Mac - Δείτε αν παρακολουθείται το μηχάνημά σας

Mac - Δείτε αν παρακολουθείται το μηχάνημά σας
ired.gr

Παρόλο που οι χρήστες Mac δε χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για κακόβουλο λογισμικό που θα χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο ή την κάμερά τους εν αγνοία τους, δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί - έστω και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις - να συμβεί και κάποιοι που έχουν μεγάλη ανάγκη να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, θα ήθελαν να ξέρουν αν υπάρχει τέτοια περίπτωση «μόλυνσης» στο Mac τους.

Με τη βοήθεια λοιπόν μιας δωρεάν εξαιρετικής αλλά και απλής εφαρμογής τρίτου κατασκευαστή με το όνομα «Oversight» μπορείτε να έχετε άμεσα ειδοποίηση σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα ή το μικρόφωνό σας και μάλιστα χωρίς εσείς να έχετε επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ο κατασκευαστής του Oversight εξηγεί το γιατί ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι πολύτιμο στον καθένα (σχεδόν):

«Μια από τις πιο ειδεχθείς ενέργειες ενός malware είναι η χωρίς τη γνώση μας χρήση της κάμερας ή του μικροφώνου μας προκειμένου να ηχογραφούνται και βιντεοσκοπούνται οι κινήσεις μας. Και τα Mac - εννοείται - δεν είναι άτρωτα. Λογισμικό όπως τα OSX/Eleanor, OSX/Crisis, OSX/Mokes και άλλα παρόμοια, προσπαθούν να κατασκοπεύσουν τους χρήστες των Mac. Το Oversight ελέγχει συνεχώς το σύστημά μας, ειδοποιώντας μας όποτε δει την κάμερα ή το μικρόφωνό μας να ενεργοποιούνται. Και παρόλο που συνήθως το φωτάκι της κάμερας ανάβει όταν αυτή ενεργοποιείται, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί κρυφά να παρεισφρήσει σε συνεδρίες όπως αυτές των FaceTime, Skype, Google Hangouts κλπ και να καταγράψει όλη τη συνομιλία και των δύο μερών χωρίς κανείς να μπορέσει να το καταλάβει.»

Αν λοιπόν πειστήκατε τότε μπορείτε να κατεβάσετε το Oversight από εδώ

Απλά κατεβάστε το πατώντας στο μεγάλο πλήκτρο με το «Download» και την εικόνα της ομπρέλας και «τρέξτε» το πρόγραμμα εγκατάστασης για να το εγκαταστήσετε (αλλά και για να το απεγκαταστήσετε αν θελήσετε).

Μόλις εγκατασταθεί, το Oversight θα λειτουργεί αθόρυβα στο υπόβαθρο (έχει εικονίδιο πάνω δεξιά στη γραμμή των μενού) και θα σας ειδοποιεί όποτε ενεργοποιούνται η κάμερα και/ή το μικρόφωνο του Mac σας. Θα μπορείτε μετά να επέμβετε άμεσα και, είτε να επιτρέψετε, είτε να απαγορεύσετε τη συγκεκριμένη ενεργοποίηση, ανάλογα με το εάν εσείς την κάνατε ή έγινε εν αγνοία σας.

1

Βέβαια το Oversight δεν ξεχωρίζει αν η ενεργοποίηση της κάμερας-μικροφώνου σας είναι νόμιμη ή παράνομη, αυτό το αφήνει σε σας. Το σημαντικό όμως είναι ότι αν ξαφνικά δείτε να σας ειδοποιεί ότι ενεργοποιήθηκαν, ενώ εσείς δεν έχετε ανοίξει κάποια εφαρμογή που τα χρησιμοποιεί, αυτό σημαίνει πως κάτι κακό συμβαίνει (πιθανότατα) και κάποιος άλλος, χωρίς την έγκρισή σας, τα ενεργοποίησε.

2

Αυτή είναι μια καλύτερη και πιο τεχνολογικά προηγμένη λύση για να ελέγχουμε τι γίνεται με την κάμερα του Mac μας, αντί να βάζουμε μονωτική ταινία για να την καλύψουμε, όπως κάνει ο διευθυντής του FBI ή ο Mark Zukerberg του Facebook.

Παρόλο που μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να θεωρηθεί ίσως άχρηστη και υπερβολική για αρκετούς χρήστες Mac, υπάρχουν εξίσου πολλοί άλλοι που θα τη θεωρήσουν ανεκτίμητη. Σε κάποια περίπτωση ένας Web browser τρίτου κατασκευαστή, προσπαθούσε να ενεργοποιήσει το μικρόφωνό μου ενώ δεν έκανα τίποτε συγκεκριμένο που να το απαιτεί, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα περίεργο και το Oversight πάντα με ειδοποιούσε.

Αν και δεν είναι για τον καθένα λοιπόν, αν είστε από αυτούς που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, τότε το Oversight μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ χρήσιμη προσθήκη στο σύστημά σας. Τζάμπα είναι άλλωστε.

Δείτε επίσης: Παρακολούθηση κινητού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε 

από Elichord