Τι γνωρίζουμε αλήθεια για το iPad;

Τι γνωρίζουμε αλήθεια για το iPad;
ired.gr

Όταν το iPad πρωτοεμφανίστηκε πριν από επτά ακριβώς χρόνια, αρκετοί αναρωτιόνταν αν θα χρησιμεύει σαν ένα γιγάντιο iPhone. Είναι δύσκολο να φανταστούμε σήμερα κάτι τέτοιο, αλλά εκείνη την εποχή η εν λόγω συζήτηση έδινε κι έπαιρνε. Χάρις στο Facebook όμως και τις αναμνήσεις του, κάποιοι είδαν γνωστό δημοσιογράφο ξένου τεχνικού περιοδικού που κρατούσε στο αυτί του ένα τεράστιο κομμάτι χαρτόνι - σαν ομοίωμα του iPad - σαν να έπαιρνε τηλέφωνο. Κι ο σκοπός ήταν για να δείξει πόσο γελοία θα ήταν μια τέτοια ιδέα. Εν ολίγοις, αυτή ήταν μια λάθος ερώτηση για τη χρήση της συσκευής.

Όπως έχει πια αποδειχτεί, η υποστήριξη των δικτύων 3G  και 4G - και ίσως 5G οσονούπω - σε μια συσκευή όπως το iPad, ΕΙΝΑΙ μια σημαντική δυνατότητα, όχι όμως για να παίρνουμε τηλέφωνο, αλλά για να είμαστε συνδεδεμένοι σε υπηρεσίες δεδομένων, σε μια εποχή που οι ψηφιακές μας ανάγκες έχουν ξεπεράσει οτιδήποτε θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί πριν από 7 χρόνια.

Και σκεπτόμαστε ακόμη ότι οι λάθος ερωτήσεις εξακολουθούν να γίνονται όσον αφορά τη συγκεκριμένη συσκευή από το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού, αλλά - δυστυχώς - και του ειδικού τύπου. Στο χώρο του ειδικού τύπου μάλιστα, κάνουμε πολλές φορές το λάθος να εξετάζουμε νέα προϊόντα με βάση αυτά που ήδη γνωρίζουμε από άλλα παρόμοια και έτσι καταλήγουμε στα λάθος συμπεράσματα. Και το iPad, όταν πρωτοεμφανίστηκε, είναι το τέλειο παράδειγμα. Και δυστυχώς συνεχίζει να είναι ακόμη και σήμερα.

Μια συνήθης ερώτηση που ακόμη γίνεται είναι «Δεν είναι το iPad ένα γιγάντιο iPhone ή iPod Touch;» Όχι με την έννοια ότι παίρνει τηλέφωνα, αλλά ότι είναι μια μεγαλύτερου μεγέθους συσκευή με γυάλινη οθόνη αφής μπροστά και εφαρμογές που φαίνονται καλύτερα σε αυτήν. Κάτι σαν iPod XXL. «Κι έρχεται ο Steve Jobs για να μας φέρει το iPad που είναι ένα γιγάντιο iPhone», είχε γράψει τότε το ArsTechnica. «Αυτό είναι στην ουσία ένα πολύ μεγάλο iPod Touch», έγραψε ένας αναλυτής των The New York Times.

Δείτε ακόμη: iPad Pro - Νέο κάλυμμα που θα επεκτείνει τις δυνατότητές του

Κοιτώντας πίσω, η πραγματική ερώτηση είναι αν το iPad μπορεί τελικά να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Αν τελικά θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δική του κατηγορία μεταξύ των smartphone και laptop κατά τον τρόπο που τα γνωστά πριν μερικά χρόνια netbooks έκαναν μεταξύ 2007 και 2011. Ο Steve Jobs προσπάθησε να μας πείσει γι’ αυτό επιτιθέμενος στα netbooks κατά τα αποκαλυπτήρια του iPad. Αλλά για τους περισσότερους, το μυαλό τους πήγε απευθείας σε αυτό που τους ήταν οικείο - το iPhone - και οι αρχικές ερωτήσεις ήταν βασισμένες σε αυτό.

guide-1025-main.jpg

Αυτό δε σημαίνει πως είχαμε άδικο που κάναμε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Το iPad - όπως δείχνει και η χλιαρή γενικά αποδοχή του ως τώρα - έχει μια πιο αδύναμη ταυτότητα από αυτή ενός smartphone ή ενός laptop. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια μονάδες έχουν πουληθεί αφότου παρουσιάστηκε το 2007, όχι και μικρό νούμερο καθώς ξεπερνάει το ποσόν των Mac που πουλήθηκαν από τότε, αλλά υπολείπεται κατά πολύ από το νούμερο πωλήσεων του iPhone. Όμως τελευταία, οι πωλήσεις του iPad δείχνουν σταθερά πτωτική πορεία. Και παρόλο που η Apple προσπάθησε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον με τη δημιουργία του ακόμη μεγαλύτερου «Pro», την (εντελώς λανθασμένη) προσπάθεια να το πλασάρει σαν αντικαταστάτη του laptop και την υποβάθμιση των MacBook και MacBook Pro, δεν έχει ωστόσο καταφέρει να ανεβάσει τις πωλήσεις του.

