Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS - Εφαρμογές για μουσικούς

iOS - Εφαρμογές για μουσικούς
ired.gr

Η δημιουργία μουσικής είναι κάτι που μόνο επαγγελματίες μπορούσαν να ασχοληθούν κάποτε. Με την έλευση των προσωπικών υπολογιστών, των αξεσουάρ εγγραφής ήχου (πέραν των ενσωματωμένων) και των συνεπακόλουθων προγραμμάτων και εφαρμογών, όλοι όσοι είχαν την όρεξη και το χόμπι, μπόρεσαν να πλησιάσουν πια σε ένα χώρο που - μέχρι πρότινος - ήταν «απαγορευμένος» λόγω των υψηλών χρηματικών απαιτήσεων που είχε, αλλά και της γνώσης που χρειαζόταν για να επιτύχει κανείς ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να φτιάχνει αριστουργήματα που θα ανέβουν στο «top ten», αλλά οπωσδήποτε, ο καθένας που το επιθυμεί, μπορεί να ασχοληθεί για την προσωπική του ευχαρίστηση τουλάχιστον, αλλά και για την τέρψη των αυτιών των φίλων του (ελπίζουμε).

Τα απαραίτητα αξεσουάρ εγγραφής-δημιουργίας μουσικής, δεν έγιναν ξαφνικά πάμφθηνα βέβαια, αλλά είναι πια πολύ προσιτά δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα και τη δυνατότητα να πειραματιστεί. Και από την άλλη, οι εφαρμογές που υπάρχουν και είναι από πάμφθηνες (και μερικές και δωρεάν) μέχρι και απλησίαστες, δίνουν τη δυνατότητα σε αυτόν που έχει τις γνώσεις - ή έχει την όρεξη να τις αποκτήσει μιας και το Internet είναι γεμάτο άρθρα και βίντεο με κάθε λογής οδηγίες - να κάνει εγγραφές ποιότητας σαφώς ανώτερης από αυτήν που έκαναν οι Beatles στα Abbey Road Studios και όχι μόνο.

Μιλώντας για υπολογιστές - που είναι το βασικό εξάρτημα για τη δημιουργία-εγγραφή μουσικής - θα ασχοληθούμε με μια συσκευή που είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για το χομπίστα, αλλά και επαγγελματία μουσικό. Το iPad της Apple!

Το iPad είναι γνωστό σε όλους, αλλά πόσοι ξέρουν ότι πρόκειται για μια συσκευή που έχουν τιμήσει ιδιαίτερα οι κατασκευάστριες ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αξεσουάρ δημιουργίας ήχου και οι εταιρίες δημιουργίας ερασιτεχνικού και επαγγελματικού λογισμικού για τη δημιουργία μουσικής; Και όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες ενός μουσικού που γράφει σε στούντιο, αλλά εξίσου άριστα μπορεί να καλύψει ΚΑΙ τον μουσικό που παίζει σε συναυλίες κάθε είδους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί- και ακόμη καλύτερα να κουβαλάει μαζί του - ελάχιστα εξαρτήματα.

Κι όσον αφορά το μέγεθος, οι «γκάμες» των iPad από τις 8 μέχρι και τις 13 ίντσες θα καλύψουν κάθε είδους απαίτηση ανάλογα με την περίσταση και το πώς δουλεύει ο καθένας. Όσο για το λειτουργικό του, το iOS είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο καλά δουλεύει και με εφαρμογές ειδικά για μουσικούς, κοντράρει άνετα και ίσως ξεπερνάει ακόμη και επαγγελματικά μηχανήματα δημιουργίας μουσικής.

Δείτε επίσης: «Τι γνωρίζουμε αλήθεια για το iPad;»

Όσον αφορά τα εξωτερικά αξεσουάρ εγγραφής μουσικής και διασύνδεσης του iPad με μουσικά όργανα, είναι πια πάμπολλα και ξεκινούν από πολύ μικρές τιμές που μπορούν να το κάνουν έναν απλό εγγραφέα (πολυκάναλου) ήχου, μέχρι και πανάκριβες που το μετατρέπουν σε ένα πλήρες φορητό στούντιο με δυνατότητες εγγραφής ακόμη και 32 καναλιών ήχου ταυτόχρονα.

