Δικαίωμα στην Επισκευή - Η Apple θα υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική

Δικαίωμα στην Επισκευή - Η Apple θα υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική
ired.gr

Νέα νομοθεσία με τίτλο «Right to Repair» μπορεί να υποχρεώσει την Apple να δίνει ανταλλακτικά και τεχνικές πληροφορίες σε τρίτα επισκευαστικά κέντρα.

Οι νομοθέτες σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ εισήγαγαν νέο νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα σε επισκευαστικά κέντρα εκτός Apple να «έχουν δικαίωμα επισκευής» των συσκευών της εξ αρχής (μέσα στην εγγύηση) σύμφωνα με αναφορές.

Η νομοθεσία - που δεν αφορά μόνο την Apple - αλλά και πολλούς άλλους κατασκευαστές, θα υποχρεώνει στην προμήθεια ανταλλακτικών σε ανεξάρτητους επισκευαστές και μαζί με αυτά σχεδίων, βιβλίων και διαγνωστικών πληροφοριών, σύμφωνα με το Motherboard.

Ο νόμος πρωτο-παρουσιάστηκε στις πολιτείες του Κάνσας, της Μινεσότα, της Νεμπράσκα, της Μασσαχουσέττης και της Νέας Υόρκης.

Αυτού του είδους η νομοθεσία και άλλες παρόμοιες του παρελθόντος, στοχεύουν πρωταρχικά στις μετά την πώληση πρακτικές και μονοπώλια των μεγάλων κατασκευαστών - το επονομαζόμενο επιχειρησιακό μοντέλο γνωστό ως «εξουσιοδοτημένο σέρβις».

Εφόσον η Apple ποτέ δεν εξουσιοδότησε ανεξάρτητους επισκευαστές να επιδιορθώνουν χαλασμένα iPhone της, οι εταιρίες τρίτων αναγκάζονται να ψάχνουν για ανταλλακτικά από «γκρίζες ζώνες» της αγοράς, ή να τα «ξηλώνουν» από B.L.R (Beyond Local Repair) συσκευές, σύμφωνα με αναφορά του Engadget.

Αυτό σημαίνει ότι τα ανεξάρτητα επισκευαστικά κέντρα υφίστανται σε μια επίσης γκρίζα περιοχή της νομοθεσίας και οι καταναλωτές πολλές φορές αναγκάζονται να αποταθούν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους όσον αφορά τις πρακτικές της Apple, αλλά και άλλων μεγάλων κατασκευαστών.

Στο παρελθόν η υπηρεσία του Τμήματος της Ασφάλειας Πόλεως (Department of Homeland Security), έχει κάνει εφόδους σε επισκευαστικά κέντρα επειδή «παράνομα» πουλούσαν μη-γνήσια ανταλλακτικά συσκευών.

Δείτε ακόμη: Εφετείο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ενάντια στο “μονοπωλιακό” App Store!

Παρόλο που η Apple δεν έχει εξουσιοδοτήσει τρίτους για επισκευές iPhone, το έχει κάνει για τα Mac σύμφωνα με το AppleInsider. Τα πιστοποιημένα από την Apple επισκευαστικά κέντρα τρίτων εταιριών, μπορούν να παραγγέλνουν ανταλλακτικά για Mac από την ίδια την Apple και να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία που αφορά την επισκευή τους, που δεν δίδεται κανονικά δημόσια. Αυτά τα κέντρα μπορούν επίσης να καλύψουν και την εγγύηση των Mac και τις επεκτάσεις της.

apple repair 01

Με τη διάθεση ανταλλακτικών και βιβλιογραφίας, η εν λόγω νομοθεσία θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση προς επισκευή στο κοινό και όχι μόνο όσον αφορά τα iPhone. Κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής από φορητή-φορετή μέχρι οικιακή - δηλαδή, από τηλέφωνα μέχρι πλυντήρια και βάλε - θα πάψουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επισκευής λόγω εγγύησης και εξουσιοδοτημένου σέρβις μόνο από τη μητρική τους εταιρία.

Η νομοθεσία αυτή είναι εμπνευσμένη εν μέρει από μια αντίστοιχη που ισχύει στην πολιτεία της Μασσαχουσέττης που αφορά το αντίστοιχο Δικαίωμα στην Επισκευή του Ιδιοκτήτη Οχήματος (Motor Vehicle Owners’ Right to Repair Act) που επικυρώθηκε το 2012.

Παρόμοια με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται να επικυρωθεί για τα ηλεκτρονικά, η παλαιότερη αυτή νομοθεσία αφορούσε το δικαίωμα του κατόχου ενός οχήματος να επιλέγει το σέρβις που θέλει κι όχι να δένεται στο άρμα της κατασκευάστριας. Με την επικύρωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, οι κατασκευαστές οχημάτων τη θεώρησαν ως δεδομένη σε όλη τη χώρα προκειμένου να μην μπλέξουν με τις διαφορετικές νομοθεσίες 50 διαφορετικών πολιτειών και επιζήμιες δικαστικές διαμάχες.

Είναι πολύ πιθανό ότι αν περάσει η νομοθεσία και για τις ηλεκτρονικές και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές, έστω και σε μία πολιτεία, θα ανοίξει ο δρόμος για να την αποδεχτούν οι εταιρίες σε ολόκληρη τη χώρα ως δεδομένη.

Δείτε ακόμη: Refurbished - Όλες οι πληροφορίες περί Ανακατασκευασμένων iPhone

από Elichord