Οι 10 πιο παράξενες ιδέες της Apple

Οι 10 πιο παράξενες ιδέες της Apple
ired.gr

Από το ξεκίνημά της στο γκαράζ του πατρικού σπιτιού του Steve Jobs στο Los Altos της Καλιφόρνια, η Apple ήταν η εταιρία του παράξενου και καινοτόμου στο χώρο των ηλεκτρονικών. Από τότε, η εταιρία που πια θα στεγάζεται στο - επίσης παράξενο spaceship campus - στο Cupertino έχει γίνει γνωστή στον κόσμο όχι μόνο για τις καινοτόμες ιδέες της, αλλά και για το ντιζάιν τους.

Βέβαια, όλοι ξέρουμε ότι ΟΛΕΣ οι ιδέες ενός εφευρέτη δεν είναι καλές για να μείνουν στην ιστορία - ή ακόμη και για να φτάσουν μέχρι τη γραμμή παραγωγής. Είναι φορές που κάποιες ιδέες είναι παράξενες, μη πρακτικές, άσχημες ή, τέλος πάντων, ακούγονται καλές σαν ιδέες, αλλά αποτυγχάνουν στην υλοποίηση. Και η Apple είναι άλλο ένα παράδειγμα αυτού του κανόνα.

Λέγοντας όλα αυτά, ας δούμε λοιπόν 10 από τις πιο παράξενες συλλήψεις της εταιρίας, ιδέες και αντίστοιχα προϊόντα που άλλα δεν προχώρησαν πέρα από το τμήμα σχεδιασμού κι άλλα εμφανίστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς λόγω της παραξενιάς τους.

1. Το MacPhone

02

Η Apple πειραματίστηκε με κάποιες συσκευές τύπου tablet στις αρχές του ’80 με τις ονομασίες Apple Snow White 1 Tablet Mac και Apple Snow White 3 Macphone - όπου Snow White η Χιονάτη! Αντί τελικά να παρουσιάσει στην αγορά οποιαδήποτε από τις δύο, εστιάστηκε τελικά (ευτυχώς) στο Macintosh (το γνωστό μας Mac), όμως ποτέ δεν ξέχασε αυτές τις ιδέες και, την κατάλληλη στιγμή, παρουσίασε το iPhone και το iPad. Ευτυχώς γι’ αυτήν και για μας.

2. Το Apple TimeBand

03

Πριν το Apple Watch γίνει καν εφικτό σαν ιδέα, η εταιρία του Cupertino πειραματίστηκε και με άλλες ιδέες φορετών συσκευών και συστημάτων υπολογιστών που θα φοριούνταν στον καρπό - μεταξύ αυτών το κατασκεύασμα της παραπάνω εικόνας που θυμίζει έντονα το αντίστοιχο εξάρτημα του παιχνιδιού Fallout, το γνωστό «Pip-Boy». Το εν λόγω πρότζεκτ το ξεθάψαμε σε ένα Γιαπωνέζικο περιοδικό του 1991. Αν και μοιάζει αρκετά ογκώδες και άβολο και θα έκανε τον καθένα που θα το φορούσε να μοιάζει με χαρακτήρα που έχει ξεφύγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν το έβγαζε σήμερα, πιστεύω πως θα είχε αρκετή επιτυχία με τη διάδοση και τους φανατικούς οπαδούς του παραπάνω παιχνιδιού. Λέτε;

Δείτε επίσης: «Apple - 5 προϊόντα της που δεν προτείνουμε για αγορά» 

3. Υπολογιστής ποδηλάτου

04

Άλλη μία κουλή σχεδίαση - όμως πρωτοπόρα και πολύ μπροστά από την εποχή της - που βρήκαμε σε ένα Γιαπωνέζικο περιοδικό του 1991, το Axis, είναι αυτό το υπολογιστικό σύστημα ποδηλασίας που, όπως φαίνεται, το επεξεργαζόταν η Apple εκείνη την εποχή. Δεν είμαστε βέβαιοι ως προς τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής, αλλά και πάλι φαίνεται πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν η εταιρία - δεδομένου ότι τα GPS ποδηλάτων, οι βάσεις για smartphone κι εφαρμογές ποδηλασίας και γυμναστικής γενικώς, καθώς και τα διάφορα κιτ μετατροπής σε ηλεκτρικά ποδήλατα που ελέγχονται από smartphone, είναι κάτι που σήμερα είναι υπαρκτή κι εφαρμοσμένη τεχνολογία.

4. Παράξενα σχέδια για το iPhone

05

Κατά τη διάρκεια της περίφημης δικαστικής διαμάχης Apple εναντίον Samsung, ξεθάφτηκαν διάφορα παράξενα σχέδια του iPhone 4 και μεταξύ αυτών μια γωνιώδης συσκευή με κυρτή πλάτη με την κωδική ονομασία Ν90, αλλά κι ένα οκτάγωνο iPhone που θα γινόταν στάνταρ αν τελικά η εταιρία δεν κατέληγε σε πιο συμβατικές φόρμες όπως οι σημερινές.

