Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Playstation 4 - Πώς να βάλετε έναν SSD σκληρό δίσκο

Playstation 4 - Πώς να βάλετε έναν SSD  σκληρό δίσκο
ired.gr

Παρόλο που οι SSD σκληροί δίσκοι είναι πια και συνηθισμένοι και αρκετά φθηνοί, προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες εγγραφής-ανάγνωσης και απογειώνουν τις επιδόσεις των μηχανημάτων που εγκαθίστανται, το Playstation 4 και 4 Pro εξακολουθεί να έχει μηχανικούς δίσκους. Το ευτύχημα όμως, είναι ότι η Sony έχει κάνει τον δίσκο του PS4 προσβάσιμο και εναλλακτό με άλλο που ο χρήστης θα αποφασίσει να τοποθετήσει, οπότε, τον να τον αλλάξετε με έναν ταχύτατο SSD που θα απογειώσει κι άλλο τις επιδόσεις της κονσόλας, είναι μια εφικτή και σχετικά φθηνή λύση.

Ποιες θα είναι οι διαφορές;

Αν αναρωτιέστε αν αξίζει μια τέτοια αλλαγή, τότε να σας πούμε ότι οι ταχύτητες εγγραφής ανάγνωσης της κονσόλας θα απογειωθούν κάτι που θα το δείτε από το άναμμα κιόλας της συσκευής που ξαφνικά θα δείτε να εκκινεί σε ταχύτητες που σχεδόν θυμίζουν τηλεόραση.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι το φόρτωμα και το σώσιμο των παιχνιδιών θα επιταχυνθεί σημαντικά επίσης. Το ίδιο θα συμβεί με το φόρτωμα των επιπέδων μέσα σε ένα παιχνίδι. Όλα αυτά θα κάνουν την εμπειρία σας με την κονσόλα κατά πολύ καλύτερη, ομαλότερη και βεβαίως ταχύτερη. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει για μια κονσόλα νέας γενιάς που έχει μάλιστα τη δυνατότητα απεικόνισης σε αναλύσεις 4Κ και που ο σκληρός δίσκος επίσης θα επιταχύνει αισθητά.

Πώς αλλάζουμε το δίσκο;

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε - πέρα από τον SSD σκληρό δίσκο βέβαια - είναι ένα κατσαβίδι με διάφορες μύτες που αλλάζουν και 2 USB flash drives.

Προτείνουμε οποιονδήποτε δίσκο πάνω από τα 160 GB σε χωρητικότητα και συνιστούμε ιδιαίτερα έναν που να έχει από 250 - 500 GB χωρητικότητα, καθώς οι τιμές σε αυτές τις κατηγορίες είναι πια εξαιρετικά συμφέρουσες.

Στο USB flash drive θα αποθηκεύσετε όλα τα σωσμένα παιχνίδια σας πηγαίνοντας στο μενού «Settings» του PS4. Ακολουθήστε τη διαδρομή, Application Saved Data Management > Saved Data in System Storage > Copy to USB Storage Device για να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας στα παιχνίδια σας.

2

Τοποθετήστε το PS4 σε μια σταθερή, ίσια επιφάνεια και πατήστε προς τα κάτω το γυαλιστερό πλαϊνό τμήμα του πάνω καπακιού της συσκευής. Με τη συσκευή να κοιτάει με το μπροστινό της μέρος προς εσάς, σύρετε το πάνελ προς τα αριστερά. Θα ανοίξει γλιστρώντας - δεν έχει βίδες.

3

Δείτε επίσης: «Το PS4 είναι ο βασιλιάς του Gaming» 

Αφαιρέστε την μπροστινή μεγάλη βίδα που κρατάει στερεωμένη τη θήκη του δίσκου. Είναι μια μεγάλη «σταυρωτή» βίδα (τύπου Phillips), αλλά προσέξτε τη μύτη που θα χρησιμοποιήσετε στο κατσαβίδι ώστε να είναι σωστή (θα χρειαστεί να είναι πιο λεπτή από τη βίδα) για να μη τη χαλάσετε.

4

Τραβήξτε τη θήκη του σκληρού δίσκου προς το μέρος σας. Θα γλιστρήσει προς τα έξω.

5

Θα δείτε ότι υπάρχουν 4 μαύρες βίδες που κρατούν το σκληρό δίσκο στη θήκη στις δύο πλευρές της. Αφαιρέστε τις με την κατάλληλη μύτη στο κατσαβίδι - είναι κι αυτές τύπου Phillips. Προσοχή, μην αλλάξετε τη φορά του δίσκου και μην τον περιστρέψετε καθώς τον αφαιρείτε.

6

Σύρετε το δίσκο προς τα έξω για να τον βγάλετε από τη θήκη.

7

Τοποθετήστε το νέο σας SSD δίσκο στη θήκη, στη θέση του παλιού, και βιδώστε και πάλι τις 4 μαύρες βίδες. Πριν το κάνετε, τοποθετήστε τον SSD πάνω στον παλιό δίσκο για να βεβαιωθείτε για τη φορά που θα πρέπει να έχει ο νέος δίσκος ώστε να μην τον βάλετε ανάποδα μέσα στη θήκη. Γι’ αυτό είπαμε για προσοχή στο προηγούμενο βήμα.

