“Σε παρακαλώ” Apple, όχι άλλες νέες λειτουργίες στο iOS 11!

“Σε παρακαλώ” Apple, όχι άλλες νέες λειτουργίες στο iOS 11!
ired.gr

Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα γύρω από την Apple από το 2003. Αφορμή, υπήρξε η κυκλοφορία της εφαρμογής iTunes για τα Windows PC’s, κάτι που έγινε στην τέταρτη έκδοσή της (4.1), καθώς έως τότε ήταν συμβατό μόνο με το OS X (και προγενέστερα με το mac OS).

Ήταν θυμάμαι το πρώτο mainstream app που μπορούσε να διαχειριστεί σωστά τους ελληνικούς χαρακτήρες (unicode) στις ονομασίες των τραγουδιών και ταυτόχρονα ήταν το πιο δυνατό στην οργάνωση της μουσικής μου βιβλιοθήκης.

iTunes 4.1 1
iTunes 4.1 για Windows

Από το 2004 και μετά, μπήκα για τα καλά “στο χορό”, στην αρχή με ένα iPod mini από το οποίο και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος, στη συνέχεια με την αγορά ενός Power Mac Dual G5, στην πορεία με το Apple Cinema Display Monitor κοκ.

Έκτοτε, έχω δοκιμάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα της Apple, σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις τους (δεν είχα τη χαρά να ασχοληθώ με την πρώτη έκδοση του iPhoneOS) και μπορώ (με απόλυτη ταπεινότητα όμως) να πω πως έχω αποκτήσει μία εικόνα για την πορεία των λειτουργικών συστημάτων της εταιρείας.

Think Different

Ένα μότο μίας διαφημιστικής καμπάνιας δεν είναι αρκετό, για να συλλάβουμε πλήρως το νόημά του. Μερικές φορές, πρέπει να μπούμε σε έναν κόσμο, σε ένα οικοσύστημα, σε ένα σύστημα θεωρίας περί της τεχνολογίας, για να αντιληφθούμε το “διαφορετικό”, το πρωτότυπο, το άρτιο.

apple 2

Με την πάροδο των ετών, αντιλήφθηκα πλήρως το εύρος και το βάθος του μότο “Think Different” της Apple και ...κόλλησα. Δεν είναι ζήτημα marketing, ούτε μόδας (εποχές iPod), αλλά, αισθητικής, που συνδυάζεται με ποιοτική, αλλά και παραγωγική χρήση του software και του hardware της εταιρείας.

Όσο και αν η Apple ανέκαθεν προωθούσε τα προϊόντα της με χαρακτηρισμούς “magic” ή “perfect”, η αλήθεια είναι πως την τελειότητα ποτέ δεν την άγγιξε. Την πλησίασε όμως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει έως σήμερα σοβαρός ανταγωνισμός, στη συνολική εμπειρία χρήσης. Η Apple ξεχωρίζει. Και είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί από κάποιον, παρά μόνο μέσω της εμπειρίας που αποκομίζει ένας νέος (και όχι μόνο) χρήστης των προϊόντων της εταιρείας.

Η εμπειρία του Snow Leopard

Με τα χρόνια, η Apple γινόταν όλο και πιο mainstream και απευθυνόμενη πλέον στις μάζες, προσπάθησε (έστω με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο) να τις ικανοποιήσει, προσφέροντας συνεχώς νέες λειτουργίες στο λειτουργικό της σύστημα για υπολογιστές Mac, OS X.

Η ποιότητα φυσικά, ήταν ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας. Οι πολλές νέες λειτουργίες σε συνδυασμό με τα νέα χρονοδιαγράμματα που “απαιτούσαν” ένα νέο λειτουργικό σύστημα κάθε έτος ή κάθε δύο χρόνια τότε (γιατί άραγε;), έφεραν και τα προβλήματα. Bugs, κολλήματα, “μπερδεμένα” services κλπ.

