iOS Ringtones - Οδηγός δημιουργίας και συγχρονισμού

iOS Ringtones - Οδηγός δημιουργίας και συγχρονισμού
ired.gr

 Αν έχετε βαρεθεί να ψάχνετε λύσεις από δω κι από εκεί, αυτός ο κατατοπιστικός οδηγός θα σας οδηγήσει βήμα προς βήμα στη σωστή και εύκολη δημιουργία ringtones

Εισαγωγή

Οι τόνοι (ελληνιστί, ringtones) και η δημιουργία τους, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην Apple κοινότητα. Είναι αλήθεια, είτε “φταίει” η Apple, “είτε” οι δισκογραφικές εταιρείες, πως στο συγκεκριμένο “ζήτημα” το Android έχει το πλεονέκτημα. Ενώ και στο πιο φθηνό Android smartphone μπορούμε εύκολα να ορίσουμε ένα αρχείο μουσικής ως ήχο κλήσης, στο iOS κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Κυκλοφορούν διάφορες λύσεις, μέσω ειδικών προγραμμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και πάλι να μεταφέρουμε μέσω iTunes το ringtone που δημιουργήσαμε, δηλαδή δεν αποφεύγουμε τη χρήση του “μισητού” iTunes, ενώ σε κάποιες άλλες περιοριζόμαστε σε προεπιλεγμένα τραγούδια, αμφιβόλου ηχητικής ποιότητας.

Δεν θα ήταν καλύτερο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το iTunes, το οποίο και πανεύκολο είναι στη χρήση του και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρούμε βοήθεια αν χρειαστεί, καθώς το γνωρίζουν οι πάντες; Κυρίως όμως, πιστεύω πως αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος δημιουργίας και συγχρονισμού των τόνων που έχουμε δημιουργήσει, από τα τραγούδια που εμείς έχουμε επιλέξει, στην ποιότητα που τα έχουμε εισάγει.

Αν αφιερώσετε δέκα λεπτά, θα γίνετε experts και θα δείτε πως το iTunes μπορεί από “μισητό”, να γίνει το πολυεργαλείο σας. Αν όμως ψάχνετε για ένα τρόπο να περνάτε ringtones στο iPhone σας που έχουν δημιουργηθεί από τραγούδια που δεν κατέχετε, αυτός ο οδηγός δεν είναι για εσάς. Πρώτον, είναι παράνομο, κυρίως όμως, θέλουμε καλή ποιότητα και σωστό ήχο στα ringtone μας, κάτι που εξασφαλίζεται μόνο από τα τραγούδια της δικής μας μουσικής συλλογής, τα οποία συνήθως έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου από αυτά που ...κυκλοφορούν.

Αν δεν έχετε περασμένα τραγούδια στο iTunes σας, διαβάστε τον σχετικό οδηγό που έχουμε ετοιμάσει για εσάς 

ringtone 20

Τι θα χρειαστούμε

  • Έναν υπολογιστή που να διαθέτει την τελευταία έκδοση του iTunes (Mac, ή PC με Windows 7 ή νεότερα)
  • Το καλώδιο σύνδεσης του iPhone μας με τον υπολογιστή (εκτός και αν έχετε επιλέξει τον συγχρονισμό της συσκευής σας με το iTunes, μέσω Wi-Fi)

Προετοιμασία

Υπάρχουν δύο ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, οι οποίες χρειάζεται να γίνουν μόνο μία φορά. Μετά, κάθε φορά θα είμαστε έτοιμοι, χωρίς “προετοιμασία” να δημιουργούμε τα ringtones που θέλουμε, με ελάχιστες κινήσεις. Η πρώτη ενέργεια αφορά μόνο τους χρήστες Windows και η δεύτερη όλους τους χρήστες.

Εμφάνιση επεκτάσεων αρχείων (Windows)

Αν και οι οδηγίες μας είναι κοινές για τα δύο λειτουργικά συστήματα, οι χρήστες των Windows θα χρειαστεί να ρυθμίσουν το σύστημά τους ώστε να εμφανίζει τις καταλήξεις των αρχείων (file extensions). Αυτό είναι το “.mp3” ή το “.pdf” που βλέπουμε στο τέλος της ονομασίας ενός αρχείου. Είναι κάτι που θα χρειαστούμε στην πορεία και καλό θα είναι να είμαστε από πριν, έτοιμοι.