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο ενδιαφερόμενος για την ενασχόληση με το «σπορ» είναι το να πάρει εξ’ αρχής ένα iPad με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 64 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, μιας και τα προγράμματα και - πολύ περισσότερο - τα αρχεία εγγραφής ήχου είναι μεγάλα και καταναλώνουν το χώρο ταχύτατα - ειδικά αν είναι υψηλής ανάλυσης.

Στο άρθρο μας αυτό θα ασχοληθούμε με τα προγράμματα - εφαρμογές εγγραφής-δημιουργίας μουσικής και για την κάλυψη αναγκών σε στούντιο εγγραφές αλλά και σε συναυλίες.

GarageBand

garage band 2

Το πιο λογικό είναι να ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα εγγραφής ήχου της ίδιας της Apple - που μάλιστα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους κατόχους ενός νέου iPad - και όχι μόνο γιατί είναι της Apple και είναι δωρεάν, αλλά και γιατί πρόκειται ίσως για ένα από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο πρόγραμμα εγγραφής αλλά και μουσικής.

Το GarageBand είναι κατ’ αρχήν ένα πλήρες πολυκάναλο πρόγραμμα που μπορεί να γράψει ταυτόχρονα όσα κανάλια αντέχει η εξωτερική μας κάρτα ήχου, αλλά και η μνήμη και ο επεξεργαστής του μηχανήματος - ανάλογα το μοντέλο.

Πέρα από αυτό, ενσωματώνει ένα πλήθος εικονικών οργάνων, όπως πιάνα, συνθεσάιζερ (πρόσφατα προστέθηκε το καταπληκτικό Alchemy της Apple), ενισχυτές κιθάρας, μπάσου, εγγραφή φωνής, εφέ, δύο διαφορετικά εκπληκτικά συστήματα με εικονικούς ντράμερ για δημιουργία ρυθμών σε κάθε είδος μουσικής, εικονικά όργανα όπως βιολιά, μπάσα, κιθάρες και ακόμη και δύο «ethnic» κινέζικα το λαούτο «pipa» και το βιολί «ehru».

Επίσης δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με άλλα προγράμματα εικονικών οργάνων-εφέ με ένα σύστημα σύνδεσης εφαρμογής εντός εφαρμογής που αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες και την ευχρηστία του και το κάνουν να συναγωνίζεται επάξια προγράμματα σαν το Logic Pro και το Cubase.

Δίνει επίσης τη δυνατότητα ρυθμίσεων στον ήχο μας με εφαρμογή εφέ όπως ισοσταθμιστές, κλπ. Δεν μπορούμε να καλύψουμε εδώ τις πραγματικά πολλές δυνατότητες του GarageBand, όποιος όμως το έχει χρησιμοποιήσει δεν το αλλάζει με τίποτε.

Δείτε επίσης: «Οδηγός Garage Band»

Cubasis

cubasis 3

Όσοι γνωρίζουν το θρυλικό Cubase από την εποχή του Amstrad και μετά μέχρι και σήμερα που θεωρείται ένα από τα κορυφαία προγράμματα σε Mac και PC για δημιουργία-εγγραφή μουσικής, ξέρουν και το - πάλαι ποτέ μικρότερο αδελφάκι του - Cubasis.

Από φθηνή έκδοση του Cubase για τους ερασιτέχνες, το Cubasis πέρασε πια πλήρως στο iOS και έγινε το Cubase του iOS και αντίπαλον δέος του GarageBand. Βέβαια, όπως και στα μεγάλα μηχανήματα, το Cubase δεν φτάνει το Apple Logic Pro X, έτσι και το Cubasis δεν φτάνει το GarageBand έχοντας κι ένα επιπλέον σημαντικό μειονέκτημα έναντι του τελευταίου: την τιμή. Το Cubasis, όχι μόνο δεν είναι δωρεάν, αλλά θα σας ζητήσει και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν (για iOS εφαρμογή) των περίπου 50€.