Το 2009 λοιπόν, η Apple, έπραξε αλλιώς. Αποφάσισε να αναπτύξει μία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για τους υπολογιστές Mac, η οποία δεν θα είχε νέες λειτουργίες (αν και τελικά υπήρξαν μερικές μικρές προσθήκες), αλλά, θα εστίαζε στη βελτιστοποίηση του κώδικα, σε ένα γενικό συμμάζεμα του λειτουργικού της συστήματος και σε “under the hood δουλειά”, η οποία θα προετοίμαζε το λογισμικό της Apple για τις επερχόμενες τεχνολογικές προκλήσεις.

Το αποτέλεσμα, ήταν εντυπωσιακό. Ίσως όχι από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του OS X 10.6 Snow Leopard, αλλά με τις μετέπειτα διορθώσεις σφαλμάτων που ακολούθησαν, η Apple, διέθετε και πάλι στο κοινό της ένα γρήγορο, απόλυτα σταθερό λειτουργικό σύστημα, χωρίς (εμφανή) bugs.

Η αίσθηση της τελειότητας, είχε μόλις επιστρέψει.

Το iOS 11 πρέπει να είναι το αντίστοιχο Snow Leopard για το iOS

Αν και είχε αναφερθεί από την Apple πως κατά τη δημιουργία του iOS 8 θα εστίαζε στην βελτιστοποίηση και στην “ποιότητα” του κώδικα του iOS, κάτι τέτοιο δεν έγινε, ή τουλάχιστον δεν έγινε στο βαθμό που είχε γίνει με το Snow Leopard.

Σήμερα, η Apple, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να εστιάσει στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει, είτε πρόκειται για software, είτε για hardware. Κατά τη γνώμη μου εξακολουθεί να διαθέτει τα καλύτερα προϊόντα, αλλά, όχι πλέον “με διαφορά”. Εξακολουθεί σε ζητήματα σταθερότητας και αναβαθμίσεων να έχει το “πάνω χέρι”, αλλά πλέον παίζει στην ίδια κατηγορία με τους άλλους κατασκευαστές λογισμικού και υλισμικού.

Με τα περιβάλλοντα χρήστη (UI’s) μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων να μοιάζουν όλο και περισσότερο και με τις νέες λειτουργίες αυτών να είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές, η Apple θα πρέπει και πάλι να ανέβει level, προκειμένου να συνεχίσει να πείθει για τη “διαφοροποίηση της premium κατηγορίας”.

Ενώ λοιπόν συνεχίζει να διαθέτει κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως το σύστημα αναβαθμίσεων, το εξαιρετικό (αλλά μπερδεμένο πλέον) οικοσύστημά της, τις ποιοτικές συσκευές της και τον εξαιρετικό σχεδιασμό της, η αίσθηση της τελειότητας που υπήρχε παλιά, πλέον δεν υπάρχει.

Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη τη συνεχή προσθήκη νέων λειτουργιών και ας δώσει έμφαση στη βελτιστοποίηση του iOS. Δεν είναι πλέον μυστικό πως πολλοί χρήστες δεν αναβαθμίζουν τις συσκευές τους στις νέες εκδόσεις του iOS, φοβούμενοι τα bugs τα οποία ακούνε πως αντιμετωπίζουν οι άλλοι χρήστες.

Προσωπικά, έχω συναντήσει ελάχιστα. Όμως, συνολικά, το iOS δεν είναι αυτό που ήταν. Χρειαζόμαστε τη σβελτάδα και την ομαλότητα στα animations του iOS 6 και την ποιότητα δουλειάς στο iOS που υπήρχε (και υπάρχει) στα OS X και macOS.

Ένα νέο, Snow Leopard

  • Που θα εξομαλύνει τα animations και θα απαλείψει τον “λόξιγκα” του spotlight κατά την πρώτη αναζήτηση που εκτελούμε μετά από επανεκκίνηση, αλλά και τα frame drops στην εφαρμογή του Καιρού που παρουσιάζονται όταν περνάμε από την μονή προβολή, στη συνολική.
  • Που θα βελτιστοποιήσει τον κώδικα και θα τον απαλλάξει από τα μπαλώματα των διορθωτικών εκδόσεων. Μία, σοβαρή, καλοδουλεμένη και εκτενώς δοκιμασμένη έκδοση, η οποία θα είναι αποδοτική κατά 100% και με όμοιο τρόπο σε όλες τις συσκευές που αυτή θα υποστηρίζει.
  • Που θα διορθώσει τα πολλά λάθη στις μεταφράσεις

ios 11 3Τι θέλει να πει ο ποιητής;

