Πώς να φτιάξετε έναν ανώνυμο λογαριασμό email

Πώς να φτιάξετε έναν ανώνυμο λογαριασμό email
ired.gr

Μιας και το απόρρητό μας είναι κάτι σοβαρό και τα προσωπικά μας στοιχεία έχουν σημασία, καιρός να μάθουμε πώς να κάνουμε πλήρως ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο και να έχουμε ένα ανώνυμο λογαριασμό email αν μας χρειαστεί.

Όχι πριν πολύ καιρό, η οικονομία του γενικού διαμοιρασμού στοιχείων και δεδομένων απογειώθηκε. Το απόρρητο και η ιδιωτικότητα ήταν το μεγάλο ανέκδοτο και κανείς δε φαινόταν να δίνει σημασία. Αυτά όμως ήταν πριν τις αποκαλύψεις του Snowden περί παρακολούθησης των Αμερικανών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες και τις απαιτήσεις του FBI από την Apple για το «σπάσιμο» του iPhone 5C του τρομοκράτη του San Bernardino.
Μετά απ’ όλα αυτά, το απόρρητο έγινε κάτι που είναι άκρας σημασίας και η πλήρης ανωνυμία, για πολλούς, είναι εκ των ουκ άνευ. Όταν όμως πας πια να κάνεις ένα λογαριασμό στις περισσότερες υπηρεσίες και η συχνότερη επιλογή είναι η σύνδεση μέσω υπάρχοντος λογαριασμού στο Facebook, Twitter κλπ, τότε ήδη είναι σα να γίνεται ένας έλεγχος υποβάθρου για το ποιοι και τι είμαστε.
Άλλες υπηρεσίες πάλι, - όπως η Google - θέλουν ένα τηλέφωνο ή ένα άλλο email «ασφαλείας» για να μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση κλειδώματος του λογαριασμού μας, προκειμένου να μας δώσουν δικαίωμα να κάνουμε λογαριασμό σε αυτές.

Άρα, και σ’ αυτές, είμαστε εκτεθειμένοι. Τι κάνουμε λοιπόν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό που να είναι εντελώς ανώνυμος και να μη μπορεί κάποιος να τον συνδέσει με το πρόσωπό μας και φυσικά να μην έχει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία και δεδομένα μας;

Εδώ πάμε πέρα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα. Ο καθένας μπορεί να κρυπτογραφήσει τα μηνύματά του και το email του χρησιμοποιώντας, π.χ., μια επέκταση στον browser του όπως το γνωστό Secure Mail της Streak . Για τους desktop email clients (Outlook, Apple Mail, Windows Mail κλπ), το GnuPG ή το EnigMail , είναι εξαιρετικές λύσεις. Για τους χρήστες Web Mail (Yahoo, Gmail, κλπ), το ProtonMail εγγυάται αποτελεσματική κρυπτογράφηση μηνυμάτων.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν αποκρύπτουν την ταυτότητα του αποστολέα (δηλαδή τη δική μας).
Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε πώς να φτιάξουμε ένα πλήρως ανώνυμο email λογαριασμό που κανείς δε θα μπορεί να συνδέσει με το πρόσωπό μας.

Διαβάστε επίσης: «Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα σας στο Mac, κάνοντας χρήση του FileVault» 

Βήμα πρώτο: Ανώνυμη πλοήγηση

private email 2Ο Web browser σας, σας παρακολουθεί. Τόσο απλά. Τα γνωστά «cookies», αλλά και τα ακόμη πιο δύσκολο να μπλοκαριστούν «super cookies», γνωρίζουν πλήρως την κίνησή σας και είναι διατεθειμένα να τη μοιραστούν με άλλους (βασικά αυτό κάνουν). Ναι, είναι αλήθεια ότι συνήθως χρησιμοποιούνται για στοχευμένη διαφήμιση, αλλά αυτό δεν είναι και πολύ παρηγορητικό γι’ αυτούς που θέλουν να πλοηγούνται ανώνυμα στο διαδίκτυο.
Η κατάσταση «Ιδιωτικής Πλοήγησης» του browser σας δεν κάνει πάρα πολλά πέρα από αυτό που λέει, δεδομένου ότι και πάλι μπορούν οι διάφορες ιστοσελίδες να δουν τη διεύθυνσή σας (IP address).
Αν θέλετε πραγματική ανωνυμία στο Web, κατά την πλοήγησή σας και έτσι να μπορείτε να φτιάξετε και αυτόν τον ανώνυμο email λογαριασμό, χρειάζεστε ένα virtual private network (VPN) ή ένα browser όπως ο TOR - ένας browser με ενσωματωμένο VPN βασισμένος πάνω στο γνωστό Mozilla Firefox. Ο TOR χρησιμοποιεί την τεχνική που αποκαλείται «The Onion Router», που σας κρατά ανώνυμους με το να ανακατευθύνει συνεχώς την κίνησή σας σε διάφορους κρυπτογραφημένους σέρβερ του Internet κατά τρόπο που να μη μπορεί κανείς να εξακριβώσει την πραγματική σας διεύθυνση και θέση. Φυσικά επιβραδύνει κάπως την ταχύτητα πλοήγησής σας, αλλά αυτό είναι το μόνο κόστος που θα πληρώσετε προκειμένου να έχετε αληθινά ανώνυμη και απόρρητη πλοήγηση που κανείς πραγματικά δε θα παρακολουθεί.