Κάτι που μας φέρνει στην επόμενη και ακόμη πιο σημαντική ερώτηση: «Τι είναι τελικά το iPad αν δεν είναι ένα μεγαλύτερο iPhone ή iPod Touch; Είναι μήπως αντικαταστάτης του laptop;»

Με τη δημιουργία του 13-ιντσου «Pro», η Apple θέλησε να μας πείσει ότι έχει το laptop-killer. Άλλωστε, έχουμε τεράστια οθόνη - μεγαλύτερη από πολλών MacBook - πληκτρολόγιο (έστω και εξτρά) και επιπλέον το stylus και μια λειτουργία αφής που πολλοί ζητούν από τα laptop της Apple και δεν έχουν. Όμως, είναι έτσι;

Όμως αυτή κι αν είναι λάθος ερώτηση - και ακόμη πιο λάθος πολιτική από την πλευρά της Apple που έτσι σκοτώνει και το iPad και τα MacBook μπερδεύοντας το κοινό ως προς το τι θα χρειαζόταν και κανιβαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της μιας συσκευής από την άλλη. Κανείς δεν χρειάζεται ένα υβρίδιο tablet-laptop που είναι λίγο κι απ’ τα δύο αλλά κανένα από τα δύο και τρέχει ένα κομμένο λειτουργικό φορητής συσκευής ενώ έχει δυνατότητες για το ολοκληρωμένο λειτουργικό των desktop υπολογιστών και laptop.

Δείτε ακόμη: iPad Pro ή iPad Air 2;

Το σωστό, κατά τη γνώμη μας, ερώτημα είναι «τι τελικά χρειαζόμαστε από ένα υπολογιστή σήμερα;» Τα υλικά και οι απαιτήσεις που έχουμε από τους υπολογιστές σήμερα - στο 2017 - είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαμε το 2010. Η σύγκριση του iPad με ένα laptop είναι ατυχής γιατί ένα laptop δεν παύει να είναι ένας φορητός επιτραπέζιος υπολογιστής με ΠΛΗΡΕΣ λειτουργικό και σε μια τέτοια σύγκριση, το iPad ΧΑΝΕΙ, ασχέτως μεγέθους οθόνης.

Αν μιλάμε για χρήση βαριών προγραμμάτων και σοβαρής δουλειάς, τότε το laptop είναι το λιγότερο που θα κοιτάξουμε κι όχι ένα μεγα-tablet με κομμένες λόγο λειτουργικού δυνατότητες.

Αν όμως δούμε το σημερινό κόσμο και τις ανάγκες του, καθώς και τη χρήση που κάνει, η οποία περιλαμβάνει κατά το πλείστον υπηρεσίες cloud-based δηλαδή κυρίως δικτυακές και δη στο Internet και όπου ένα - πραγματικά - αξεπέραστο λειτουργικό για φορητές συσκευές μαζί με ένα εξαιρετικής ποιότητας μηχάνημα, δίνουν άλλη αίσθηση λειτουργικότητας και δυνατοτήτων (που δεν έχει ούτε το iPhone), εκεί μήπως το iPad βρίσκει πια τη θέση του;

guide-1026-main.jpg

Σκεφτείτε αυτό: η Google αρχίζει να φτιάχνει «laptop» το 2011 - τα γνωστά Chromebooks - με ένα κομμένο λειτουργικό, αντίγραφο του Android (που όσο πάει ενοποιείται με αυτό), που σκοπός τους είναι ακριβώς αυτός: η χρήση τους με cloud-based υπηρεσίες. Και τώρα πια, τα νέα Chromebooks υποστηρίζουν πλήρως τις εφαρμογές του Android. Τυχαίως, δε νομίζω. Ο χώρος αποθήκευσης δεν έχει σημασία ιδιαίτερη. Οι εφαρμογές γραφείου δεν πολυμετράνε. Ακόμη και το σχήμα-σχέδιο, πληκτρολόγιο ή όχι, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Η πρόσβαση και η ευχρηστία σε υπηρεσίες του «Συννέφου» μαζί με τη φορητότητα είναι αυτά που μετράνε.

Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πού θα βρίσκεται το iPad σε τρία ακόμη χρόνια, όταν φτάσει τη δική του 10η επέτειο, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Και γι’ αυτό μάλλον φταίει και το ότι ούτε η Apple έχει αποφασίσει με την προσπάθειά της να περάσει το iPad σαν αντικαταστάτη του laptop. Σαν χρήστης μπορώ προσωπικά να πω - κι επειδή έχω και iPad και laptop - ότι το ένα ΔΕΝ αντικαθιστά το άλλο με κανένα τρόπο και μακάρι να το καταλάβει επιτέλους κι ο Tim Cook. Δεν είναι η μεγάλη οθόνη που θα το κάνει laptop, «όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Και όσο η Apple θα είναι μπερδεμένη όσον αφορά τους ρόλους του iPad εν σχέσει με το MacBook (Pro) τα πράγματα θα είναι άσχημα και για τις δύο συσκευές και το καταναλωτικό κοινό θα προτιμάει τη γνωστή πεπατημένη του laptop, από τον άγνωστο χώρο ενός «υπερμεγέθους iPod Touch».

Δείτε ακόμη: Πώς να αποκτήσετε ένα Chromebook χωρίς λεφτά!

από Elichord