Από την άλλη όμως, είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ένα πλήρες DAW (Digital Audio Workstation) που ακολουθεί στενά τα χνάρια του μεγάλου του αδελφού για PC και Mac.

Με πάμπολλα όργανα (αρκετά περισσότερα του GarageBand) και εφέ συν επιπλέον αγορές πακέτων εφέ με μικρά ποσά (της τάξης των 7€), και με ένα άριστο σύστημα πολυκάναλης εγγραφής απεριόριστων καναλιών (όσα αντέχει η συσκευή μας και η κάρτα ήχου που έχουμε συνδεδεμένη), δικό του ντράμερ και τη δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερικά προγράμματα τρίτων κατασκευαστών όπως και το GarageBand, προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες εγγραφής -δημιουργίας - επεξεργασίας μουσικής, που σε κάποια σημεία υπερέχει του GarageBand.

Εκεί που υπερέχει είναι στην εγγραφή ήχου σε υψηλή ανάλυση 24 bit/96 KHz στη δυνατότητα «pitch shift-time stretch» ενός αρχείου ήχου, τους πάνω από 120 ήχους του επίσης εξαιρετικού HALion Sonic, το Mixer με τη δυνατότητα για 16(!) ανά κανάλι, το sampler δημιουργίας οργάνων με τα έτοιμα 20 εργοστασιακά όργανα και πολλά άλλα που δε μας χωράει να αναπτύξουμε σε αυτό το άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι τα αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας.

Magix Music Maker

Magix Music Maker 4

Το Magix Music Maker είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δημιουργίας μουσικής μέσω έτοιμων «λουπών». Οι λούπες είναι έτοιμα ηχητικά αρχεία διαφόρων οργάνων που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα πλήρες μουσικό κομμάτι. Δεν κάνουμε εγγραφή στο Magix Music Maker, αλλά συνδυάζουμε τις διάφορες λούπες από την - ομολογουμένως - τεράστια μουσική βιβλιοθήκη του και φτιάχνουμε έτσι τα δικά μας κομμάτια.

Έχει και το GarageBand μια τέτοια λειτουργία μεταξύ άλλων, αλλά το Magix Music Maker έχει τεράστια βιβλιοθήκη που εμπλουτίζεται από την εταιρία και ένα πολύ έξυπνο και εύχρηστο interface ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και συνοδεύεται από ένα πακέτο λουπών από διάφορα μουσικά στιλ που εμείς επιλέγουμε κατά την πρώτη ενεργοποίησή του (15 συνολικά δωρεάν στιλ).

Από κει κι έπειτα, αγοράζουμε με κόστος 0,99€ - 2,99€ το καθένα, τα επιπλέον μουσικά στιλ με τις δικές τους λούπες, που πιστεύουμε ότι θα μας χρησιμεύσουν για τη δημιουργία των κομματιών μας. Τα υπάρχοντα στιλ αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 180 και καλύπτουν τα πιο γνωστά, αλλά και τα πιο απίθανα είδη μουσικής. Ένα καλό είναι η ανάμειξη λουπών από διαφορετικά στιλ για τη δημιουργία εντελώς πρωτότυπων αποτελεσμάτων. Σίγουρα δεν θα το βαρεθείτε και, αν είστε από αυτούς που τους αρέσει η instrumental μουσική, θα βρεθείτε στο στοιχείο σας.

Δείτε επίσης: «Εφαρμογές Μουσικής για κιθαρίστες»

Audiobus

Audiobus 5

Το Audiobus αυτό καθεαυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα εγγραφής μουσικής. Είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα (utility) που χρησιμεύει για να συνδέει μουσικές εφαρμογές μεταξύ τους.

Όπως είπαμε, το GarageBand, αλλά και αρκετά άλλα προγράμματα, χρησιμοποιούν ένα σύστημα εφαρμογής εντός εφαρμογής που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με άλλες εφαρμογές τρίτων και να αυξάνουν έτσι τις δυνατότητές τους σε όργανα και εφέ. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι και για πολλές εφαρμογές ακόμη δεν είναι.

