Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GPS και iPhone: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

GPS και iPhone: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
ired.gr

Το iPhone, αλλά και κάθε άλλο τελευταίας τεχνολογίας smartphone, διαθέτει ένα chip GPS, ακριβώς όπως εκείνο που βρίσκεται στις μεμονωμένες συσκευές.

Το iPhone χρησιμοποιεί αυτό το εξάρτημα και σε συνεργασία με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα ασύρματα δίκτυα, εντοπίζει με ταχύτητα τη θέση του τηλεφώνου. Πρόκειται για το αποκαλούμενο υποβοηθούμενο GPS, το οποίο δεν απαιτεί ρύθμιση από τον χρήστη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησής του.

Τι είναι το GPS

Το GPS είναι το ακρωνύμιο του Global Positioning System, δηλαδή το Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Βασίζεται σε ένα «πλέγμα» εικοσιτεσσάρων δορυφόρων της Γης που είναι εφοδιασμένοι με πομπούς.

Και ενώ το GPS μπορεί να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου, το σήμα μεταδίδεται με δυσκολία σε κτίρια, δάση, φαράγγια. To iPhone, όμως, υποβοηθείται από την κινητή τηλεφωνία και τα δίκτυα Wi-Fi και συνεχίζει να λαμβάνει το στίγμα.

gps 01

Αισθητήρες iPhone και GPS

Το iPhone έχει πολλές συμπληρωματικές τεχνολογίες και αισθητήρες που λειτουργούν σε συνδυασμό με το GPS και χρησιμοποιούν τον έλεγχο της τοποθεσίας του τηλεφώνου.

  1. Επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο: το γυροσκόπιο αναφέρει τον προσανατολισμό της συσκευής ενώ το επιταχυνσιόμετρο καταγράφει την κίνηση. 
  2. Wi-Fi tracking: όταν το GPS δεν λειτουργεί, όπως π.χ. σε εσωτερικούς χώρους ή ανάμεσα σε ψηλά κτίρια, το Wi-Fi Tracking χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων των ασύρματων δικτύων σε όλον τον κόσμο για να εντοπίσει την θέση του τηλεφώνου.
  3. Πυξίδα: το iPhone διαθέτει μια ψηφιακή πυξίδα που αποτελεί μέρος του chip για την παρακολούθηση της κίνησης. Μπορεί να συμπληρώσει άλλες εφαρμογές ή να χρησιμοποιηθεί από μόνη της.
  4. Βαρόμετρο: το βαρόμετρο χρησιμεύει στην πρόβλεψη του καιρού με τη μέτρηση της πίεσης του αέρα. Στο iPhone αυτή η λειτουργία χρησιμεύει σε κάτι διαφορετικό, καθώς λειτουργεί με διαφορετικό σκοπό. Συμπληρώνει το GPS για τον καθορισμό του ύψους καθώς και των αλλαγών σε σχέση με την ανύψωση.
  5. Μ11 επεξεργαστής κίνησης: στο iPhone, η Apple χρησιμοποιεί το δικό της chip Μ11 για τη συνεχή καταγραφή δεδομένων από το επιταχυνσιόμετρο, την πυξίδα, το γυροσκόπιο και το βαρόμετρο.

gps02

Διαχείριση των πληροφοριών του GPS

Αν και μια ενεργή σύνδεση GPS είναι ζωτικής σημασίας για τις εφαρμογές πλοήγησης, υπάρχουν πολλές ανησυχίες που σχετίζονται με το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής. Για το λόγο αυτό, το iPhone διαθέτει αρκετές ρυθμίσεις που μπορείτε να «πειράξετε» κατά βούληση, ώστε να ελέγχετε τον τρόπο που το GPS χρησιμοποιείται από το τηλέφωνό σας.

  • Μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς την τεχνολογία εντοπισμού της θέσης για το iPhone – κάτι που βέβαια, η Apple δεν συνιστά - μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας και κλείνοντας τον κεντρικό εικονικό διακόπτη.
  • Αντ’ αυτού, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στον μακρύ κατάλογο των εφαρμογών που βρίσκονται ακριβώς από κάτω και να ρυθμίσετε για την κάθε μία ξεχωριστά αν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στην τοποθεσία κατά τη χρήση της εφαρμογής, πάντα ή ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο για το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν δεδομένα τοποθεσίας και με ποιον τρόπο.
  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα των εφαρμογών. Εκεί μπορείτε να πατήσετε σε κάθε app και να δείτε πώς θα αλληλεπιδρά με το GPS και τη συσκευή σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε διάφορες ρυθμίσεις, ανάλογα με την εφαρμογή , συμπεριλαμβανόμενης της θέσης (όπου ισχύει), των ειδοποιήσεων, της χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο ημερολόγιο, στις επαφές κ.α.
  • Για να γνωρίζετε αν κάποια εφαρμογή χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή το GPS, παρακολουθήστε το Status Bar. Όταν εμφανίζεται ένα μικρό λευκό βελάκι, τότε ένα app (πιθανότατα, εκείνο που χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή) κάνει ενεργή χρήση του GPS.

Το GPS μειώνει τη διάρκεια της μπαταρίας. Μύθος ή αλήθεια;

Αν το GPS είναι ενεργοποιημένο για κάποια εφαρμογή, δεν «χαλάει» την μπαταρία παρά μόνο αν η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί το GPS. Ακόμη και τότε, το κάνει με τέτοιο τρόπο που ελαχιστοποιεί τη χρήση της μπαταρίας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να προσθέσετε την τοποθεσία σε μια φωτογραφία σας στο Instagram, το app θα ενεργοποιήσει το GPS μόνο για να αναζητήσει τα κοντινότερα σημεία ενδιαφέροντος και στη συνέχεια, θα το απενεργοποιήσει αυτόματα.

Σε γενικές γραμμές, το GPS θα μπορούσε να προκαλέσει την αποφόρτιση της μπαταρίας αλλά αυτό εξαρτάται από το ποια εφαρμογή είναι ενεργή, όπως π.χ. η Εύρεση iPhone.

Διαβάστε επίσης: «Τα 5 καλύτερα GPS apps για iPhone»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status