι εφαρμογές αυτές εξαφανίζονται και εσείς αναρωτιέστε που πήγαν.

Υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις για το γιατί μια εφαρμογή εξαφανίζεται.

Το προφανές είναι ότι θα μπορούσε να έχει διαγραφεί.

Το λιγότερο προφανές είναι ότι για την εφαρμογή που λείπει, ίσως, έχουν ενεργοποιηθεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις στους Περιορισμούς.

Γιατί να «κρύβονται» τα apps

Υπάρχουν δυο ομάδες ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν τους Περιορισμούς περιεχομένου για να εξαφανίσουν ορισμένες εφαρμογές: όσοι είναι γονείς και οι IT admins.

Οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά τους Περιορισμούς για να αποτρέψουν στα παιδιά τους την πρόσβαση σε εφαρμογές, ρυθμίσεις ή περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Στην άλλη περίπτωση, αν η συσκευή σας είναι εταιρική, είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να έχει ζητήσει να αλλάξουν κάποιες ρυθμίσεις, για λόγους πολιτικής της εταιρίας ή για λόγους ασφαλείας.

Ανακτήστε τα χαμένα apps

Αν κάποιες εφαρμογές λείπουν, έχετε τη δυνατότητα να τις ανακτήσετε. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι τα συγκεκριμένα apps πράγματι λείπουν και δεν έχουν μετακινηθεί, κατά λάθος, σε μια άλλη οθόνη ή σε κάποιο φάκελο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο εργαλείο αναζήτησης Spotlight. Θα εμφανιστεί αν σύρετε προς τα κάτω την οθόνη.

Αν η έρευνα δεν αποδώσει καρπούς, ελέγξτε αν οι περιορισμοί έχουν ενεργοποιηθεί στις Ρυθμίσεις.

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμοί.

Αν είναι ενεργοποιημένοι, θα σας ζητηθεί ένας κωδικός πρόσβασης.

Αν δεν τον γνωρίζετε, γιατί δεν το έχετε θέσει εσείς, τότε δεν μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω.

Διαφορετικά, πληκτρολογήστε τον για να συνεχίσετε.

Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε ορισμένες εφαρμογές και να αφήσετε κάποιες άλλες κρυμμένες, σύρετε τον εικονικό διακόπτη δίπλα από την κάθε εφαρμογή (προσωπικά, έχω απενεργοποιημένο μόνο το «αγορές από εφαρμογές», για να αποφύγω τις λανθασμένες χρεώσεις).

Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε όλες τις εφαρμογές, πατήστε εκεί που αναγράφεται Απενεργοποίηση περιορισμών, στο πάνω μέρος της οθόνης και εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης.

Πώς να ανακτήσετε τα διαγραμμένα apps

Οι εφαρμογές που λείπουν, ίσως, απλώς έχουν διαγραφεί. Σε παλαιότερες εκδόσεις του iOS δεν ήταν δυνατή η διαγραφή των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών. Η Apple άλλαξε αυτή τη δυνατότητα, αλλά ακόμη και τώρα οι εφαρμογές δεν διαγράφονται, αλλά κρύβονται.

Για να τις ανακτήσετε, ψάξτε για αυτές στο App Store και ξαναεμφανίστε τις, σαν να τις κατεβάζετε εκ νέου. Αν θέλετε να επανεμφανίσετε άλλες εφαρμογές, πέραν των προ-εγκατεστημένων, πηγαίνετε στο App Store > Ενημερώσεις > Αγορασμένες και εκεί θα βρείτε όλες τις εφαρμογές που έχετε κατεβάσει κατά καιρούς. Στην κατηγορία «όχι σε αυτό το iPhone» βρίσκονται αυτές που δεν υπάρχουν πια στη συσκευή σας, αλλά μπορείτε να τις κατεβάσετε ξανά, χωρίς να τις πληρώσετε (αν δεν ήταν δωρεάν).

Προσοχή: δεν θα μπορέσετε να ξανακατεβάσετε εφαρμογές που έχουν αφαιρεθεί από το App Store.

Διαβάστε επίσης: «iPhone – θα ενεργοποιηθεί τελικά το τσιπ του ραδιοφώνου;»

Από mirelen