Με το Audiobus λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη λειτουργία σύνδεσης εφαρμογών μεταξύ τους όταν δεν υποστηρίζουν το σύστημα του GarageBand. Τα περισσότερα και τα πιο ετερόκλητα προγράμματα μουσικής στο iOS υποστηρίζουν τη λειτουργία του Audiobus, καθιστώντας έτσι δυνατή την επικοινωνία μεταξύ τους και τη δημιουργία πολύπλοκων σχηματισμών.

Σκεφτείτε το σαν ένα σύστημα Είσοδος-Ενδιάμεσος-Έξοδος. Στην Είσοδο βάζουμε την εφαρμογή που έχει τον ήχο ή το εφέ που μας ενδιαφέρει, στον Ενδιάμεσο βάζουμε επιπλέον όργανα και εφέ που θα παραλλάξουν τον αρχικό μας ήχο αν θέλουμε και στην Έξοδο βάζουμε συνήθως το πρόγραμμα εγγραφής που θα εγγράψει όλα τα παραπάνω (π.χ GarageBand, Cubasis κλπ).

Προσθέστε τώρα στην παραπάνω «τριπλέτα» τη δυνατότητα επιπλέον καναλιών και καταλαβαίνετε ότι μπορούμε να έχουμε πολύπλοκους σχηματισμούς με ό,τι μας «κατέβει» σχεδόν. To Audiobus θα το αποκτήσετε με 5€ και τη δυνατότητα πολλαπλών καναλιών με άλλα 5€ αν σας χρειάζεται.

Sampletank

Sampletank 6

Ίσως το κορυφαίο συνθεσάιζερ-sampler, το Sampletank της IK Multimedia, είναι μια εφαρμογή για iOS (και για Mac) που έχει μια τεράστια βιβλιοθήκη οργάνων που όμοιά της δεν θα βρείτε. Με κόστος 20€ για το κυρίως πρόγραμμα με τα αρχικά (πολλά) όργανά του, και επιπλέον κόστος που ποικίλει για την απόκτηση των υπολοίπων βιβλιοθηκών του (αρκετών GB) με όργανα που καλύπτουν στην κυριολεξία ΚΑΘΕ είδος μουσικής από έθνικ μέχρι κλασική.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το πακέτο της Miroslav Filarmonic με τα επιπλέον όργανα της γνωστής φιλαρμονικής με ποιότητα εγγραφής που πραγματικά θα σας ζαλίσει. Μια μεγάλη βοήθεια για τους απανταχού δημιουργούς κλασικής-συμφωνικής μουσικής ή και μουσικής επένδυσης για ταινίες κλπ.

Δείτε επίσης: «Δημιουργία Ringtones με το Garageband απευθείας σε iPhone – iPad»

VocaLive

VocaLive 7

Η κατεξοχήν εφαρμογή για τραγουδιστές στο iOS (και δυστυχώς μόνο σε αυτό) είναι το VocalLive από την IK Multimedia.

Παρέχοντας προσομοιωτές γνωστών μικροφώνων και ένα σετ από καταπληκτικά εφέ που, πέρα από την επεξεργασία-ρύθμιση της φωνής σας, προσθέτουν επιπλέον πολυφωνικές αρμονικές (σαν να τραγουδούν κι άλλοι μαζί σας) που ρυθμίζετε σε ποια κλίμακα θέλετε να τραγουδούν, δυνατότητα αλλαγής της φωνής σας αντρική σε γυναικεία (και αντιστρόφως), παιδική, βαρύτονη, ρομπότ κλπ. Μπορεί ακόμη να διορθώσει παραφωνίες σε πραγματικό χρόνο, να προσθέσει εφέ όπως compressor, chorus, reverb, equalizer κλπ. Επίσης έχει έτοιμα preset για να μην κάθεστε να κάνετε ρυθμίσεις μόνοι σας.

