iPhone - Θα ενεργοποιηθεί τελικά το τσιπ του ραδιοφώνου;

iPhone - Θα ενεργοποιηθεί τελικά το τσιπ του ραδιοφώνου;
ired.gr

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC), θέλει να μπορούμε να ακούμε δωρεάν ραδιοφωνικούς σταθμούς με το smartphone μας.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν καν ιδέα ότι τα περισσότερα smartphone της αγοράς σήμερα έχουν ΗΔΗ ένα ενσωματωμένο ΔΕΚΤΗ FM. Για παράδειγμα το Qualcomm LTE modem που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία σχεδόν των smartphone έχει κι ένα τσιπάκι δέκτη FM σύμφωνα με το Recode. Η παραξενιά του θέματος είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των τσιπ είναι ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ! Τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Ραδιοεκπομπών των ΗΠΑ, μόνο το 44% των πιο δημοφιλών smartphone της αγοράς έχουν αυτά τα τσιπ ενεργοποιημένα. Και όσον αφορά τις Apple συσκευές αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μικρότερος - καθώς το 94% των συσκευών με μη ενεργά τσιπ FM είναι iPhone! Ο νέος πρόεδρος του FCC, Ajit Pai (α, ρε Τραμπ τι σου κάνουν οι μετανάστες σε μεγάλα πόστα), πιστεύει ότι κάτι τέτοιο πρέπει πια ν’ αλλάξει.

«Μου φαίνεται παράξενο το ότι κάθε μέρα ακούμε για μια εφαρμογή smartphone που μπορεί να κάνει κάτι νέο κι εντυπωσιακό, κι όμως αυτά τα κινητά μικρά θαύματα δεν έχουν ενεργή μια λειτουργία που προσέφερε το μέσο Sony Walkman του 1982», δήλωσε ο Pai στο Συμπόσιο για το Μέλλον του Ήχου και Βίντεο στην Washington, D.C., την περασμένη Τετάρτη.

Με τους δέκτες FM απενεργοποιημένους, οι χρήστες smartphone υποχρεούνται να χρησιμοποιούν εφαρμογές που κατεβάζουν ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω Wi-Fi ή GSM κάνοντας χρήση δεδομένων (έλα ντε; γιατί άραγε;) και βεβαίως να πληρώνουν εκεί που με ένα δέκτη FM θα άκουγαν δωρεάν ράδιο. Υπάρχει όμως κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα ασφάλειας στους FM δέκτες: αν είναι ενεργοποιημένοι, οι χρήστες θα μπορούν να ακούνε εκπομπές με ανακοινώσεις ασφαλείας ή κινδύνου, σε περιοχές που μπορεί να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη τηλεφωνικού δικτύου.

«Ο πρώην επί κεφαλής της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Διαχείρισης Εκτάκτων 'Περιστατικών, είναι επίσης υπέρ της θέσης μας», συνεχίζει ο Pai. «Ο επί κεφαλής του FCC έχει ένα πάνελ συμβούλων σε θέματα δημόσιας ασφάλειας που τον συμβούλευσαν να ζητήσει την ενεργοποίηση των δεκτών FM στα smartphone».

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν είναι οι μόνοι που πιστεύουν πως αυτό είναι κάτι καλό. Το 2015 υπήρξε μια καμπάνια με τίτλο «Ελευθερώστε το δέκτη ράδιο FM στο smartphone μου» που ζητούσε από τους παρόχους των ΗΠΑ να απελευθερώσουν το δέκτη FM σε πολλά γνωστά μοντέλα smartphone. Σύμφωνα με αυτούς (που διαμαρτύρονταν), οι AT&T, Verizon, Sprint και T-Mobile έχουν πάρει θέση υπέρ της απελευθέρωσης του δέκτη FM σε Android smartphones τουλάχιστον (η Apple είναι πάντα ένα άλλο κεφάλαιο).

Δεν είναι όλοι όμως υποστηρικτές μιας τέτοιας ιδέας (σώπα). Η CTIA (https://www.ctia.org/) ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους στην ασύρματη βιομηχανία, αντιτίθεται σε ένα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με την Washington Post. Όσον αφορά την Apple, η στάση της είναι μάλλον «ομιχλώδης» πάνω στο θέμα - και δεν είναι ξεκάθαρο αν τα τσιπάκια της Qualcomm πρέπει να ενεργοποιούνται κατά την εγκατάστασή τους ή αυτό μπορεί να γίνει και αργότερα.

Είτε είναι καλή ιδέα όμως, είτε όχι, ο Pai είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αναγκαίο να κινηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πάνω στο θέμα. «Σαν υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς και της εφαρμογής των νόμων, δε μπορώ να υποστηρίξω μια κυβέρνηση που θα έκανε βεβιασμένες κινήσεις για την ενεργοποίηση αυτών των τσιπ», δήλωσε τελικά.

Δείτε επίσης: Ραδιόφωνο Free - Ακούστε ραδιόφωνο στο iPhone σας 

από Elichord

*έχει γίνει διόρθωση κατόπιν παρεξήγησης του τίτλου!