iOS 10 - 8 κόλπα που δεν ξέρατε

iOS 10 - 8 κόλπα που δεν ξέρατε
ired.gr

Είναι γνωστό ότι το iOS 10 έχει προσθέσει μεγάλη ευχρηστία στις iOS συσκευές μας (και ιδιαίτερα στο iPhone). Όμως σίγουρα όλοι μας δεν ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτό και ιδιαίτερα τις προχωρημένες λειτουργίες του που μας δίνουν τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης χρηστικότητας.

Παρακάτω είναι 8 κολπάκια που μπορεί να σας βολέψουν ιδιαίτερα με την iOS συσκευή σας.

1. Μετατροπή eBook σε audio book

Μια λειτουργία που έχουμε παραβλέψει, αλλά είναι πολύ βολική, είναι η δυνατότητα του iPhone να μας διαβάζει ένα κείμενο αντί να το διαβάζουμε εμείς. Παρόλο που σίγουρα βολεύει τους ανθρώπους με πρόβλημα στα μάτια, μπορεί επίσης να μετατρέψει ένα eBook σε ηχητικό βιβλίο (audio book).

Για να το κάνετε πηγαίνετε, Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Εκφώνηση και ενεργοποιήστε το «Εκφώνηση οθόνης». Αφού το κάνετε, με σύρσιμο δύο δαχτύλων από την κορυφή της οθόνης, ενεργοποιείται η λειτουργία εκφώνησης μέσα σε οποιαδήποτε εφαρμογή και θα σας διαβάζει το κείμενο που βρίσκει. Μπορείτε να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις επίσης, όπως φύλο της φωνής εκφώνησης και ταχύτητα.

2. Χρήση της iOS συσκευής σαν σαρωτή

Στην εποχή μας, όπου η σάρωση διαφόρων χαρτιών είναι κάτι σύνηθες, το να κουβαλάμε ένα φορητό σαρωτή όπου πάμε δεν είναι και η πιο βολική λύση. Υπάρχουν όμως εφαρμογές έτοιμες που μετατρέπουν ένα iPhone (iPad κλπ) σε φορητό σαρωτή. Δοκιμάστε τα Scanbot 6, Dropbox  και την ειδική εφαρμογή της Microsoft, Office Lens.

Με οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές μπορείτε να πάρετε μια φωτογραφία του εγγράφου που σας ενδιαφέρει και να το μετατρέψετε σε ψηφιακό που μπορείτε μετά να αποθηκεύσετε ή να στείλετε αλλού. Μερικές από αυτές τις εφαρμογές (ή κάποιες άλλες ειδικές γι’ αυτό) παρέχουν οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR) επιπλέον μετατρέποντας τη φωτογραφία σε κείμενο προς επεξεργασία.

Δείτε επίσης: iPhone - 12 εξαιρετικά 3D Touch κόλπα για να δοκιμάσετε (Mέρος 1ο) 

3. Χρήση του Trackpad (iPhone 6s ή 7 μόνο)

Όλα τα iPhone με 3D Touch (δηλαδή τα μοντέλα 6s και 7) παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης Trackpad για μεγαλύτερη ευκολία στην κίνηση και έλεγχο του κέρσορα όταν πληκτρολογούμε κείμενα, κάτι που είναι πολύ βολικό.

Για να το ενεργοποιήσετε απλά πατήστε και κρατήστε σταθερά στην περιοχή του πληκτρολογίου ενώ πληκτρολογείτε κάποιο κείμενο. Θα δείτε να εξαφανίζονται τα γράμματα του πληκτρολογίου και από κει και πέρα θα μπορείτε να κινήσετε τον κέρσορα με το δάχτυλό σας όπως σε ένα κανονικό Trackpad. Επιλέξτε τμήματα κειμένου για επεξεργασία ή κάνετε ό,τι άλλο χρειάζεστε.

2

4. Δείτε όλες τις φωτογραφίες που σας έστειλε μια επαφή σας

Αν έχετε δημιουργήσει μια συζήτηση με πολλά μηνύματα (ή απλά ανταλλάσσετε μηνύματα) με μια επαφή σας, θα γνωρίζετε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει τεράστια σε περιεχόμενο. Αν λοιπόν θέλετε να βρείτε μια φωτογραφία που κάποια στιγμή σας έστειλε, θα είναι αρκετά δύσκολο να ψάχνετε ένα-ένα τα μηνύματα.

Υπάρχει όμως ένας ευκολότερος τρόπος να δείτε όλες τις φωτογραφίες της συγκεκριμένης επαφής σας πατώντας το μικρό κυκλικό «i» εικονίδιο των πληροφοριών (info) στην άνω δεξιά γωνία. Από εκεί, μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες και τα συνημμένα που ανταλλάξατε με την επαφή σας αυτή.