Ο Tor Browser  είναι διαθέσιμος σε 16 γλώσσες (όχι Ελληνικά δυστυχώς) και για όλα τα λειτουργικά (Windows, Mac, Linux) και μπορεί να τρέξει ακόμη κι από ένα USB flash drive, σε περίπτωση που δε θέλετε να τον εγκαταστήσετε μόνιμα στο δίσκο σας, ή θέλετε να τον έχετε μαζί για χρήση σε κάποιο άλλο μηχάνημα. Και βέβαια είναι πλήρως δωρεάν.
Ακόμη και το Facebook έχει μια Tor-secure διεύθυνση για την προστασία των χρηστών που θέλουν να έχουν ανώνυμη πρόσβαση σε περιοχές του κόσμου όπου απαγορεύεται (όπως π.χ. η Κίνα). Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι τη χρησιμοποιούν. Επίσης υπάρχει μια έκδοση για πρόσβαση του Facebook σε TOR για συσκευές Android .
Ο TOR δεν είναι τέλειος και δε θα σας κρατήσει 100% ανώνυμους. Οι εγκληματίες του «Δρόμου του Μεταξιού» το έμαθαν καλά αυτό. Γι’ αυτό μη σκεφτείτε ότι θα παίξετε με το νόμο μέσω του TOR. Θα την πατήσετε. Είναι όμως άριστος για την ανώνυμη πλοήγησή μας σε όλες σχεδόν τις άλλες περιπτώσεις. Ακόμη και οι εγκληματίες της παραπάνω είδησης πιάστηκαν με πολύ δυσκολία και προσπάθειες.


Δείτε επίσης: «Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο»

Βήμα δεύτερο: Ανώνυμο email

anonymous email 3
Μπορείτε να φτιάξετε έναν σχετικά ανώνυμο λογαριασμό Gmail, απλά θα χρειαστεί να πείτε ψέματα σε όλα. Αυτό σημαίνει, ψεύτικο όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, ημερομηνία γέννησης και ό,τι άλλο προσωπικό. Όμως όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ενώ κάνετε πλοήγηση μέσω ενός VPN ή του TOR.
Βέβαια θα χρειαστεί να παρέχετε στο Google μια άλλη διεύθυνση email ή ένα τηλεφωνικό αριθμό για επιβεβαίωση. Με ένα τηλέφωνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν τηλεφωνικό αριθμό μιας χρήσεως με τις εφαρμογές Burner για iOS και Android ή Hushed επίσης για iOS-Android. Και πάλι μπορείτε να πείτε τα ψέματα «της αρκούδας» για τη δημιουργία του αριθμού που μετά τη χρήση για επιβεβαίωση με το Google θα ακυρώσετε.
Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε την διακρίβωση στο Google μέσω email, υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που παρέχουν πλήρως ανώνυμο email, οπότε, θα μου πείτε, γιατί να χρησιμοποιήσετε το Gmail έτσι κι αλλιώς; Όπως και να έχει, εσείς επιλέγετε. Κάποιοι θέλουν να έχουν Gmail λογαριασμό, ακόμη και ανώνυμο, οπότε εμείς σας λέμε πώς να τον φτιάξετε.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε email λογαριασμό [που έχει κρυπτογράφηση τύπου «secure sockets layer» (SSL)], που είναι αυτή που χρησιμοποιείται όταν κάνουμε αγορές στο Internet. Την ξεχωρίζουμε από το «λουκετάκι» που βλέπουμε στον browser μας ή από το «https» (αντί του απλού «http») που φαίνεται στην αρχή της διεύθυνσης url. Και οι τρεις μεγάλοι πάροχοι Web Mail (Yahoo, Google, Microsoft) παρέχουν υποστήριξη για https. Αποκτήστε το HTTPS Everywhere extension (https://www.eff.org/https-everywhere) για Firefox, Chrome, Opera, και Android, για να είστε βέβαιοι ότι οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν αυτό το πρωτόκολλο.
Ωραία όλα αυτά, αλλά και πάλι δεν είστε απόλυτα ασφαλείς όταν στέλνετε email. Και τα ψευδώνυμα του τύπου «anonguy55@gmail.com» δεν θα σας καλύψουν επίσης. Μια φορά να μπείτε στο Internet χωρίς τον TOR και η διεύθυνσή σας καταγράφηκε. Από κει κι έπειτα, είναι αρκετό από την αστυνομία να ζητήσει κάποια αρχεία από τον πάροχό σας. Έτσι έπιασαν τον «General Petraeus».

