iPhone 8: με οθόνη 5,15 ιντσών και “Περιοχή Λειτουργιών” στο μέγεθος του iPhone 7

iPhone 8: με οθόνη 5,15 ιντσών και “Περιοχή Λειτουργιών” στο μέγεθος του iPhone 7
ired.gr

Εντάξει, νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε το τι έχει να γίνει με τις φήμες για το επερχόμενο iPhone, έως και τον Σεπτέμβριο που θα γίνουν και τα αποκαλυπτήριά του.

Ήδη έχουμε δει και έχουμε ακούσει αρκετά, αν και, ακόμα δεν έχουμε δει κάποια φωτογραφία της συσκευής, ή έστω των κυκλωμάτων ή του σασί της, να έχει διαρρεύσει.

Η αναφορά

Λοιπόν, έχουμε νεότερα. Ο Ming-Chi Kuo της KGI Securities ξαναχτύπησε και τάραξε τα νερά και πάλι. Αν αυτά που αναφέρει ο Kuo αληθεύουν, τότε όντως η Apple σκοπεύει να αλλάξει πολλά στο iPhone 8. Τόσα πολλά, που οι ίδιοι χρήστες που απαιτούν αλλαγές, μπορεί και να διαμαρτυρηθούν για το “ξεβόλεμα” που θα προκύψει από τις αυτές.

Το “ξεβόλεμα” αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πιο “δύσκολο” κομμάτι της αναφοράς για μένα, την αντικατάσταση δηλαδή του Touch ID με νέους βιομετρικούς τρόπους αναγνώρισης, οι οποίοι, δεν αναφέρεται ποιοι θα είναι. Η γνώμη μου είναι πως πολύ δύσκολα η Apple θα εγκαταλείψει κάτι τόσο επιτυχές και θεωρώ πιο λογική την κίνηση της ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο νέο σχέδιο του iPhone 8.

Διαβάστε επίσης: «“Σε παρακαλώ” Apple, όχι άλλες νέες λειτουργίες στο iOS 11!»

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το iPhone 8 θα έχει παρόμοιες διαστάσεις με αυτές του iPhone 7 των 4,7 ιντσών, ενώ η οθόνη του που θα είναι στις 5,15 ίντσες. Αυτό θα επιτευχθεί με την εξαφάνιση των περιθωρίων της συσκευής. Η ανάλυση της οθόνης των 5,15 ιντσών θα είναι στα 2436×1125 pixels.

Εδώ, θα πρέπει να θυμίσουμε πως η ανάλυση της οθόνης του iPhone 7 είναι στα 1334×750 pixels. Μία τέτοια κίνηση θα ανέβαζε την πυκνότητα της οθόνης στα 521 pixels ανά ίντσα (ppi), ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το τρέχον μοντέλο είναι στα 325ppi και για το τρέχον Plus μοντέλο στα 401ppi.

Παράλληλα όμως, ο Kuo αναφέρει πως ένα extra μέρος της οθόνης, το τονίζω, εκτός αυτού των 5,15 ιντσών, θα είναι αφιερωμένο σε κάποιες λειτουργίες, όπως για το βιομετρικό έλεγχο της ταυτότητας του χρήστη, χωρίς να αναφέρεται ποιος θα είναι αυτός.

Αναφέρεται όμως πως δεν θα είναι το Touch ID.

Πριν γράψω το παρόν κείμενο έκανα μια βόλτα από τα διεθνή fora και είδα πως οι ερμηνείες είναι ήδη αρκετές. Οι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για χειριστήρια με βάση το λογισμικό, όπως του Android. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως η Touch Bar του MacBook Pro ...έρχεται στο iPhone, ενώ κάποιοι απλά αναμένουν για την έκπληξη που μας ετοιμάζει η Apple.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως ο Kuo προβλέπει ως αρχική ανάλυση οθόνης τα 2800×1242 pixels, αλλά, λόγω της “Function Area” (Περιοχής λειτουργιών) στο κάτω μέρος της οθόνης, το πραγματικό μέγεθος που θα καταλαμβάνουν οι εφαρμογές και το περιεχόμενό τους θα είναι τελικά στα 2436×1125 pixels.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο σύνολό της η οθόνη, μαζί με την Περιοχή Λειτουργιών, θα έχει μέγεθος 5,8 ιντσών.

Κλείνοντας

Ως προς τον σχεδιασμό του επερχόμενου iPhone, τα νέα μάλλον είναι ευχάριστα. Η Apple, όντως μας ετοιμάζει κάτι special για φέτος και φαίνεται πως θα τιμήσει δεόντως τα γενέθλια του smartphone που άλλαξε την ιστορία των smartphones.

Είμαι όμως προβληματισμένος με τις αναλύσεις της οθόνης που αναφέρονται. Πραγματικά ελπίζω, η Apple να μην έκανε την “Android επιλογή”. Στις 5,15 ίντσες δεν υπάρχει καμία περίπτωση (εκτός φυσικά από το ζουμάρισμα στις φωτογραφίες) ένας χρήστης να καταλάβει τη διαφορά στην ποιότητα της εικόνας.

Πρόκειται για μία ανάλυση, η οποία περισσότερο θα ταλαιπωρεί τον επεξεργαστή και θα “ξοδεύει” τους πόρους του συστήματος, παρά θα προσφέρει κάτι περισσότερο στον χρήστη. Κατά τη γνώμη μου μια ανάλυση Full HD θα ήταν υπερ-αρκετή, ασφαλώς όμως αρκετοί από εσάς θα διαφωνείτε με αυτό και θα επιθυμείτε τη μέγιστη δυνατή ανάλυση.

Σχετικά με την Function Area μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε. Αν πρόκειται για λύση που θα περιλαμβάνει σύμβολα περιήγησης σαν του Android (κάτι ευτυχώς όχι ιδιαίτερα πιθανό), θα πρόκειται για μεγάλο λάθος.

Αν όμως πρόκειται για υλοποίηση σαν την Touch Bar του νέου MacBook Pro, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον.

Όπως και να’ χει, πρόκειται για τη νέα αναφορά του Ming-Chi Kuo, κάτι που σημαίνει πως θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε αρκετά στο εξής περί αυτής και σιγά σιγά, στον δρόμο προς τον Σεπτέμβρη το τοπίο θα ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο.

Δύο πράγματα είναι σίγουρα.

Πως η Apple πλέον θα δοκιμάσει νέα, διαφορετικά πράγματα και πως εμείς θα είμαστε εδώ για να σας τα παρουσιάζουμε με κριτική ματιά και άποψη, όπως πάντα.

από Kostthem