5. Δημιουργήστε υπενθυμίσεις με βάση την τοποθεσία

Πιθανότατα θα ξέρετε ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη Siri να σας κάνει υπενθυμίσεις με βάση συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορείτε όμως να τη ρυθμίσετε να σας κάνει υπενθυμίσεις και με βάση την τοποθεσία (στα αγγλικά όμως, ή όποια άλλη γλώσσα γνωρίζετε από τις υποστηριζόμενες). Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε «Remind me to call my brother when I get home». Αν είστε στη δουλειά, μπορείτε να πείτε στη Siri να σας υπενθυμίσει να βάλετε βενζίνη - π.χ. - καθώς θα αναχωρείτε και θα σας στείλει μια υπενθύμιση καθώς θα φεύγετε με το αμάξι σας.

Για να λειτουργήσει όμως αυτό, πρέπει να έχετε ενημερώσει τις επαφές σας με πληροφορίες όπως διευθύνσεις ονόματα και σχέσεις συγγένειας (π.χ. ‘αδελφός-η’). Εννοείτε μόνο αυτές που σας ενδιαφέρουν για τέτοια χρήση και, εξυπακούεται, πρώτα τη δική σας επαφή.

Δείτε επίσης: Εύρεση iPhone - Αφαιρέστε μία συσκευή iPhone από τον λογαριασμό του πρώην ιδιοκτήτη 

6. Ελέγξτε τη συσκευή σας με το κεφάλι

Πέρα από τον έλεγχο του iPhone σας με τη φωνή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κεφάλι σας. Όχι δεν εννοούμε με τη σκέψη - δε φτάσαμε εκεί ακόμη - αλλά με κινήσεις του κεφαλιού σας.

Για να το επιτύχετε πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Διακόπτης Ελέγχου κι ενεργοποιήστε τον. Μετά επιλέξτε «Νέος διακόπτης» και επιλέξτε την κάμερα. Μετά επιλέξτε «Κίνηση κεφαλιού αριστερά» κι έπειτα επιλέξτε να ενεργοποιείται η Siri. Μπορείτε να επιλέξετε κι άλλες κινήσεις όπως καταλαβαίνετε και να τους ορίσετε διαφορετικές λειτουργίες από την παρεχόμενη λίστα. Θα δείτε μπλε τετράγωνα να περικυκλώνουν τα διάφορα αντικείμενα της οθόνης του iPhone σας. Γυρίστε το κεφάλι σας αριστερά για να ενεργοποιηθεί η Siri (ή ό,τι άλλο επιλέξατε να γίνεται).

3

7. Εφαρμόστε ένα χρωματικό φίλτρο στην οθόνη της συσκευής σας

Μια όχι και τόσο γνωστή προσθήκη στο iOS είναι η δυνατότητα εφαρμογής χρωματικού φίλτρου στην οθόνη της συσκευής μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να ρυθμίσουμε τη γενική απόχρωση της οθόνης όπως βολεύει τα μάτια μας ή να ρυθμίσουμε κάποια χρώματα να είναι πιο ευδιάκριτα σε ανθρώπους με προβλήματα στα μάτια όπως η αχρωματοψία.

Πηγαίνουμε Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Βοηθήματα Οθόνης > Χρωματικά Φίλτρα. Από την παλέτα των χρωμάτων που θα δείτε μπορείτε να επιλέξετε τη γενικότερη απόχρωση της οθόνης της συσκευής σας. Η λειτουργία μοιάζει με το Night Shift (τη νυχτερινή λειτουργία που όλα αρχίζουν σταδιακά να κοκκινίζουν μετά τη δύση του ηλίου), αλλά είναι μόνιμη και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε όποια χρωματική απόχρωση σας βολεύει.

8. Μάθετε τη σωστή προφορά στη Siri (στις γλώσσες που υποστηρίζονται)

Αν χρησιμοποιείτε τη Siri - στα αγγλικά ή άλλη υποστηριζόμενη γλώσσα - θα έχετε προσέξει ότι μερικές φορές προφέρει κάποια πράγματα - ειδικά τα ονόματα - όπως της κατέβει. Αυτό όμως διορθώνεται (σχεδόν πάντα γιατί μερικές φορές είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως).

Για να τη διδάξετε τη σωστή προφορά λοιπόν, ενεργοποιήστε την και πείτε «That’s not how you pronounce ...» όπου προσθέτετε αυτό που θέλετε να τη μάθετε. Η Siri θα σας ζητήσει να επαναλάβετε αυτό που θέλετε να μάθει και μετά να επιλέξετε μέσα από διάφορες αναπαραγωγές της φωνής σας που ηχογράφησε.

Δείτε επίσης: iOS 10 - Πώς να κλειδώσετε απόλυτα την οθόνη κλειδώματος της συσκευής σας 

από Elichord