Άρα τι λύση υπάρχει για πλήρη ανωνυμία στο email;

Δείτε επίσης: «Κρυπτογραφήστε τα email»

Hushmail

hushmail 4
Προτεινόμενο από το Electronic Frontier Foundation (EFF), το Hushmail είναι εύχρηστο, χωρίς διαφημίσεις και με ενσωματωμένη κρυπτογράφηση μεταξύ χρηστών. Βέβαια όλα αυτά έχουν κόστος τα 50$ το χρόνο για κάθε 10 GB online αποθήκευσης. Η δωρεάν έκδοση περιλαμβάνει μόλις 25 ΜΒ. Υπάρχει για desktop υπολογιστές αλλά και iOS.
Για τις εταιρίες στοιχίζει 4$ το μήνα ανά χρήστη (για τις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που φτάνει μέχρι τα 6$ και τα 10$, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Υπόψιν ότι έχει δώσει στοιχεία στο FBI όταν ζητήθηκαν και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν παρέχεται για μη-νόμιμη χρήση. Τουλάχιστον όμως προειδοποιεί.

Hide My Ass! Anonymous Email

hide my ass 5
Πρόκειται για μια καλή VPN υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε περιεχόμενο που μπορεί να απαγορεύεται στην περιοχή σας, πέρα από την πλήρη απόκρυψη των στοιχείων σας. Έχει κόστος τα 11,52$ το μήνα, που πέφτουν στα 8,33$ για εξάμηνο και 6,55$ για ένα χρόνο.
Η υπηρεσία email που παρέχει δεν είναι μόνο για τους VPN πελάτες του. Δίνει στον καθένα που το θέλει μια διεύθυνση του τύπου «@hmamail.com» που μπορούμε να ρυθμίσουμε να έχει διάρκεια 24 ωρών, μιας βδομάδας, ενός μήνα, 6 μηνών ή 12 μηνών. Έχει κι ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης που λέει πόσος καιρός απομένει. Κατά την εγγραφή σας ζητάει ένα άλλο email για να σας στείλει μήνυμα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Υπόψιν ότι είναι μόνο για λήψη email κι όχι για αποστολή.
Η υπηρεσία επίσης παρέχεται για iOS και Android.

Guerrilla Mail

guerrilla mail 6
Το Guerrilla Mail παρέχει μιας χρήσης προσωρινές email διευθύνσεις. Η διεύθυνση θα ισχύει για πάντα, αλλά δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί. Τα μηνύματα που αποστέλλονται στη διεύθυνση του guerrillamail.com διαρκούν για μία ώρα μόνο. Θα σας δώσει μια πολύπλοκη διεύθυνση email που την αντιγράφετε στο πρόχειρο (clipboard).
Το Guerrilla Mail είναι η τέλεια επιλογή για να ρυθμίσετε ένα άλλο email που θέλετε να έχετε μόνιμα (όπως το ανώνυμο Gmail που περιγράψαμε παραπάνω). Σε συνδυασμό με τον TOR browser σας κάνει πραγματικά αόρατους. Χρησιμεύει ακόμη και για αποστολή bitcoins, αν χρησιμοποιείτε το εικονικό αυτό νόμισμα για διάφορους - όχι και τόσο νόμιμους - λόγους. Μπορείτε ακόμη να αποστείλετε αρχεία μέχρι τα 150 ΜΒ με το Guerrilla Mail.

Mailinator

mailinator 7Το Mailinator έχει ένα ωραίο interface για να φτιάξετε τον μιας χρήσης email λογαριασμό σας, αλλά δεν θα το χρειαστείτε. Απλά όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, προσθέστε ένα όνομα που θέλετε στο «@mailinator.com» και δώστε το εκεί που σας το ζητούν. Μετά πηγαίνετε στη διεύθυνση του Mailinator, βάλτε το όνομα που δώσατε και δείτε αν έχετε μηνύματα.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, αν κάποιος κατά λάθος δώσει το ίδιο όνομα, τότε έχει κι αυτός πρόσβαση στα μηνύματά σας, οπότε πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ στο πόσο πρωτότυπο θα είναι το όνομα που δίνετε. Επίσης, δεν μπορείτε να κάνετε αποστολές.

