Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείστε τις iPhone ειδοποιήσεις κι ανακτήστε τη ζωή σας

Κλείστε τις iPhone ειδοποιήσεις κι ανακτήστε τη ζωή σας
ired.gr

Λατρεύω τη συσκευή μου iPhone. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αρχίσω να εμπιστεύομαι περισσότερο τον εαυτό μου. Φαίνεται σαν όλα να έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όλη η προσοχή μου να εστιάζεται σε αυτή τη μικρή οθόνη κι όχι στις δεξιότητές μου, τα τελευταία χρόνια. Αποφάσισα λοιπόν να αναζητήσω μεθόδους και να περάσω στην αντεπίθεση. Η οριστική ρήξη έμελε να έρθει με την έλευση του τελευταίου λειτουργικού iOS 10, στο οποία παρατήρησα αμέσως κάποιες ενοχλητικές αλλαγές. Η νέα έκδοση είναι πλούσια σε ειδοποιήσεις, τις οποίες μπορείτε να προβάλλετε και να αλληλεπιδράσετε με αυτές ακόμη και από την οθόνη κλειδώματος.

Η ήρεμη οθόνη μου πλέον έχει μετατραπεί όμως σε έναν ακατάστατο χώρο στον οποίο θα πρέπει να αγγίζω τις ειδοποιήσεις ή να τις πιέσω (3D Touch) για να τις διαγράψω. Στη νέα έκδοση η Apple έδωσε επιπλέον τη δυνατότητα εμφάνισης μικρο-εφαρμογών (widgets) στην οθόνη Κλειδώματος, καθώς και κινούμενες εικόνες και stickers στην εφαρμογή iMessage. (Συγγνώμη παρασύρθηκα).

Το κίνητρο για την αλλαγή αυτή από την Apple είναι ξεκάθαρο. Αυξάνοντας τα χαρακτηριστικά της οθόνης κλειδώματος, βελτιώνει ταυτόχρονα και τα κέρδη της από τις εφαρμογές. Αντιθέτως αυτό που αναζητώ εγώ, είναι λιγότερη δέσμευση. Αισθάνομαι πως κουράζω τον εγκέφαλο με ανούσιες πληροφορίες οι οποίες παρελαύνουν καθημερινά από την οθόνη της συσκευής μου. Είμαι υποχρεωμένος να αφιερώνω χρόνο, προκειμένου να τις διαγράψω καθώς δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν σε μία εφαρμογή - παιχνίδι κάποιος κάνει νέο ρεκόρ ή με προσκαλεί να αναμετρηθούμε.

Πιστεύω πως μία από τις προσδοκίες της Apple αλλά και των άλλων εταιρειών τεχνολογίας, είναι να αναλώσουμε τους εαυτούς μας μέσα από τις συσκευές smartphone. Είναι όμως στο χέρι μας να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς και “να μας βοηθήσουμε”. Ας δούμε λοιπόν 4 μέτρα που έθεσα στον εαυτό μου από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κι ανακάλυψα πως έχω ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής και της καθημερινότητάς μου (σε μεγάλο βαθμό).

notifications 00

1. Απενεργοποίηση 3D Touch

Απενεργοποίησα τον έλεγχο δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID και δημιούργησα έναν πραγματικά πολύπλοκο κωδικό πρόσβασης (του τύπου K1mK@rd@5hi@n). Επειδή λοιπόν πλέον είναι ταλαιπωρία να την ξεκλειδώσω, δεν αναλώνομαι να χαζεύω τη συσκευή στις ουρές στην Τράπεζα ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία. Προτιμώ να ακούω μουσική που με χαλαρώνει. Μπορεί φυσικά να συνεχίσω να απολαμβάνω τα αγαπημένα μου podcasts από την οθόνη κλειδώματος αλλά δεν μπορώ να αλληλεπιδράσω με εφαρμογές όπως Instagram ή Facebook. To κυριότερο απ’ όλα ανέκτησα ξανά την επικοινωνία με την οικογένειά μου.

