Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρησιμοποιείστε την «Πρόσβαση με καθοδήγηση» για να προστατέψετε το iPhone σας

Χρησιμοποιείστε την «Πρόσβαση με καθοδήγηση» για να προστατέψετε το iPhone σας
ired.gr

Τώρα πια, ένα smartphone είναι μια άκρως προσωπική συσκευή. Όλοι το ξέρουμε ότι είναι έτσι. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να χρειαστεί να δανείσουμε το iPhone μας σε κάποιο φίλο - ή κάτι αντίστοιχο - να το δώσουμε σε ένα παιδί για λίγο προκειμένου να περάσει την ώρα του κλπ. Και φυσικά δεν θέλετε να δει πράγματα που είναι προσωπικά σας.

Ευτυχώς, οι iOS συσκευές, εν γένει, έχουν μια κρυμμένη χρήσιμη επιλογή που επιτρέπει να ελέγξουμε ποιες δυνατότητες του smartphone μας θα είναι προσβάσιμες σε κάποια περίπτωση και για πόση ώρα και ποιες όχι. Να πώς λειτουργεί.

Ενεργοποίηση της «Πρόσβασης με καθοδήγηση»

  • Πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα ( Settings > General > Accessibility).
  • Κυλήστε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε το «Πρόσβαση με καθοδήγηση» (Guided Access).
    guided access 2
  • Πατήστε στις «Ρυθμίσεις συνθηματικού» (Passcode Settings) για να βάλετε ένα συνθηματικό.
  • Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και το Touch ID αν θέλετε.
  • Κλείστε τις Ρυθμίσεις κι ανοίξτε την εφαρμογή που θέλετε να περιορίσετε.
  • Πατήστε τρεις φορές το πλήκτρο Home για να ενεργοποιήσετε την «Πρόσβαση με καθοδήγηση» για την εν λόγω εφαρμογή (θα δείτε να μικραίνει το παράθυρό της λίγο).

guided access 3

  • Κυκλώστε με το δάχτυλό σας όποιες περιοχές-πλήκτρα της εφαρμογής δε θέλετε να μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση.
  • Πατήστε τις «Επιλογές» (Options κάτω αριστερά) για να απενεργοποιήσετε επιπλέον πλήκτρα και ενέργειες.
  • Πατήστε «Έναρξη» (Start) και δώστε το iPhone σας (ή iPad) σε αυτόν που θα το χρησιμοποιήσει χωρίς πια φόβο να δει ή να χρησιμοποιήσει ό,τι δε θέλετε.

Μπορείτε από δω και στο εξής να ενεργοποιείτε την «Πρόσβαση με καθοδήγηση» με τριπλό πάτημα στο Home button της συσκευής σας αφού έχετε εκκινήσει την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει. Αν έχετε κι άλλες επιλογές για το τριπλό πάτημα του Home button, θα εμφανίζεται ένα μικρό μενού που θα ζητάει να επιλέξετε τι απ’ όλα θέλετε αν ενεργοποιήσετε κι εσείς θα επιλέγετε «Πρόσβαση με καθοδήγηση». 

Στις ρυθμίσεις του μενού της «Πρόσβασης με καθοδήγηση» θα δείτε ότι υπάρχουν επιπλέον επιλογές.

  • Τα «Χρονικά όρια» είναι για να ρυθμίσουμε πόσο χρόνο θα επιτρέπουμε τη χρήση πριν κλειδώσει η εφαρμογή. Μπορούμε να προσθέσουμε προειδοποιητικό ήχο και εκφώνηση με φωνή που να λέει το υπόλοιπο του χρόνου πρόσβασης.
  • Η «Συντόμευση προσβασιμότητας» ενεργοποιεί τη χρήση του τριπλού κλικ στο Home button.

Απενεργοποίηση της «Πρόσβασης με καθοδήγηση»

Για να εξέλθετε από τη λειτουργία «Πρόσβασης με καθοδήγηση», πρέπει να κάνετε τριπλό κλικ στο Home button και να εισάγετε το συνθηματικό που βάλατε στις ρυθμίσεις της ή να χρησιμοποιήσετε το Touch ID αν το είχατε ενεργοποιήσει ως επιλογή. Μετά πατήστε «Τέλος» (End) για τη λήξη της λειτουργίας.

Οι πρακτικές χρήσεις της συγκεκριμένης λειτουργίας μπορεί να είναι πολυπληθείς. Φυσικά η προφανέστερη είναι το κλείδωμα συγκεκριμένων εφαρμογών ώστε να μην έχει κάποιος πρόσβαση σε λειτουργίες που δε θέλουμε όταν δανείζουμε τη συσκευή μας. Πέρα από ένα παιδί που του δίνουμε να κάνει κάτι συγκεκριμένο χωρίς να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να δώσουμε σε ένα φίλο να δει κάποιες φωτογραφίες χωρίς να μπορεί όμως να βγει από τις Φωτογραφίες και να δει κάτι άλλο και πάει λέγοντας.
Καμία ανησυχία πλέον αν πρέπει να δανείσουμε τη συσκευή μας και δε θέλουμε να χρησιμοποιηθεί πέρα από όσο εμείς επιτρέπουμε.

Επίσης η λειτουργία αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να εστιαστούμε σε κάποια λειτουργία απενεργοποιώντας τμήματα μιας εφαρμογής όπου μια κατά λάθος χειρονομία θα έκανε κάτι άλλο. Αυτός είναι και ο αρχικός σκοπός που η Apple έφτιαξε τη λειτουργία αυτή, αλλά όπως βλέπετε, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Δείτε επίσης: «Οδηγός iPhone: Πρόσβαση με καθοδήγηση στο iOS 9»

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status