Η Apple διεξάγει δοκιμές για ένα νέο, 4K Apple TV

Η Apple διεξάγει δοκιμές για ένα νέο, 4K Apple TV
ired.gr

Ενώ οι πάντες ασχολούνται με το επερχόμενο (7s, 8, X - όπως θέλετε πείτε το) iPhone και τις φήμες αλλά και αναφορές γύρω από αυτό, ευτυχώς δεν σταματούν όλα εκεί. Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, η Apple διεξάγει δοκιμές για την επόμενη έκδοση του set top box της, Apple TV, το οποίο και έχει την κωδική ονομασία ‘J105’. Η νέα αυτή, αναβαθμισμένη έκδοση του Apple TV 4, αναμένεται να φέρει νέο hardware στο εσωτερικό της και υποστήριξη ανάλυσης 4K.

Πριν συνεχίσουμε, θα ήθελα λίγο να αναφερθώ στο 4K και στη χρήση του στη χώρα μας. Πρώτον, οι 4K τηλεοράσεις είναι πλέον προσιτές. Επίσης, 4K videos μπορούμε να ...κατεβάσουμε. Από εκεί και πέρα, 4K ταινίες διαθέτει και το Netflix (με την υπηρεσία αυτή την περίοδο να προσθέτει σε καθημερινή βάση ελληνικούς υπότιτλους σε ταινίες και σειρές), αλλά και, το γνωστό μας YouTube.

Επίσης, σε ενδεχόμενο κυκλοφορίας ενός 4K Apple TV, οι χρήστες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το αναβαθμισμένο hardware, ακόμα και αν κάποιοι τίτλοι παραμείνουν σε ανάλυση Full HD. Εδώ που τα λέμε, κάποιοι προτιμάμε Full HD games στα 60fps από το 4K στα 30.

Διαβάστε επίσης: Νέο Apple TV 4: Πρώτο Unboxing στην Ελλάδα

Ας επιστρέψουμε όμως στην αναφορά του Bloomberg. Εκτός του νέου Apple TV, η Apple σκέφτεται να δημιουργήσει και το δικό της, mfi χειριστήριο, κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ απλά, περιττό. Επίσης, στο report αναφέρονται τα - πλέον - συνηθισμένα και γνωστά, όπως η προσπάθεια της Apple να κλείσει συμφωνίες με τα studios για την παροχή ενοποιημένων υπηρεσιών μέσω του Apple TV, κάτι που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε. Αλλά και κάτι που θα αργήσει (λογικά) να μας απασχολήσει καθώς η Ελλάδα θα ακολουθήσει πολλά χρόνια μετά από την έναρξη της υπηρεσίας. Σας θυμίζω πως στο Ελληνικό iTunes Store ακόμα δεν έχουμε TV Shows.

Επιπροσθέτως, με βάση την αναφορά αυτή, η Apple προτίθεται να τοποθετήσει το μικρόφωνο στη συσκευή, ενώ μέχρι σήμερα αυτό βρίσκεται στο χειριστήριο του Apple TV. Η κίνηση αυτή κατά τη γνώμη μου είναι μάλλον λανθασμένη. Αν πραγματοποιηθεί, οι χρήστες θα πρέπει να φωνάζουν προς την κατεύθυνση του set top box, αντί να δίνουν εντολές μέσω του remote με κανονική ένταση φωνής, όπως συμβαίνει σήμερα. Ίσως βέβαια, οι σχεδιαστές της Apple να έχουν στο νου τους τη χρήση της Siri χωρίς την απαραίτητη χρήστη του Apple TV Remote, οπότε μάλλον θα πρέπει να δούμε την τελική υλοποίηση για να κρίνουμε. Έτσι κι αλλιώς, ελάχιστοι χρήστες στη χώρα μας επιλέγουν να “γυρίσουν το σύστημα” στα Αγγλικά προκειμένου να επωφεληθούν της ψηφιακής βοηθού της εταιρείας.

Σύμφωνα με έξωθεν κριτικές, το λογισμικό του Apple TV 4 αποδείχθηκε λιγότερο “φιλόδοξο” από όσο η αγορά ανέμενε. Σήμερα, το περιβάλλον χρήστη θυμίζει έντονα το iOS με τον κλασικό τρόπο εμφάνισης, περιήγησης αλλά και επιλογής των εφαρμογών. Όμως, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει. Όχι όμως ριζικά. Μία από τις ιδέες των σχεδιαστών της Apple είναι η επανατοποθέτηση των τεσσάρων κεντρικών καρτελών στο κέντρο της οθόνης, ενώ μια άλλη είναι η προεπισκόπηση των εφαρμογών τη στιγμή που “περνάμε” πάνω από αυτές, κάτι που ισχύει και σήμερα, αλλά για ελάχιστες, επιλεγμένες εφαρμογές.

Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω πως εφόσον η Apple κυκλοφορήσει ένα 4K Apple TV, ταυτόχρονα εκτιμώ πως θα υποστηρίξει και τις αντίστοιχες αναλύσεις στα videos που προσφέρει μέσω του iTunes Store.

Ας προσπαθήσουμε όμως να συνοψίσουμε και να κωδικοποιήσουμε το τι θα μας φέρει το νέο Apple TV, αν τελικά η αναφορά του Bloomberg είναι ακριβής:

  • 4Κ ανάλυση (σημαντική και ουσιαστική προσθήκη, καθώς υπάρχει και στη χώρα μας 4K περιεχόμενο και οι 4K τηλεοράσεις διατίθενται πλέον σε προσιτές τιμές)
  • Αλλαγές στο περιβάλλον χρήστη (αναμένουμε για να κρίνουμε)
  • Συμφωνίες με studios και πιθανό λανσάρισμα “κεντρικής” υπηρεσίας video σε συνεργασία με τους cable providers (δεν μας αφορά)
  • Επανατοποθέτηση μικροφώνου (τίποτε το ιδιαίτερο)

Κλείνοντας, θα πρέπει να σας αναφέρω πως η Apple έχει προβεί σε προσλήψεις έμπειρων στελεχών της αγοράς, όπως του Timothy D. Twerdahl, lead manager του Amazon Fire TV, προκειμένου να επιτύχει την πραγματική ενίσχυση της πλατφόρμας της.

Προσωπικά, θεωρώ το Apple TV 4 το καλύτερο set top box και ας υπόκειται στους γνωστούς περιορισμούς της εταιρείας. Εξάλλου, όποιος θέλει να του περάσει (για παράδειγμα) το Kodi, τελικά θα το καταφέρει... Όμως, τα περισσότερα από τα νέα γύρω από το Apple TV, δυστυχώς, αφορούν κυρίως όσους διαμένουν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία. Ας ελπίσουμε η εταιρεία στην επικείμενη αναβάθμιση του Apple TV να προσθέσει χαρακτηριστικά που να μας αφορούν, όλους.

από Kostthem