Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS: Πλήρης οδηγός για την απόλυτη προστασία των δεδομένων σας

iOS: Πλήρης οδηγός για την απόλυτη προστασία των δεδομένων σας
ired.gr

Πριν ξεκινήσετε: θα συμβουλεύαμε να διαβάσετε αυτό το κείμενο σε έναν υπολογιστή ή ένα tablet, ώστε να έχετε το iPhone στα χέρια σας και να εξερευνείτε όλες τις ρυθμίσεις απορρήτου που σας παρουσιάζουμε.

Με όλες τις προσωπικές πληροφορίες, τα emails, τους τηλεφωνικούς αριθμούς, τις διευθύνσεις και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όλα αποθηκευμένα στο iPhone, θα πρέπει να μην αδιαφορούμε για την προστασία του απορρήτου. Εκτός της επιβεβλημένης ενεργοποίησης της Εύρεσης iPhone, που θα εντοπίσει τη συσκευή σε περίπτωση απώλειας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να έχετε τον έλεγχο των δεδομένων σας.

1. Ρυθμίσεις απορρήτου στο iOS

Στο παρελθόν, είχε αποκαλυφθεί ότι «σοβαρές» εφαρμογές όπως π.χ. το LinkedIn, είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών, χωρίς να πάρουν την άδειά τους. Η Apple, σήμερα, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου για το ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε ποια δεδομένα, τόσο στο iPhone, όσο και στο iPod και το Apple Watch.
Κάθε φορά που κάνετε εγκατάσταση ενός καινούριου app, θα πρέπει να βλέπετε αν ζητά πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία.

Για να βρείτε τις ρυθμίσεις Απορρήτου:

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις.
  • Μετακινηθείτε προς τα κάτω και πατήστε το Απόρρητο.

Εκεί θα δείτε τα στοιχεία του iPhone που περιέχουν προσωπικά στοιχεία, στα οποία οι εφαρμογές θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση. Πατώντας στο κάθε στοιχείο, θα δείτε πόσες και ποιες εφαρμογές έχουν ήδη ζητήσει πρόσβαση σε αυτό.

2. Προστασία των δεδομένων τοποθεσίας

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο, οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι το GPS του μέλλοντος. Μας δίνουν τη δυνατότητα να μάθουμε ακριβώς που βρισκόμαστε, να λάβουμε οδηγίες, να βρούμε τα πλησιέστερα εστιατόρια κ.α. Ενεργοποιούν πολλές χρήσιμες λειτουργίες του τηλεφώνου αλλά, δυνητικά, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την παρακολούθηση των κινήσεων του smartphone και, κατά συνέπεια, του χρήστη.

Οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή αλλά έχετε πολλές επιλογές ρύθμισης για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής.

privacy 01

Υπηρεσίες Τοποθεσίας: είναι το βασικό κομμάτι του GPS της συσκευής. Δεν είναι σοφό να το απενεργοποιήσετε εντελώς.

Κοινοποίηση της τοποθεσίας μου: αν το έχετε ενεργό, θα μπορείτε να στέλνετε την ακριβή θέση της συσκευής σας σε μέλη της οικογένειάς σας μέσω Μηνυμάτων και στην Εύρεση Φίλων. Είναι πολύ χρήσιμο, αν θέλετε να στείλετε οδηγίες ώστε κάποιος να έρθει να σας συναντήσει.

Εφαρμογές: Στη συνέχεια, υπάρχει μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Θα θέλατε να διαθέσετε αυτή την πληροφορία π.χ. στην κάμερα, ώστε οι φωτογραφίες και τα βίντεο να έχουν ετικέτα με την τοποθεσία στην οποία λήφθηκαν ή στο Taxibeat για να εντοπίζει τους οδηγούς που βρίσκονται κοντά και να έρχονται στο σωστό σημείο. Το ΟΚ το δίνει ο χρήστης, επιτρέποντας ή όχι την πρόσβαση στην τοποθεσία, ποτέ, πάντα ή κατά τη χρήση της εφαρμογής. Απλά θυμηθείτε ότι εμποδίζοντας ένα app να γνωρίζει αυτή την πληροφορία, θα μειώσει, ίσως, τη λειτουργικότητά του.

privacy 02

Υπηρεσίες Συστήματος: οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν πολλές δυνατότητες στο iOS και στις εφαρμογές. Μπορούν, όμως και να καταναλώσουν την μπαταρία όταν τρέχουν στο παρασκήνιο και χρησιμοποιούν τα δεδομένα. Σας έχουμε πληροφορίες για την κάθε υπηρεσία ξεχωριστά:

Αναζήτηση Δικτύου: σας βοηθά να εντοπίσετε 3G και 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να συνδεθείτε.

