Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτιάχνοντας ένα PC - 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Φτιάχνοντας ένα PC - 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε
ired.gr

Το να φτιάξει κανείς το δικό του υπολογιστή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο τώρα πια. Αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου κι έχεις μερικές βασικές γνώσεις κι έχεις καταλήξει στα επί μέρους εξαρτήματα που θα χρειαστείς, τότε το «χτίσιμο» του δικού σου PC μπορεί να είναι ακόμη και παιχνιδάκι. Κι αν είσαι μερακλής - κι έχεις και τα «φράγκα» - τότε με ένα χιλιάρικο το πολύ φτιάχνεις ένα killer-PC με δυνατότητες μέχρι και VR (virtual reality).

Όμως αν δεν προσέξουμε μερικά σημεία, μπορούμε εύκολα να τα θαλασσώσουμε και μετά να αναρωτιόμαστε γιατί δεν «ξεκινάει το ρημάδι». Δείτε λοιπόν μερικά απλά λάθη που κάνουν συνήθως οι αρχάριοι και πώς να τα αποφύγετε.

Λάθος 1ο: Μπέρδεμα στα καλώδια ισχύος (power cables).

2

Υποθέτουμε βέβαια ότι βάλατε όλα τα καλώδια στη σωστή θέση, έτσι; Όμως όλα τα καλώδια δεν είναι ίδια και τα τροφοδοτικά των PC έχουν δύο παρόμοιες φίσες των 8 ακίδων για τροφοδοσία. Η μία όμως πάει στην κάρτα γραφικών και η άλλη στη μητρική και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εναλλακτές. Και παρόλο που έχουν διαφορετικό σχήμα για να καταλάβει ο χρήστης ότι δεν πάει η μία στη θέση της άλλης, κάποιοι δεν το προσέχουν και τις σπρώχνουν να μπουν με το ζόρι - κρατς ...

Προσοχή: Η μικρή φίσα με τα 8+2 (μπορεί να είναι σαν 2 ξεχωριστές φίσες που ενώνονται όμως) pin πάει στην κάρτα γραφικών. Θα δείτε ότι μπορείτε να τις ενώσετε και να δημιουργήσετε μια των 8 pin. Σε κάποιες κάρτες γραφικών μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία μάλιστα.

Λάθος 2ο: Ξεκούμπωτη κάρτα γραφικών

3

Μερικοί χρήστες νομίζουν ότι αν βάλουν την κάρτα γραφικών απλά στη θέση της και βάλουν και τη φίσα τροφοδοσίας, θα είναι εντάξει. Κι έτσι, δεν προσέχουν να κουμπώσει σωστά. Η κάρτα γραφικών πρέπει να εισέλθει προσεκτικά στο αντίστοιχο slot πρώτα από μπροστά και μετά να κατέβει και να κουμπώσει προσεκτικά και στο πίσω μέρος όπου υπάρχει το αντίστοιχο «μάνταλο» στερέωσης. Αν δεν γίνει αυτό, η κάρτα δεν πατάει καλά και το PC δεν ανοίγει. 

Προσοχή: Πατήστε προσεκτικά την κάρτα γραφικών μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κούμπωσε μπρος και πίσω και είναι στερεή στο slot και μετά βιδώστε την (ή τις) βίδα (ες) που την στερεώνουν στο κουτί.

Δείτε επίσης: Φτιάξε το δικό σου PC - Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε 

Λάθος 3ο: Βάζοντας λάθος τα καλωδιάκια τροφοδοσίας

4

Σε κάθε κουτί PC υπάρχουν κάτι μικρά καλωδιάκια που δίνουν τροφοδοσία καθώς ενώνουν το πλήκτρο ON-OFF, RESET, HDD LED, POWER LED με τη μητρική κάρτα. Αν δε μπουν σωστά το PC δεν θα ξεκινήσει ή τα αντίστοιχα LED δεν θα ανάβουν ώστε να ξέρουμε τι γίνεται. Επειδή είναι μικρά και είναι όλα ίδια, είναι εύκολο να τα μπερδέψουμε και να τα βάλουμε αλλού γι’ αλλού. Δείτε τις ετικέτες που έχει το καθένα επάνω του και συμβουλευτείτε το βιβλίο της μητρικής για να δείτε σε πια αντίστοιχα pin πηγαίνει το καθένα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα καλωδιάκια αυτά είναι ενωμένα σε μια βολική φίσα κάνονας ευκολότερη τη σωστή τοποθέτησή τους, αλλά συνήθως είναι ξεχωριστά.

Προσοχή: Φροντίστε να τα βάλετε πρώτα-πρώτα πριν βάλετε άλλα στοιχεία του PC (κάρτες, δίσκους κλπ) γιατί μετά θα είναι σχεδόν αδύνατον να έχετε πρόσβαση και να δείτε τι κάνετε για να τα βάλετε σωστά.

Λάθος 4ο: κακό κούμπωμα στις φίσες τροφοδοσίας

5

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις φίσες τροφοδοσίας (ειδικά τη μεγάλη με τα πολλά pin) που μπορεί να σας “κοροϊδέψει” ότι μπήκε ενώ δεν έχει κουμπώσει καλά. Το αποτέλεσμα είναι το PC να μην ξεκινάει και να σπάμε το κεφάλι μας τι φταίει. Πατήστε προσεκτικά, αλλά καλά τις δύο φίσες τροφοδοσίας - τη μεγάλη που μπαίνει στην άκρη της μητρικής δίπλα στις μνήμες και τη μικρή που μπαίνει δίπλα στον επεξεργαστή. Ακόμη κι ένα χιλιοστό να απέχουν θα φαίνονται κουμπωμένες και δεν θα ξεκινάει το PC. Πιστέψτε μας έχει γίνει παραπάνω από μία φορές σε μας.

Προσοχή: Μην κάνετε το ίδιο λάθος.

Δείτε επίσης: Κάρτες γραφικών - Οδηγός αγοράς 

Λάθος 5ο: Τσακισμένα καλώδια σκληρών δίσκων

6

Αναρωτιέστε γιατί τα καλώδια των σκληρών δίσκων δε χωράνε στο κουτί κι εξέχουν εμποδίζοντας το πλαϊνό καπάκι να κλείσει; Οπότε τα πατάτε και τσακίζουν για να χωρέσουν και είτε κάνετε ζημιά στο καλώδιο, είτε ξεκουμπώνεται από τη φίσα χωρίς να το προσέξετε και μετά ο δίσκος απλά δε δουλεύει.

Απλά μπορεί να τα έχετε βάλει ανάποδα - δίσκους και καλώδια. Σε πολλά κουτιά - ειδικά στα μεγάλα - οι δίσκοι μπορούν να μπουν από την αντίθετη κατεύθυνση ώστε τα καλώδια να χωράνε και να μην πιέζονται, ούτε να εμποδίζουν τα καπάκια να κλείσουν.

Προσοχή: Με τη χρήση γωνιακών καλωδίων (αυτά που είναι γωνιασμένα από τη μία και ίσια από την άλλη) - σε μερικές μητρικές τα παρέχουν μαζί - λύνετε ακόμη πιο εύκολα το πρόβλημα. Βάζετε την άκρη με τη γωνία στη φίσα του σκληρού δίσκου και την άκρη με το ίσο τμήμα, στη φίσα της μητρικής.

Καλά χτισίματα.

Δείτε επίσης: Intel ή AMD; Ποιον επεξεργαστή να διαλέξετε; 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status