Δείτε επίσης: «13 Apple προϊόντα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν»

5. Flower Power Macintosh - το λουλουδάτο

06

Κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε το ... Mac - Χίπη. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια σειρά από iMac με πολύχρωμα λουλουδάτα σχέδια που έμοιαζαν σαν τυλιγμένα με τεντόπανα Primavera. Ένα από αυτά, το λουλουδάτο της εικόνας, ονομάστηκε - τι άλλο - το Flower Power Mac, ένα ντιζάιν που ακόμη και σήμερα δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής. Είναι σίγουρα εντελώς ξεκάρφωτο σε σχέση με την λιτή σχεδίαση της Apple που έχουμε συνηθίσει ως τώρα.

6. Το Bashful tablet

07

Αν νομίζετε ότι το iPad ήταν το πρώτο tablet της Apple, σκεφτείτε πάλι. Πολύ πριν το iPad γίνει καν ιδέα προς υλοποίηση, το Bashful σχεδιάστηκε από τον Hartmut Esslinger που τελικά κατέληξε στη δημιουργία της εταιρίας Frog Design, Inc. Το Bashful ήταν σίγουρα ένα πρώιμο πρωτότυπο του γνωστού και αποτυχημένου Newton της Apple, ενός PDA που παρουσιάστηκε το 1993 και μπορούσε να έχει stylus (γραφίδα) και επιπλέον εξωτερικό πληκτρολόγιο.

7. Concept 2 - Ο υπολογιστής με την κάθετη οθόνη

08

Άλλη μια σχεδίαση του Hartmut Esslinger, αυτή τη φορά είχε να κάνει με ένα υπολογιστή Mac με μια τουλάχιστον παράξενη κάθετη οθόνη. Με το όνομα απλά «Concept 2», ακόμη δεν ξέρουμε σε τι θα χρησίμευε μια τέτοια οθόνη - πέρα ίσως από την πληκτρολόγηση κειμένων - δεδομένου ότι φαίνεται εξ’ αρχής ότι είναι μη πρακτική, πέρα από παράξενη. Την ιδέα πάντως φαίνεται να αξιοποίησαν άλλοι κατασκευαστές οθονών παρουσιάζοντας κάποια εποχή οθόνες που μπορούσαν να περιστραφούν από οριζόντιες σε κάθετες σε περίπτωση που αυτό βόλευε το χρήστη - ειδικά σε περιβάλλοντα επιτραπέζιας τυπογραφίας όπου κάποιος μπορεί να ήθελε να βλέπει κάθετες τις σελίδες ενός εντύπου.

Δείτε επίσης: «Apple - Τα 8 καλύτερα προϊόντα που περιμένουμε το 2017»

8. Το Dual-Screen Workstation

09

Κι άλλο ένα σχέδιο του Esslinger (κάτι πρέπει να έπαιρνε ο τύπος, δε μπορεί) ήταν ο «Σταθμός εργασίας διπλής οθόνης» στις αρχές του ’80. Ευτυχώς η Apple τελικά κατέληξε στον iMac - ένα υπολογιστή που, αν και είχε ομοιότητες με την ιδέα του Esslinger, ήταν ωστόσο πολύ πιο όμορφος και συμβατικός και, όπως ξέρουμε, έγινε μπεστ-σέλερ.

Δείτε επίσης: «Καταρρίπτουμε 5 από τους κυριότερους μύθους που αφορούν την Apple»

9. Το Apple Pippin

10

Ναι ΚΑΙ η Apple ασχολήθηκε κάποτε με το gaming. Και κατέληξε τότε σε μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού (!) την οποία ονόμασε « Apple Pippin». Η Apple σχεδίασε τη δική της συσκευή επίδειξης, αλλά μετά παρέδωσε την άδεια της πλατφόρμας σε διάφορους τρίτους κατασκευαστές που έφτιαξαν το δικό τους hardware που θα ταίριαζε με την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας που υποστήριζε βεβαίως ιδιαίτερα τα πολυμέσα. Ένα από αυτά ήταν και το Bandai που βλέπετε στη φωτογραφία παραπάνω.

10. Το επετειακό Mac της εικοσαετίας

11

Για να γιορτάσει την «ενηλικίωσή της» και το ότι έφτασε στα 20 χρόνια της, η Apple παρουσίασε ένα περιορισμένων τεμαχίων επετειακό μοντέλο το 1988 με στόχο την αγορά των «executives» (μεγαλοστελεχών εταιριών και τα παρόμοια). Με υπερηφάνεια δήλωνε τα προχωρημένα χαρακτηριστικά του - ένα ηχείο Bose μεταξύ αυτών - και στοίχιζε το εξωφρενικό ακόμη και για σήμερα ποσόν των 9.000$. Το πιο ξεφωνημένο όμως ήταν ότι κάθε κομμάτι που πουλιόταν, το παρέδιδε ένας υπάλληλος της εταιρίας με σμόκιν (!), που μετά καθόταν μαζί με τον πελάτη για να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και να διδαχτεί για τον υπολογιστή του (της). Μιλάμε για κιτς.

Δείτε επίσης: «Τα 10 προϊόντα που η Apple απέσυρε... σιωπηρά»

από Elichord