Εξαιρετικό για στούντιο αλλά και συναυλιακές ανάγκες, το VocaLive μαζί με ένα καλό μικρόφωνο θα σας κάνει ασυναγώνιστους και είναι πραγματικά κρίμα που δεν βγαίνει και για άλλες πλατφόρμες όπως τα Mac και τα PC. Είναι δωρεάν, αλλά έχει αγορές πακέτων εφέ εντός της εφαρμογής με 3€ το καθένα. Με επιπλέον 15€ προσφέρει το δικό του πολυκάναλο σύστημα εγγραφής για να κάνετε τα πάντα μέσα στην εφαρμογή αν θέλετε.

Amplitube

Amplitube 8

Πάλι από την IK Multimedia, το Amplitube είναι μια από τις κορυφαίες εφαρμογές για κιθαρίστες της ηλεκτρικής κιθάρας και του ροκ (και όχι μόνο).

Έχουμε ξαναμιλήσει γι’ αυτό και δε θα επεκταθούμε. Στην τελευταία του έκδοση διαθέτει ένα μεγάλο σετ από εφέ, preset, ενισχυτές κιθάρας μπάσου, ηχείων και μικροφώνων για να φτιάξετε το απόλυτα δικό σας «rig» όπως λέγεται. Με επιπλέον αγορές πακέτων από γνωστούς ενισχυτές και τα αντίστοιχα preset μπορείτε να ακούγεστε σαν τον αγαπημένο σας μουσικό.

Κοστίζει 20€ και τα επιπλέον πακέτα κινούνται από 3€ μέχρι 15€ ανάλογα την αγορά.

NotateMe Now

NotateMe Now 9

Για τους λάτρεις της παρτιτούρας έχουμε ένα ιδιαίτερο και πολύ χρήσιμο πρόγραμμα. Αν είστε γνώστης μουσικής σημειογραφίας και θέλετε να γράφετε (κυριολεκτικά) τις συνθέσεις σας, το NotateMe Now θα σας βοηθήσει απόλυτα.

Μπορείτε να γράφετε με το δάχτυλό σας (ή μια γραφίδα για πιο ευκολία) τις νότες σας στο εικονικό πεντάγραμμο της εφαρμογής και το πρόγραμμα θα κάνει αναγνώριση γραφής μετατρέποντας τα «ορνιθοσκαλίσματά» σας σε παρτιτούρα. Μπορεί επίσης να σκανάρει τυπωμένες παρτιτούρες και να κάνει αναγνώριση και μετατροπή σε παρτιτούρα που μπορείτε να επεξεργαστείτε. Είναι δωρεάν η απλή έκδοση για να δείτε τις δυνατότητές του, αλλά αν θέλετε τις πλήρεις δυνατότητες θα πρέπει να καταβάλετε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 40€ μαζί με άλλα 30€ για το Photoscore (δυνατότητα σάρωσης-αναγνώρισης παρτιτούρας).

Δείτε επίσης: «Παρουσίαση: Apple MainStage 3»

iGrand Piano/iElectric Piano

iGrand Piano/iElectric Piano 10

Δεν θα αφήσουμε παραπονεμένους και τους λάτρεις του πιάνου, κλασικού και ηλεκτρικού. Γι’ αυτό το λόγο θα αναφερθούμε σε δύο εξαιρετικές εφαρμογές από την IK Multimedia και πάλι που μας δίνουν την εκπληκτική δυνατότητα να παίξουμε με πολλά εξαιρετικά γνωστά πιάνα της αγοράς μέσω του συνδεδεμένου στο iPad κλαβιέ μας ή στο εικονικό κλαβιέ της εφαρμογής (κάτι που δεν θα συνιστούσαμε).

Με 20€ για την κάθε εφαρμογή αγοράζετε το πρόγραμμα μαζί με τη βιβλιοθήκη των πιάνων του και με άλλα 10€ αγοράζετε και την επέκτασή της με ακόμη περισσότερα πιάνα. Τα μεν κλασικά χωρίζονται σε αυτά με την ουρά και τα όρθια, ενώ τα ηλεκτρικά περιλαμβάνουν όλες σχεδόν τις εκδόσεις των ηλεκτρικών πιάνων που έχουν κυκλοφορήσει.

Αυτά λοιπόν και καλές μουσικές δημιουργίες

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status