Λύνουμε τις διαφορές: Universal, iPhone only, iPad only εφαρμογές

Λύνουμε τις διαφορές: Universal, iPhone only, iPad only εφαρμογές
ired.gr

Θα μπορούσε μια εφαρμογή για iPhone να «τρέξει» σε ένα iPad; Ναι αλλά χρειάζεται να γίνουν και συμβιβασμοί. Θα μπορούσε μια εφαρμογή για iPad να λειτουργήσει σε ένα iPhone; Ναι αλλά ίσως χρειαστεί jailbreak.

Σε αυτό το κείμενο θα λύσουμε όλες τις απορίες σας και θα σας εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ εφαρμογών αποκλειστικά για iPhone, iPad και εφαρμογών Universal.

Τέλος, θα σας δείξουμε πώς να «τρέχετε» εφαρμογές και παιχνίδια που προορίζονται για iPhone στο iPad και το αντίθετο.

Τι είναι ένα Universal app;

Στον κόσμο του iOS, μια εφαρμογή Universal είναι εκείνη η οποία διαθέτει μια κοινή εκδοχή που λειτουργεί σε κάθε τύπο συσκευής iOS (αν και όχι απαραίτητα σε κάθε μοντέλο). Ένα Universal app λειτουργεί σε iPad και iPad mini, iPhone και iPod Touch. Οι περισσότερες εφαρμογές, σήμερα, είναι Universal και ελπίζουμε στο μέλλον να μην τίθεται καν τέτοιο θέμα διαχωρισμού.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός Universal app, ενός iPhone only app και ενός iPad only app;

Για διάφορους λόγους, ένας προγραμματιστής μπορεί να επιλέξει να περιορίσει τη χρήση μιας εφαρμογής ή ενός παιχνιδιού, έτσι ώστε να «τρέχει» μόνο σε ορισμένες συσκευές. Μπορεί να διαθέσει το app μόνο για συγκεκριμένα μοντέλα ή για νεότερες εκδόσεις του iOS. Είναι συχνό φαινόμενο να απαγορεύεται στους χρήστες π.χ. να ανοίξουν την εφαρμογή στο iPad ή σε οτιδήποτε άλλο εκτός του iPad.

Μια εφαρμογή που προορίζεται για iPad, θα παίζει στο iPad mini;

Ναι. Εάν μια εφαρμογή έχει βελτιστοποιηθεί για το iPad, θα είναι σε θέση να παίξει και στο iPad mini. Ίσως, όμως, να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το μοντέλο. Στη σελίδα της εφαρμογής στο App Store, αναγράφονται, λεπτομερώς, όλες αυτές οι πληροφορίες.

01

Μια εφαρμογή για iPhone, θα μπορούσε να «τρέξει» στο iPod Touch;

Ναι. Όπως και προηγουμένως, κάτι τέτοιο είναι δυνατό, έτσι κι αλλιώς, χωρίς να δηλώνεται κάπου με επίσημο τρόπο. Το μόνο που πρέπει να ελέγξετε είναι η συμβατότητα της εφαρμογής με συγκεκριμένα μοντέλα iPod Touch. Π.χ. αν πρόκειται για παλαιότερη συσκευή, ίσως, να μην είναι συμβατό με μια νέα εφαρμογή.

Οι τέσσερις τύποι iOS εφαρμογών

  1. Το Universal app
    Τρέχει σε όλες τις συσκευές iOS. Αν δεν πρόκειται για δωρεάν app και έχετε αγοράσει ήδη μια φορά την εφαρμογή, μπορείτε να την ξανακατεβάσετε σε άλλη συσκευή δωρεάν.
  2. Άλλη έκδοση για το iPhone και άλλη για το iPad
    Στην περίπτωση αυτή, οι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει δύο εκδόσεις της ίδιας εφαρμογής. Η μία προορίζεται για το iPad (και το iPad mini) και η άλλη για το iPhone και το iPod Touch. Θα έχουν, πιθανότατα, ελαφρώς διαφορετικά ονόματα και εικονίδια και ίσως και διαφορετικές τιμές, αν δεν διατίθενται δωρεάν.
  3. Εφαρμογή μόνο για iPhone
    Εξαιρετικά σπάνια περίπτωση πλέον. Πρόκειται για μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε για το iPhone και θα λειτουργήσει και σε iPod Touch αλλά δεν προσαρμόστηκε ποτέ για την οθόνη του iPad. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι προγραμματιστές προτιμούν αποκλειστικά την εμπειρία του iPhone ή πιστεύουν ότι δεν αξίζει να επενδύσουν σε μια βελτιστοποιημένη έκδοση για iPad.
  4. Εφαρμογή μόνο για iPad
    Είναι πιο συνηθισμένη από την προηγούμενη κατηγορία, αφού για λόγους σχεδιασμού και interface (μεγαλύτερη οθόνη) ή για τεχνικούς λόγους, οι εν λόγω εφαρμογές λειτουργούν αποκλειστικά σε iPad ή iPad mini. Αυτός ο περιορισμός είναι πιο σοβαρός και σημαίνει ότι αν μια εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για το iPad δεν θα παίζει στο iPhone, τουλάχιστον όχι χωρίς jailbreaking.