Θα πρέπει να απο-επιλέξουμε την “απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων”. Στα Windows 10, αυτό γίνεται ως εξής:

ringtone 01

Επιλέγουμε τον Πίνακα Ελέγχου και μετά, “Εμφάνιση και Εξατομίκευση”

ringtone 02

Επιλέγουμε “Επιλογές Εξερεύνησης αρχείων”

ringtone 03

Έχοντας επιλέξει από επάνω την καρτέλα “Προβολή”, απο-επιλέγουμε το “Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων”

Αν δεν το βρίσκετε, ή δεν έχετε σύστημα Windows 10, πλοηγηθείτε ως εξής:

Εργαλεία > Επιλογές Φακέλων > Προβολή > Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων - Ανενεργό

Επιλογή φορμάτ μετατροπής αρχείου από το iTunes (Windows & Mac)

Στις προτιμήσεις του iTunes, θα επιλέξουμε σε τι φορμάτ θα μετατρέπονται τα αρχεία ήχου, όταν θα κάνουμε στο εξής τη σχετική επιλογή. Είναι κάτι που στην πορεία μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το αλλάξετε.

ringtone 04

Στις προτιμήσεις του iTunes, στην καρτέλα “Γενικά”, επιλέγουμε “Ρυθμίσεις Εισαγωγής”

ringtone 05

Στο drop down menu “Εισαγωγή με χρήση”, επιλέγουμε “Κωδικοποιητής AAC”

Ξεκινάμε;

Ό,τι κάναμε μέχρι τώρα δεν θα χρειαστεί να το θυμόμαστε, τα επόμενα βήματά μας είναι τα ουσιαστικά βήματα της δημιουργίας και του συγχρονισμού του ringtone μας.

ringtone 06

Επιλέγουμε το τραγούδι που επιθυμούμε να μετατρέψουμε και το ακούμε, προκειμένου να επιλέξουμε ποιο κομμάτι του μας ενδιαφέρει. Σημειώνουμε σε ένα χαρτί τον ακριβή χρόνο έναρξης και τον χρόνο λήξης. Η μέγιστη χρονική διάρκεια είναι 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά, με δεξί κλικ, επιλέγουμε “Πληροφορίες”.

ringtone 07

Στην καρτέλα “Επιλογές”, τικάρουμε τα πεδία “Έναρξη” και “Διακοπή” και εισάγουμε τα χρονικά σημεία που είχαμε σημειώσει. Πατάμε “ok” και ακούμε το τραγούδι και πάλι, για να σιγουρευτούμε πως είναι σωστή η επιλογή χρόνου έναρξης και διακοπής. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, μπορούμε να “πειράξουμε” τους χρόνους εκ νέου.

ringtone 08

Έχοντας “φωτισμένο” το τραγούδι μας, δηλαδή επιλεγμένο με αριστερό κλικ, επιλέγουμε Αρχείο > Μετατροπή > Δημιουργία έκδοσης AAC

ringtone 09

Το iTunes θα δημιουργήσει ένα αντίγραφο του τραγουδιού, σε AAC ήχο. Για να σιγουρευτούμε ποιο είναι αυτό από τα δύο που εμφανίζονται, επιλέγουμε με δεξί κλικ “Πληροφορίες” και βλέπουμε στην καρτέλα “Αρχείο” τον τύπο του αρχείου. Στην περίπτωσή μας, “Αρχείο ήχου AAC”.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να πάμε στις πληροφορίες της αρχικής έκδοσης του τραγουδιού μας και να απο-επιλέξουμε τους χρόνους έναρξης και διακοπής, εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε να ακούγεται ολόκληρο κατά τις αναπαραγωγές της μουσικής μας βιβλιοθήκης.

ringtone 10

Κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο AAC που δημιουργήσαμε και επιλέγουμε “Εμφάνιση στον Finder” (Mac) ή “Εμφάνιση στον Windows Explorer” (Windows).

ringtone 11

ringtone 12

Θα μεταφερθούμε στον φάκελο που περιέχει το τραγούδι μας. Ασχολούμαστε μόνο με το αρχείο που έχει κατάληξη “m4a” και την αλλάζουμε σε “m4r”. Αν ερωτηθούμε από το λειτουργικό μας σύστημα, επιβεβαιώνουμε την αλλαγή αυτή.

ringtone 13

ringtone 14

Πάμε πίσω στο iTunes και στο τραγούδι που μετατρέψαμε (AAC). Κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Διαγραφή από τη Βιβλιοθήκη”. Προσοχή, αμέσως μετά θα ερωτηθούμε για τη διαγραφή του αρχείου και θα πρέπει να επιλέξουμε “Διατήρηση αρχείου”.