Δείτε επίσης: «Οι 5 καλύτερες εφαρμογές VPN για το iOS»

Hide-Your-Email.com

hide your email 8
Τόσο απλό interface δεν το βρίσκει κανείς συχνά. Βάζετε το όνομα που θέλετε για να αποκτήσετε μια διεύθυνση τύπου «@pidmail.com». Τα μηνύματα που λαμβάνετε εμφανίζονται άμεσα. Απλό αλλά και πάλι δεν επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων.

Email On Dek

email on desk 9
Υπάρχει μια διαδικασία δύο βημάτων στη δημιουργία λογαριασμού email (για λήψη μόνο) στην Email On Dek. Το πρώτο είναι απλώς μια διαδικασία αναγνώρισης τύπου «CAPTCHA» που επιβεβαιώνει ότι είστε άνθρωπος. Σας δίνει ένα τυχαίο όνομα και διεύθυνση τύπου «cynthia@l7b2l48k.com» που είναι προσωρινή για μία με δύο ώρες.

TorGuard Email

Το TorGuard Email είναι άλλη μια υπηρεσία παροχής VPN που στοιχίζει 10$ το μήνα, που παρέχει επίσης ανώνυμη email διεύθυνση με 10 ΜΒ αποθηκευτικού χώρου (δωρεάν) που φτάνουν μέχρι το απεριόριστο για 50$ το χρόνο. Υποστηρίζει ασφαλή G/PGP κρυπτογράφηση.

TrashMail.com

Το TrashMail.com δεν είναι απλά ένας ιστότοπος, αλλά και μια επέκταση για τον Google Chrome και τον Firefox. Δημιουργείτε ένα νέο email από μια λίστα επιλογών και το TrashMail.com θα σας αποστέλλει τα μηνύματά του στην κανονική σας διεύθυνση email. Για να έχετε απεριόριστα μηνύματα όμως πρέπει να πληρώσετε 13$ το χρόνο. Η ιστοσελίδα παρέχει ένα πλήρη διαχειριστή διευθύνσεων οπότε μπορείτε να δημιουργήσετε όσες διευθύνσεις θέλετε.

ProtonMail over Tor

ProtonMail over Tor 11
Μάλλον κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Το ProtonMail over Tor  είναι μια άριστη υπηρεσία στην Ελβετία (μια χώρα που είναι συνώνυμο του απορρήτου) και παρέχει πλήρως κρυπτογραφημένα μηνύματα. Το δωρεάν πακέτο παρέχει 500 ΜΒ αποθηκευτικού χώρου και μέχρι 150 μηνύματα τη μέρα, ενώ με 4€ το μήνα περνάμε στο προχωρημένο πακέτο με 5 GB αποθηκευτικού χώρου, αποστολή μέχρι 1000 μηνυμάτων τη μέρα, ετικέτες και φίλτρα, αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σε εκτός της υπηρεσίας παραλήπτες, δικό μας domain (π.χ: john@smith.com), μέχρι 5 email λογαριασμούς και τεχνική υποστήριξη.
Και αν η κρυπτογράφηση είναι το ένα που παρέχει το ProtonMail, η ανωνυμία έρχεται με την επί τούτου υποστήριξη του ProtonMail προς τον TOR browser μέσω της διεύθυνσης «protonirockerxow.com» Επίσης προσφέρει οδηγίες για τη ρύθμιση του TOR στον υπολογιστή ή στο κινητό σας. Το να έχει ανώνυμους χρήστες είναι τόσο σημαντικό για το ProtonMail που δεν απαιτεί προσωπικές πληροφορίες όταν κάνετε νέο λογαριασμό. Επίσης υποστηρίζει πιστοποίηση δύο βημάτων.
Τώρα που ξέρετε τις λεπτομέρειες για την πλήρη δημιουργία ανώνυμου λογαριασμού email, μαζί με τον τρόπο για ανώνυμη πλοήγηση-σερφάρισμα στο διαδίκτυο, μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα και να χρησιμοποιήσετε όποια μέθοδο σας βολεύει περισσότερο. Προσοχή: μόνο, για νόμιμη χρήση, όπως είπαμε.

Δείτε επίσης: «Τα smartphone καταγράφουν την καθημερινότητά μας»

από Elichord