Βαθμονόμηση κίνησης: ενεργοποιεί την ενσωματωμένη πυξίδα για τον ακριβή εντοπισμό σας.

Επείγον SOS: καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αν πατήσετε το home button πέντε φορές συνεχόμενες και συγχρόνως αποστέλλει και την τοποθεσία σας.

Εύρεση iPhone: επιτρέπει στην Εύρεση iPhone να αποκτήσει πρόσβαση στο GPS για να αναφέρει τη θέση του χαμένου iPhone.

Home Kit: μαθαίνει την τοποθεσία του σπιτιού για να υποστηρίξει κάποιες λειτουργίες, όπως π.χ. να ανάψει τα φώτα μόλις φτάνετε.

Διαφημίσεις Apple βάσει τοποθεσίας: δίνει την άδεια στο τηλέφωνό σας να λαμβάνει διαφημίσεις με βάση την τοποθεσία σας.

Προτάσεις βάσει τοποθεσίας: χρησιμοποιεί τη θέση σας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με αυτό το κριτήριο.

Βαθμονόμηση κίνησης: χρησιμοποιείται από το ενσωματωμένο chip παρακολούθησης της κίνησης. Αν π.χ. θέλετε το iPhone να μετρά τα βήματά σας, αυτό θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο.

Ρύθμιση ζώνης ώρας: ενημερώνει αυτόματα τη ζώνη ώρας της συσκευής με βάση τη γεωγραφική σας θέση

Κοινοποίηση της τοποθεσίας μου: η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα κοινής χρήσης της τοποθεσίας όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Δικτύωση Wi-Fi: βρίσκει κοντινά δίκτυα Wi-Fi και στέλνει πληροφορίες στην Apple για να βοηθήσει την εταιρεία να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων των ανοικτών δικτύων Wi-Fi.

Συχνές τοποθεσίες: αυτό το χαρακτηριστικό παρακολουθεί τα μέρη που επισκέπτεστε πιο συχνά, έτσι ώστε, μαθαίνοντας τις συνήθειές σας, να σας δίνει καλύτερες οδηγίες και να βελτιώσει την ακρίβεια των Χαρτών. Μπορείτε να πατήσετε για να δείτε τις πρόσφατες θέσεις σας και να διαγράψετε το ιστορικό σας.

Στην ενότητα Βελτίωση Προϊόντος, μπορείτε να βρείτε:

Διαγνωστικά και χρήση: στέλνει τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του GPS στην Apple

Δημοφιλή κοντά σε εμένα: χρησιμοποιεί τη θέση σας για να σας προτείνει διάφορα που βρίσκονται κοντά σας

Δρομολόγηση και κίνηση: παρέχει πληροφορίες στους χάρτες για τις συνθήκες κυκλοφορίας με βάση το που βρίσκεστε

Βελτίωση των Χαρτών: στέλνει δεδομένα στην Apple για να βελτιωθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία των Χαρτών

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας εικονικός διακόπτης:

Εικονίδιο κατάστασης: αν θέλετε να ξέρετε πότε οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας, ενεργοποιήστε τον διακόπτη και θα δείτε ένα εικονίδιο στο πάνω μέρος της οθόνης.

3. Προστασία των δεδομένων μέσα στις εφαρμογές

Πολλές εφαρμογές θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στις iOS προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως π.χ. τις Επαφές ή τις Φωτογραφίες. Μπορεί να θέλετε να το επιτρέψετε αυτό αλλά αξίζει να ελέγξετε ποιες ακριβώς εφαρμογές ζητούν αυτές τις πληροφορίες.

Επιστρέψτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ξεκινήστε.

Επαφές, Ημερολόγια και Υπομνήσεις: μπορείτε να ελέγξετε ποιες εφαρμογές τρίτων έχουν πρόσβαση σε αυτές τις τρεις κατηγορίες. Μετακινήστε το ρυθμιστικό στο OFF για όσες δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα. Να θυμάστε, ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους.

privacy 03

Φωτογραφίες και κάμερα: αυτές οι δύο επιλογές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Να θυμάστε ότι μερικές φωτογραφίες μπορεί να περιέχουν ενσωματωμένα δεδομένα, όπως την τοποθεσία (ανάλογα με τις ρυθμίσεις των Υπηρεσιών τοποθεσίας). Μπορεί να μην μπορείτε να τα δείτε, αλλά οι εφαρμογές μπορούν. Απενεργοποιήστε κατά βούληση.

