Ασύρματη φόρτιση Qi: έρχεται στο iPhone 8;

Ασύρματη φόρτιση Qi: έρχεται στο iPhone 8;
ired.gr

Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, η Apple έχει γκρεμίσει αρκετές κατεστημένες καταστάσεις για να φέρει κάτι καινούριο στις συσκευές της: η πανταχού παρούσα, σήμερα, θύρα USB υποστηρίχθηκε αρχικά από το iMac και το Wi-Fi κέρδισε τις εντυπώσεις όταν η Apple το έβαλε απέναντι στο πρότυπο HomeRF. Από την άλλη, πολύ συχνά περιμένει να υιοθετήσει μια νέα τεχνολογία αφού το έχουν κάνει οι ανταγωνιστές της, έτσι ώστε να παρουσιάσει μια καλύτερη εκδοχή.

Αυτή τη φορά, η είδηση ότι η Apple έχει ενταχθεί στο Wireless Power Consortium (το γκρουπ που υποστηρίζει την επαγωγική φόρτιση Qi) έχει προκαλέσει ποικίλες φήμες για το αν τελικά η εν λόγω τεχνολογία έρχεται στο iPhone. Βέβαια, αν κρίνουμε από το παρελθόν, είχε γίνει μέλος του συμβουλίου του Συνδέσμου Blu-ray Disc αλλά δεν συμπεριέλαβε ποτέ Blu-ray drive σε κάποια από τις συσκευές της. Είναι, επίσης, πιθανό, να κρατήσει την ασύρματη φόρτιση για επιλεγμένα προϊόντα, όπως κάνει ήδη με το Apple Watch.

Αν, όμως, το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi έρθει και στο iPhone, αυτό θα έχει ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων.

Ο «πόλεμος» θα τελειώσει.

Εδώ και χρόνια, υπάρχουν δυο ασύμβατα συστήματα ασύρματης φόρτισης που κάνουν αγώνα να κερδίσουν τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, τους προμηθευτές αξεσουάρ αλλά και δημόσιους χώρους, όπως τα Starbucks και τα αεροδρόμια. Το πρώτο είναι το Qi, το οποίο υποστηρίζεται από το Wireless Power Consortium, και το δεύτερο είναι το Airfuel, ένα εντελώς διαφορετικό standard ασύρματης φόρτισης. Αν η Apple υποστηρίξει το Qi, τότε πιθανότατα, θα προκαλέσει ζημιά στο Airfuel και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.

Καλύτερη συμβατότητα

Η προτίμηση της Apple στο Qi θα ωφελήσει γενικότερα τη συγκεκριμένη τεχνολογία, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και ταχύτερη φόρτιση. Επίσης, επειδή θα προκύψει ένα νέο αγοραστικό κοινό και οι κατασκευαστές των αντίστοιχων φορτιστών θα διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα είναι συμβατά με το iPhone.

01

Ένα σφραγισμένο iPhone

Η πρόθεση της Apple για ένα iPhone χωρίς βύσματα έχει φανεί ήδη από την εξαφάνιση της υποδοχής των ακουστικών. Η υιοθέτηση της ασύρματης φόρτισης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα εξαφανιστεί και η θύρα Lightning στο επόμενο iPhone. Αλλά σίγουρα κάτι τέτοιο θα περάσει από το μυαλό των ιθυνόντων. Μια συσκευή χωρίς «τρύπες» θα αδιαβροχοποιείται πιο εύκολα και θα απελευθερώνει πολύτιμο χώρο για άλλες λειτουργίες. Ούτως ή άλλως πάντως η φόρτιση με καλώδιο Lightning δεν θα διαρκέσει πολύ αφού ήδη η Apple έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τη σύνδεση USB-C στο MacBook Pro.

Μετάθεση της ανέπαφης ασύρματης φόρτισης

Αν η Apple υιοθετήσει την ασύρματη φόρτιση με Qi, ίσως να αφήσει για πολύ αργότερα την ιδέα για ένα σύστημα δωματίου με ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του αέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Wi-Fi. Υπάρχουν ήδη μερικές εταιρίες στον χώρο αυτό και η Microsoft κατέθεσε πρόσφατα ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ασύρματο σύστημα φόρτισης με χρήση του φωτός. Φυσικά, η Apple θα μπορούσε να προχωρήσει παράλληλα και τις δύο τεχνολογίες από το να κάνει ένα βήμα τη φορά.

Πόσο σημαντικό για εσάς είναι να είναι συμβατό με ασύρματη φόρτιση το επόμενο iPhone; Θα παίξει ρόλο στην απόφασή σας να το αποκτήσετε;

Διαβάστε επίσης: «Το παιδί μου θέλει smartphone. Βοήθεια!»

Από mirelen