8

Τοποθετήστε τη θήκη με τον SSD - πια - στη θέση της στο PS4 όπως ήταν πριν και βιδώστε την στη θέση της με τη μεγάλη βίδα Phillips.

9

Τοποθετήστε και πάλι το πάνω κάλυμμα του PS4 στη θέση του και κουμπώστε το. Συνδέστε και πάλι τα καλώδια, αλλά μην το ανάψετε! Εδώ θα χρειαστεί το δεύτερο USB flash drive που έχετε.

10

Στο επόμενο βήμα θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή (PC ή Mac) για να κατεβάσετε το λειτουργικό σύστημα του PS4 από τον ιστότοπο της Sony (https://www.playstation.com/en-us/support/system-updates/ps4/#installationSteps)

11

Δείτε επίσης: «Θα μπορείτε να κάνετε streaming σε παιχνίδια του PS 4 στο PC και στο Mac!»

Συνδέστε το USB flash drive στον υπολογιστή σας και δημιουργήστε σε αυτό ένα φάκελο με την ονομασία «PS4» (χωρίς τα εισαγωγικά). Μέσα σε αυτόν τον φάκελο δημιουργήστε έναν άλλο με την ονομασία «UPDATE».

12

Αφού κατεβάσετε το λειτουργικό του PS4 (έχει την ονομασία PS4UPDATE.PUP), αντιγράψτε το στο φάκελο UPDATE του USB flash drive. Προσέξτε να το κάνετε όπως το λέμε αλλιώς δε θα δουλέψει η διαδικασία.

13

Στη συνέχεια αφαιρέστε ασφαλώς το USB flash drive από τον υπολογιστή σας και συνδέστε το σε μια από τις μπροστινές USB θύρες του PS4 (αυτές που χρησιμεύουν και για τη φόρτιση των DualShock 4 controllers).

14

Πατήστε και κρατήστε για 7-10 δευτερόλεπτα για να εκκινήσει σε κατάσταση Safe Mode. Αφού βρεθείτε μέσα στο μενού της Safe Mode πατήστε την επιλογή «Initialize PS4 (Reinstall System Software)» (έβδομη από την κορυφή).

15

Το PS4 θα αναγνωρίσει το USB flash drive με το λειτουργικό που κατεβάσατε (θα πάρει 20-30 δευτερόλεπτα να το διαβάσει) και θα σας καθοδηγήσει στις επόμενες οθόνες στον τρόπο που θα χρειαστεί για να αντιγράψετε το λειτουργικό στο νέο SSD δίσκο που εγκαταστήσατε. Απλά θα πατάτε το κουμπί «Χ» στο χειριστήριο του PS4 σας.

Μόλις τελειώσει η αντιγραφή, είστε έτοιμοι. Αυτό που απομένει, είναι να αντιγράψετε ξανά τα σωσμένα παιχνίδια σας από το πρώτο USB flash drive ακολουθώντας τη διαδρομή μενού, Settings > Application Saved Data Management > Saved Data on USB Storage Device > Copy to System Storage.

Οι διαφορές σε ένα Playstation 4 Pro

Η διαδικασία σε ένα PS4 Pro είναι βασικά η ίδια με μερικές μικροδιαφορές. Και αυτές οι διαφορές κάνουν τη διαδικασία ακόμη ευκολότερη. Το πρώτο ατού είναι ότι στο PS4 Pro υποστηρίζονται ταχύτητες διασύνδεσης τύπου SATA III κάτι που επιταχύνει ακόμη περισσότερο την εγγραφή και την ανάγνωση των δεδομένων, από και προς τον SSD δίσκο.

Κάτι ακόμη: αν έχετε έναν λογαριασμό PlayStation Plus, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας στο «σύννεφο», οπότε δε χρειάζεστε καθόλου το ένα από τα δύο USB flash drive της προηγούμενης διαδικασίας.

16

Τοποθετήστε το PS4 Pro ανάποδα (η βάση με τα ποδαράκια να είναι επάνω) σε ένα τραπέζι.

17

Εντοπίστε το πλαστικό καπάκι στο άκρο αριστερά δίπλα στη θύρα Ethernet. Ανοίξτε το με το νύχι σας, ή με ένα μυτερό εξάρτημα και θα δείτε τη θήκη του σκληρού δίσκου.

18

Ξεβιδώστε τη βίδα Phillips που την κρατάει και σύρετε τη θήκη προς τα έξω.

19

Αφαιρέστε το σκληρό δίσκο ξεβιδώνοντας τις 4 βίδες που τον κρατούν στη θήκη (αριστερά και δεξιά). Προσέξτε και πάλι τη φορά του δίσκου.

Τοποθετήστε τον SSD στη θέση του παλιού δίσκου στη θήκη και βιδώστε και πάλι τις 4 βίδες στα πλαϊνά της.

20

Εισάγετε και πάλι τη θήκη στο PS4 και βιδώστε τη βίδα Phillips που την κρατάει.

21

Κλείστε το καπάκι, γυρίστε το PS4 στη σωστή του θέση, ενώστε τα καλώδια και κατεβάστε το λειτουργικό του από τον ιστότοπο της Sony.

Ακολουθήστε τα βήματα της διαδικασίας που περιγράψαμε παραπάνω για το «απλό» PS4 και είστε έτοιμοι για νέες περιπέτειες.

Δείτε επίσης: «Xbox One vs PS4: Ποιος είναι ο νικητής;»

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status