Βιβλιοθήκη πολυμέσων: ορισμένες εφαρμογές θα θελήσουν να έχουν πρόσβαση στη μουσική και σε άλλα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στην εφαρμογή Mουσική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Υγεία: το app Υγεία είναι ένα το σημείο όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα που αφορούν την υγεία από εφαρμογές και άλλες συσκευές, όπως π.χ. fitness trackers. Ελέγξτε ποια apps έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και απενεργοποιήστε όσα θέλετε.

4. Προστασία σε προηγμένες λειτουργίες του iPhone

Ορισμένες εφαρμογές θέλουν πρόσβαση σε προηγμένες λειτουργίες ή τμήματα του υλικού του iPhone, όπως π.χ. το μικρόφωνο. Όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις ρυθμίσεις, η άδεια της πρόσβασης μπορεί να είναι σημαντική για το πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές αλλά σίγουρα θα θέλετε να γνωρίζετε ποιες εφαρμογές είναι σε θέση να σας ακούνε να μιλάτε.

Bluetooth Sharing: επειδή πλέον μπορείτε να μοιραστείτε αρχεία με Bluetooth μέσω του AirDrop, κάποιες εφαρμογές θα ήθελαν την άδειά σας για αυτό.

Μικρόφωνο: οι εφαρμογές αυτές μπορούν να «ακούν» το τι λέγεται γύρω σας και ενδεχομένως να το καταγράφουν. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για ένα app που καταγράφει φωνητικές σημειώσεις αλλά εμπεριέχει κάποιους κινδύνους ασφαλείας.

privacy 04

Αναγνώριση ομιλίας: στο iOS 10, το iPhone υποστηρίζει λειτουργίες αναγνώρισης ομιλίας, πιο ισχυρές από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μιλήσετε με το iPhone και σε εφαρμογές για να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Οι εφαρμογές που θέλουν να επωφεληθούν από αυτά τα χαρακτηριστικά, θα εμφανιστούν στη λίστα.

Κίνηση και Άθληση: αυτή η ρύθμιση είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές που διαθέτουν τον M-series συνεπεξεργαστή κίνησης (iPhone 5s και πάνω). Οι εφαρμογές στη λίστα θέλουν πρόσβαση στην παρακολούθηση της άσκησης και της φυσικής σας κατάστασης (βήματα, κινήσεις, σκάλες, περπάτημα).

Social media: αν έχετε συνδεθεί στο Twitter, στο Facebook, στο Vimeo, το Flickr μέσω του iOS, χρησιμοποιήστε αυτή τη ρύθμιση για να ελέγξετε ποιες άλλες εφαρμογές μπορεί να έχουν πρόσβαση στους εν λόγω λογαριασμούς. Δίνοντας πρόσβαση σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να είναι σε θέση να δημοσιεύσει κάτι ερήμην σας.

Διαγνωστικά και Χρήση: η Apple χρησιμοποιεί αυτή τη ρύθμιση για να στέλνετε ανώνυμες αναφορές για τη λειτουργία του iPhone σας. Υπάρχει η επιλογή της αυτόματης αποστολής ή της απενεργοποίησής της. Σκοπός της ρύθμισης είναι η βελτίωση των προϊόντων και η παροχή πληροφοριών στους προγραμματιστές των εφαρμογών.

Διαφημίσεις: οι διαφημιζόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο, π.χ. ποιες διαφημίσεις βλέπετε. Με αυτές τις πληροφορίες, θα αποφασίσουν την στρατηγική τους αλλά και θα σας παρουσιάζουν πιο στοχευμένες διαφημίσεις. Υποτίθεται ότι οι διαφημιστές σέβονται αυτή τη ρύθμιση και την χρησιμοποιούν χωρίς να εισβάλλουν στην προσωπική ζωή μας, αλλά μπορείτε να περιορίσετε την παρακολούθηση, ενεργοποιώντας τον Περιορισμό ανίχνευσης.

privacy 05

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας

  • Ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης
  • Κάντε χρήση του Touch ID
  • Ενεργοποιήστε την Εύρεση iPhone

Διαβάστε επίσης: «5 εναλλακτικές προτάσεις για το iPhone 7»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status