Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Socratic - Η εφαρμογή που θα σας κάνει τα μαθήματα!

Socratic - Η εφαρμογή που θα σας κάνει τα μαθήματα!
ired.gr

Τω καιρώ εκείνω ... που λένε και τα ευαγγέλια, όταν δεν ξέραμε πώς να λύσουμε τις ασκήσεις των μαθηματικών (και όχι μόνο) ή δεν πηγαίναμε φροντιστήριο, πηγαίναμε ... βιβλιοπωλείο και αγοράζαμε τα λυσάρια.

Κι έτσι, οι ασκήσεις λύνονταν κι εμείς παραμέναμε στουρνάρια εννοείται. Γιατί με το λυσάρι, εννοείται, δεν μάθαινες πώς λύνεται ένα πρόβλημα, απλά αντέγραφες τη λύση για να μην πας αδιάβαστος εντελώς. Κι έτσι, κούτσουρα μπήκαμε στο σχολείο, τούβλα βγήκαμε κι η ζωή συνεχίζεται. Μάθε παιδί μου γράμματα ... θρυλική ταινία που μάλλον το μήνυμά της μας απέτρεψε από του να προσπαθούμε άδικα.

Σήμερα βέβαια, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα λυσάρια είναι ενσωματωμένα ή δίνονται μαζί με τα σχολικά βιβλία πολλές φορές. Κι έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας ακολουθούν πιστά στα βήματά μας και, με την αγαστή συνεργασία ενός υπέροχου εκπαιδευτικού συστήματος, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν καλύτερα τούβλα από εμάς (τσιμεντόλιθοι μάλλον).

Αν στην εποχή που εγώ έδινα για τη σχολή μου έλεγαν ότι τα παιδιά μου θα δίνουν έχοντας μαζί και αριθμομηχανή για τις πράξεις, δεν θα το πίστευα. Έτσι όμως είναι η ... πρόοδος.
Αλήθεια πόσοι μπορούν (ή θυμούνται) να λύσουν σήμερα την απλή εξίσωση «2x + 2 = 7x - 5» (θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσοι μαθητές του σήμερα ΔΕΝ μπορούν).

Τέλος πάντων, αυτά είναι για μια άλλη συζήτηση και δε θέλω να καταναλώνω άδικα το χρόνο σας και να σας χαλάω και τη διάθεση.

Αυτό που θέλω να σας δείξω σήμερα είναι ότι η τεχνολογία προχώρησε κι άλλο και τώρα πια το λυσάρι δε χρειάζεται να είναι καν βιβλίο. Και - εδώ υπάρχει και κάτι το πιο θετικό - το λυσάρι, πέραν του ότι έγινε ένα app στο iPhone μας, μπορεί πια και να μας διδάξει! Μια νέα εφαρμογή με το όνομα «Socratic» (προς τιμήν του γνωστού Έλληνα φιλοσόφου και όχι δεν την έφτιαξε Έλληνας), μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μια φωτογραφία του προβλήματος (που μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε, αλλά μην κουραζόμαστε κιόλας) και, όχι μόνο θα σας δώσει τη λύση, αλλά θα σας καθοδηγήσει δείχνοντάς σας τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται για να λυθεί! Now how cool is that!

Μάλιστα θα μας πει εμπεριστατωμένα και θα μας εξηγήσει - αν το θέλουμε - τα βήματα που ακολουθούνται προς την τελική λύση της άσκησης και τις αρχές που βρίσκονται πίσω από αυτά! Ναι, η τεχνολογία όντως προχωράει.

 

Η εφαρμογή δεν είναι μόνο για μαθηματικά, αλλά και για άλλα μαθήματα - όπως φυσική, ιστορία κλπ - χρησιμοποιώντας πολλές φορές ένα είδος αναζήτησης μέσω Google και μπορεί έτσι να βρει παρόμοια προβλήματα στο ευρύτερο Διαδίκτυο ή από τη δική της βάση δεδομένων με απαντήσεις.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει την ερώτηση (μιλάμε για πέρα από μαθηματικά εδώ) και να δώσει επιπλέον πηγές όσον αφορά την απάντηση-επίλυση του θέματος που μας ενδιαφέρει.

Σε άλλες περιπτώσεις απλά είναι ίδιο με μια αναζήτηση στο Google και λειτουργεί παρόμοια.

Αλλά όταν μιλάμε για άλγεβρα, η εφαρμογή απλά δίνει ρέστα. Η εξίσωση που δώσαμε πιο πάνω ήταν ένα τυχαίο δείγμα για πλάκα που της δώσαμε και μας παρείχε 10 βήματα που οδηγούσαν στη λύση, που είναι x = 7/5. Δυσκολεύεται ακόμη με τις λέξεις στα μαθηματικά, αλλά, αν μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με αντίστοιχα μαθηματικά σύμβολα (όπου υπάρχουν), τότε δεν έχει πρόβλημα.

Σε μια δοκιμή με ένα πρόβλημα άλγεβρας που θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, αν και φάνηκε να μην το βρίσκει, έδωσε τελικά ένα γράφημα που είχε τη σωστή λύση.

socratic 01

Η ομορφιά της εφαρμογής είναι ότι δίνει ένα ιδιαίτερο νόημα στη λέξη «υπολογίζω» για έναν «υπολογιστή». Χρησιμοποιώντας το «κομπιουτεράκι» που όλοι πια κουβαλάμε στην τσέπη μας (το iPhone) για να κάνει κάτι που είναι εξυπνότερο από τα συνήθη (και ίσως κι εμάς λίγο πιο έξυπνους). Είναι μια τεχνολογία που βοηθάει το ανθρώπινο μυαλό να γίνει καλύτερο και όχι άλλος ένας περισπασμός της προσοχής μας σε κάτι ουσιαστικά ανούσιο.

Οι δημιουργοί του Socratic, έδωσαν στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού το βασικό πρόγραμμα που υπολογίζει τις βήμα-βήμα λύσεις των μαθηματικών, αλλά για να φτάσουν στην τελική μορφή του Socratic, χρειάστηκε επιπλέον προγραμματισμός προκειμένου να μιμείται τα βήματα που ακολουθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να φτάσει στη λύση ενός μαθηματικού προβλήματος.

Επίσης, θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε και το Photomath, άλλη μια εφαρμογή που κάνει το ίδιο στα μαθηματικά (μόνο) από το 2014.

Έχει κι αυτό βήμα προς βήμα επεξηγήσεις στην επί πληρωμή έκδοσή του (Photomath+), υπάρχει όμως και η δοκιμαστική δωρεάν έκδοση. Το interface του Socratic όμως είναι κάπως πιο εύχρηστο και οι εξηγήσεις του λίγο καλύτερες (θέμα γούστου μάλλον), αλλά το ευχάριστο είναι ότι τέτοιες εφαρμογές αρχίζουν να εμφανίζονται, για να μην πω ότι άργησαν.

Δείτε επίσης: «Πώς αντιλαμβάνονται την ομιλία οι υπολογιστές»

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status