02

Πώς μπορώ να καταλάβω με ποια μοντέλα iPad, iPhone και iPod Touch είναι συμβατή μια εφαρμογή;

Αν θέλετε να μάθετε αν μια εφαρμογή θα «τρέχει» στο iPad, το iPhone ή το iPod Touch, ποια μοντέλα υποστηρίζονται και ποια έκδοση του iOS απαιτείται, θα βρείτε όλες αυτές τις πληροφορίες στην σελίδα του app στο App Store. Υπάρχει ειδική στήλη για τη συμβατότητα στη δεξιά πλευρά της σελίδας αλλά πολλές φορές τα στοιχεία αυτά αναφέρονται και στην περιγραφή.

Προσοχή, υπάρχει η πιθανότητα να μπορείτε να κατεβάσετε και να πληρώσετε για μια εφαρμογή παρόλο που δεν είναι συμβατή με τη συσκευή σας. Οπότε, δώστε μεγάλη σημασία στη συμβατότητα για να μην χάσετε τα χρήματά σας.

Πώς να τρέξετε μια εφαρμογή για iPhone στο iPad

Υπάρχουν εφαρμογές που παρόλο που αναφέρουν ότι προορίζονται μόνο για iPhone, μπορούν να λειτουργήσουν και στο iPad. Κι αυτό γιατί το «μόνο για iPad» είναι ένας σοβαρός περιορισμός, ενώ αντίθετα το «μόνο για iPhone» μοιάζει περισσότερο με σύσταση: μια αναγνώριση ότι οι προγραμματιστές δεν έχουν εργαστεί ανάλογα, ώστε η εφαρμογή να μπορεί να αξιοποιηθεί και στο iPad με την μεγαλύτερη οθόνη.

Το κύριο εμπόδιο, σε αυτή την περίπτωση, είναι, εξ αρχής, η εύρεση της εφαρμογής. Αν ψάχνετε μέσω του iPad στο App Store, το σύστημα αγνοεί οποιοδήποτε app που δεν είναι επίσημα βελτιστοποιημένο για iPad. Τα iPhone only παιχνίδια και εφαρμογές δεν θα εμφανίζονται καν στην αναζήτηση.

03

Θα μπορούσατε να ψάξετε για την εφαρμογή στο Mac και μετά να συγχρονίσετε το iPad, αλλά δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Αντ’ αυτού, κάντε κλικ στο μενού που φέρει την ένδειξη «iPad only» και αλλάξετε το σε «iPhone only».

Αφού κατεβάσετε και ανοίξετε την εφαρμογή μπορείτε να διπλασιάσετε την ανάλυση (κάτι που θα χαλάσει την ποιότητα) ή να τη λειτουργήσετε σε μικρό μέγεθος. Διαλέξτε «τίμημα» και απολαύστε iPhone app σε iPad.

Πώς να τρέξετε μια εφαρμογή μόνο για iPad στο iPhone

Δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία και φυσικά δεν γίνεται παρά μόνο αν έχετε jailbroken iPhone.

Ανακεφαλαιώνοντας

  • Τα Universal apps λειτουργούν σε όλες τις συσκευές iOS.
  • Οι εφαρμογές για iPad δεν θα λειτουργήσουν στο iPhone, παρά μόνο με jailbreak.
  • Οι περισσότερες iPhone only εφαρμογές ανοίγουν στο iPad στην original όμως ανάλυση.
  • Μην αποθαρρύνεστε αν μια εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για τη μικρότερη οθόνη του iPhone, αφού, συνήθως, μπορείτε να απολαμβάνετε τη λειτουργικότητά της και στο iPad, με κάποιους συμβιβασμούς.

Διαβάστε επίσης: «Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι έχουν iPhone»

Από mirelen