  • Που θα διορθώσει τα “κείμενα” του iOS (παράδειγμα: το “Πατήστε το κουμπί αφετηρίας για ξεκλείδωμα” εμφανίζεται στην οθόνη κλειδώματος, ακόμα και αν ο χρήστης έχει επιλέξει άγγιγμα, αντί πατήματος)
  • Που θα εμπεριέχει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο οικοσύστημα. Καλύτερα οργανωμένο, με “λειτουργίες που λειτουργούν”. Ο συγχρονισμός του iCloud mail μεταξύ των συσκευών δεν λειτουργεί πάντα σωστά, η Βιβλιοθήκη Φωτογραφιών iCloud δεν έχει την αμεσότητα στο ανέβασμα που έχουν άλλες υπηρεσίες (οι οποίες είναι και δωρεάν), το iTunes app στο iOS δεν έχει καμία σχέση με το iTunes για τους υπολογιστές κοκ. Η Apple πρέπει να τα ξεμπερδέψει, αν θέλει να συνεχίσει να επιχειρηματολογεί πως διαθέτει το πιο “απλό σύστημα για όλους”. Σήμερα, ένας νέος χρήστης θα πρέπει να ρίξει μπόλικη μελέτη, αλλά και πάλι θα μπερδευτεί.

Που γενικότερα, θα λειτουργεί συνέχεια, σωστά. Γιατί πλέον αυτό δεν ισχύει.

Αν ζούσε ο Steve;

Αν και σε αυτό “έχω την κοινότητα απέναντι”, όχι, αν ζούσε ο Steve πάλι θα είχαν γίνει πολλά λάθη. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το περιβόητο “mobileMe”, μία υπηρεσία που δημιουργήθηκε υπό το βλέμμα και τις οδηγίες του Steve και όταν τελικά διατέθηκε στο κοινό ήταν ημιτελής και δεν λειτουργούσε σωστά.

Όμως, “αν ζούσε ο Steve”, θα είχε τα κότσια να “πατήσει την παύση”. Το έκανε με το Snow Leopard, θα το έκανε και τώρα. Κάτι που ο Tim, όσο και να τον συμπαθώ, δεν έχει “το τσαγανό” να το κάνει, φοβούμενος την κούρσα των νέων λειτουργιών στα λειτουργικά συστήματα γενικότερα.

Κλείνοντας

Αν η Apple συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, σε λίγο καιρό το iOS δεν θα διαφοροποιείται καθόλου από τον ανταγωνισμό, εκτός από τα ζητήματα των updates, αλλά και των περιορισμών του (στον αντίποδα).

Μιλάμε για την Apple. Την Apple του “think different”. Και δεν σκεπτόμαστε διαφορετικά όταν απλά μπαίνουμε στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με ποσοτικά κριτήρια, αλλά όταν φροντίζουμε να ανήκουμε σε διαφορετική κατηγορία.

Πιστεύω πως κανένας χρήστης δεν θα παραπονιόταν αν το iOS 11 δεν διέθετε καμία νέα λειτουργία, εφόσον αυτό και πάλι λειτουργούσε the Apple Way, δηλαδή, άψογα.

Ίσως η εγκατάλειψη των 32bit εφαρμογών που επίκειται στο iOS 11 να είναι και μια καλή αφορμή για ξεσκαρτάρισμα. Με το iPhone 5 εκτός κούρσας (λογική υπόθεση λόγω των 32bits που υποστηρίζει) η Apple θα μπορούσε και πάλι να προσφέρει στους πελάτες της αυτό που ανέκαθεν την διαφοροποιούσε. Ποιότητα, έλλειψη λαθών και άψογη λειτουργία software και hardware, σε ένα καλοσχεδιασμένο (και όχι απαραίτητα “μεγαλύτερο”) οικοσύστημα.

Διαβάστε επίσης: «Το iOS 11 θα υποστηρίζει μόνο 64-bit εφαρμογές»

από Kostthem