Υπάρχουν πολλές φορές που ο πειρασμός για να ανοίξω τη συσκευή μου είναι ισχυρός. Όντας χαμένος στο διαδίκτυο σίγουρα χάνω μικρές πολύτιμες στιγμές.

2. Απενεργοποίηση των περισσότερων ειδοποιήσεων

Το επόμενο βήμα ήταν να απενεργοποιήσω σχεδόν όλες τις ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρο-μείου, Slack, μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από άλλες εφαρμογές. Είναι γεγονός πως λίγα είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που μας ενδιαφέρουν πραγματικά, όπως και μηνύματα, likes / καρδιές / retweets τα οποία και μπορούν να περιμένουν.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τα διαβάζουμε μόλις ακριβώς τα λάβουμε. Η ενέργεια αυτή επαναφέρει την δική μου θέληση, στο πότε θα ελέγξω τις εφαρμογές μου. Είναι σίγουρο πως δεν θα ξεχάσω να ελέγξω την ηλεκτρονική αλληλογραφία μου. Διατηρώ μόνο τις ειδοποιήσεις για τα μηνύματά μου iMessages, έτσι ώστε να είμαι διαθέσιμος για την οικογένεια και τους φίλους μου.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως είμαι προετοιμασμένος κάθε φορά που ελέγχω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αντικρίσω δεκάδες ειδοποιήσεις. Παρατηρώντας τες όμως προσεκτικά, διαπιστώνω πάντα πως δεν έχασα ποτέ κάτι πραγματικά σημαντικό. Αυτό μου έχει δείξει πως, το να διαβάσω ή ν’ απαντήσω άμεσα σε μία ειδοποίηση είναι τελικά άσκοπο και αγχωτικό χωρίς λόγο.

notifications 01

3. Kαθολική αφαίρεση μικρο-εφαρμογών από την οθόνη των widgets

Έχω αφαιρέσει όλες τις μικρο-εφαρμογές από την οθόνη κλειδώματος εκτός της εφαρμογής του καιρού και των αγαπημένων επαφών για εύκολη πρόσβαση. Η Apple συνεχίζει να εμπλουτίζει συνεχώς τις ειδοποιήσεις αλλά εγώ δεν χρειάζομαι περισσότερη ροή πληροφοριών.

4. Λειτουργία πτήσης - Για σπάνιες περιπτώσεις

Κι αν πραγματικά θέλετε να αποκοπείτε από όλους και από όλα υπάρχουν οι λειτουργίες Μην ενοχλείτε και η Λειτουργία πτήσης. Ορισμένοι ένθερμοι λάτρεις της παραγωγικότητας, κάνουν κρατήσεις εισιτηρίων, δείπνων σε εστιατόρια και άλλες ενέργειες μέσα από τη συσκευή τους, που κάλλιστα θα μπορούσαν να τις κάνουν από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Προσωπικά παρότι ίσως ακουστεί ειρωνικό περιμένω στην επόμενη έκδοση η Apple να αρχίσει να αφαιρεί λειτουργίες και να προσθέσει σταθερότητα, απροβλημάτιστη αλληλεπίδραση, καλύτερη διαχείριση ενέργειας. Είναι ειρωνικό πραγματικά και αντίθετο ως προς την καινοτομία αλλά χρειάζομαι τον προσωπικό μου χώρο πλέον.

Όλα τα παραπάνω δεν τα αναφέρω προκείμενου να τα ακολουθήσετε ευλαβικά. Πιστέψτε με ούτε κι εγώ γνωρίζω αν θα συνεχίσω να τηρώ τις αποφάσεις μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι να σας θέσουμε στη διαδικασία σκέψης και κάποιοι από εσάς να το προσπαθήσετε.

Διαβάστε επίσης: «Πώς να ταξινομήσετε τα notifications στο iOS»

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status