Σημαντική αλλαγή για χρήστες Windows:
Πλέον, στα Windows PC’s δεν υπάρχει η επιλογή “Διατήρηση αρχείου”. Αντιγράψτε το αρχείο m4r σε κάποιο άλλο σημείο του υπολογιστή σας (π.χ. στην επιφάνεια εργασίας), πατήστε στο iTunes “διαγραφή” και μετά κάντε διπλό κλικ στο αρχείο που μετακινήσατε. Το ringtone θα αρχίσει να αναπαράγεται στο iTunes και θα το βρείτε στους “Τόνους”.

Αμέσως μετά, πάμε στον finder, ή, στον Windows Explorer και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο που του αλλάξαμε την κατάληξη σε m4r.

ringtone 15

ringtone 16

Βλέπουμε πως το αρχείο προστέθηκε στους “Τόνους” του iTunes. Για να πλοηγηθούμε στους Τόνους, χρησιμοποιούμε το σχετικό drop down menu, επάνω αριστερά στο iTunes.

ringtone 17

ringtone 18

Συνδέουμε το iPhone μας, το επιλέγουμε και στο αριστερό πάνελ πατάμε “Τόνοι”. Επιλέγουμε το ringtone που δημιουργήσαμε και πατάμε “Εφαρμογή”.

Συγχαρητήρια, μόλις δημιουργήσατε ένα ringtone από το τραγούδι της επιλογής σας και το “περάσατε” στο iPhone σας. Μπορείτε να το επιλέξετε ως ήχο κλήσης (και όχι μόνο) από τις Ρυθμίσεις > Ήχοι και Απτικά, Ήχοι και μοτίβα δόνησης.

ringtone 19

Λίγα λόγια

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να σας φαίνεται αρκετά δύσκολο, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι. Δοκιμάστε να κάνετε μια-δυο μετατροπές και θα δείτε πως είναι ζήτημα 2-3 λεπτών το πολύ. Θα ήθελα όμως να συνοψίσουμε τα βήματα που εκτελέσαμε:

  • Κάναμε την προετοιμασία μας. Δηλαδή, φροντίσαμε (αν έχουμε υπολογιστή Windows) να μπορούμε να δούμε (και να αλλάξουμε) τις καταλήξεις των αρχείων, και, επιλέξαμε στις ρυθμίσεις του iTunes οι μετατροπές να δημιουργούν αρχεία AAC.
  • Ακούσαμε το τραγούδι μας και επιλέξαμε μέσα από τις πληροφορίες του τα τριάντα δευτερόλεπτα που “μας ενδιαφέρουν”.
  • Το μετατρέψαμε σε AAC.
  • Επαναφέραμε στο original τραγούδι μας τους σωστούς χρόνους αρχής και τέλους.
  • Βρήκαμε το αρχείο στον υπολογιστή μας και του αλλάξαμε την κατάληξη από “m4a” (m4 audio) σε “m4r” (m4 ringtone).
  • Διαγράψαμε από το iTunes, το αρχείο που δημιουργήσαμε, φροντίζοντας όμως να επιλέξουμε “διατήρηση στη βιβλιοθήκη”.
  • Κάναμε διπλό κλικ στο αρχείο τραγούδι.m4r και αυτό προστέθηκε στους Τόνους του iTunes.
  • Το “περάσαμε” στο iPhone μας.

Κλείνοντας

Προσπαθήσαμε να σας δείξουμε τον σωστό τρόπο δημιουργίας ringtone για το iPhone. Έτσι, θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσετε τόνους για τη συσκευή σας, με καλή ποιότητα ήχου και έχοντας εσείς επιλέξει το σημείο του τραγουδιού που σας αρέσει περισσότερο.

Μη διστάσετε, δοκιμάστε το. Όσο και αν δείχνει δύσκολη και με πολλά βήματα η διαδικασία, δεν είναι. Εξάλλου, είναι ωραίο να έχουμε στις συσκευές μας ήχους κλήσης που να ακούγονται δυνατά, καθαρά και να περιλαμβάνουν σημεία των τραγουδιών που εμείς έχουμε επιλέξει.

από Kostthem