Αγορά νέου smartphone - Συνοπτική λίστα προδιαγραφών χωρίς φανταχτερή φρασεολογία

Αγορά νέου smartphone - Συνοπτική λίστα προδιαγραφών χωρίς φανταχτερή φρασεολογία
ired.gr

 Βγάλτε μια κόλλα χαρτί. Θα σας εξετάσουμε στις προδιαγραφές που θα πρέπει να γνωρίζετε όταν αγοράζετε ένα κινητό τηλέφωνο.

Υπήρξε μια εποχή που το να αγοράσει κανείς ένα κινητό τηλέφωνο ήταν σχεδόν το ίδιο με την αγορά ενός CD Player. Ελάχιστες προδιαγραφές είχαν σημασία και γενικά δεν χρειαζόντουσαν ιδιαίτερες γνώσεις για την επιλογή. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα τηλέφωνα έχουν γίνει mini υπολογιστές και οι προδιαγραφές είναι περίπλοκες και θέλουν επεξήγηση.

Εκτός από τον επεξεργαστή και τη μνήμη RAM, θα πρέπει να γνωρίζετε λεπτομέρειες για την κάμερα αλλά και πολλά άλλα. Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνεται υπερβολικά δύσκολα και με έννοιες και λέξεις που δεν έχετε ακούσει ποτέ ξανά, αλλά όταν διαβάσετε τον οδηγό μας, θα καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να είστε ιδιοφυΐα για να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός smartphone.

Επεξεργαστής

smartphone spects 01

Τα smartphones δεν έχουν επεξεργαστή με την παραδοσιακή έννοια, αλλά ένα ενσωματωμένο chip, την CPU που έχει γίνει ένα μόνιμο και αναντικατάστατο μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε με τις ώρες τις ταχύτητες, τους πυρήνες και τις λεπτομέρειες αλλά όλες αυτές οι πληροφορίες δεν είναι πολύ κατατοπιστικές. Στον χώρο της πληροφορικής, το να συγκρίνει κανείς στοιχεία έχει κάποιο νόημα, αφού στην ουσία η AMD και η Intel ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όμως, στην αγορά των smartphone, υπάρχουν πολλά σχέδια από πολλούς κατασκευαστές.

Οπότε ας παρακάμψουμε την ορολογία και ας κατευθυνθούμε στα benchmark scores. Υπάρχουν διάφορες πηγές που δημοσιεύουν τους καταλόγους των αποτελεσμάτων, π.χ. το Geekbench, το PassMark και το Anandtech. Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για την απόδοση των σημερινών τηλεφώνων.

Μνήμη και Αποθήκευση

smartphone spects 02

Η RAM είναι πολύ σημαντικό μέρος του υπολογιστή. Η έλλειψη μνήμης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ κακή απόδοση, όσον αφορά ορισμένες εφαρμογές παραγωγικότητας και παιχνίδια. Ακόμη και τα ίδια τα Windows μπορεί να καταναλώσουν ένα εκπληκτικό ποσό μνήμης.

Τα smartphones λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Δεν θα συναντήσετε μεγάλες αναφορές στην ταχύτητα ή στο εύρος ζώνης της RAM γιατί, δεν έχει μεγάλη διαφορά για τους περισσότερους καταναλωτές. Η περισσότερη μνήμη είναι καλύτερη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Galaxy S4 που έχει 2 GB RAM, είναι πολύ καλύτερο από ένα iPhone 5s που έχει μόνο 1GB.

Το θέμα της μνήμης έχει μείνει πίσω επειδή οι προγραμματιστές εργάζονται σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά το hardware και οι χρήστες δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τη διαθέσιμη μνήμη RAM. Αν μια εφαρμογή δεν είναι συμβατή με μια συσκευή που έχει RAM 1 GB, δεν θα γνωρίσει καμία επιτυχία, παρά μόνο παράπονα από τους χρήστες.

Ο χώρος αποθήκευσης μπορεί να είναι επίσης μια απλή λεπτομέρεια που θα δώσετε σημασία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι chip μνήμης που λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες αλλά δεν χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες. Απλώς αγοράστε μια συσκευή με τόσο αποθηκευτικό χώρο όσο πιστεύετε ότι χρειάζεστε.

Οθόνη

smartphone spects 03

Η οθόνη είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό spec στο smartphone σας. Θα περάσετε πολύ χρόνο στο να την κοιτάτε, οπότε θα πρέπει να είναι μια καλή περίπτωση!
Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θα επικεντρωθούν αρχικά στην ανάλυση.

Αυτό μπορεί να μην είναι δόκιμο, γιατί μια μεγάλη οθόνη με υψηλή ανάλυση μπορεί να μην είναι τόσο καθαρή όσο μια μικρή οθόνη με χαμηλότερη ανάλυση. Αυτό που πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε είναι τα pixels ανά ίντσα.

Περισσότερα pixels ανά ίντσα σημαίνει πιο καθαρή εικόνα.
Μόλις μάθετε την πυκνότητα των εικονοστοιχείων (PPI), θα πρέπει να μάθετε και την τεχνολογία απεικόνισης. Οι πιο συνηθισμένες είναι IPS-LCD, OLED και Super LCD.

Η IPS-LCD είναι η παραδοσιακή τεχνολογία οθόνης LCD οπίσθιου φωτισμού που μπορεί να αυξήσει τη γκάμα των χρωμάτων και να εξαλείψει, σχεδόν, τις προβληματικές γωνίες θέασης.

Κατά μέσο όρο, οι συσκευές που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία δεν διευκολύνουν την ανάγνωση σε εξωτερικούς χώρους γιατί το γυαλιστερό γυαλί χρησιμοποιείται συνήθως με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης αντίθεσης (contrast). Το iPhone 5s είναι ένα παράδειγμα συσκευής με οθόνη IPS-LCD.

Οι οθόνες LED ή OLED χρησιμοποιούν οργανικές ενώσεις για να παράγουν εικόνες χωρίς backlight. Οι περισσότερες OLED οθόνες χρησιμοποιούν μια διάταξη pentile στην οποία κάθε εικονοστοιχείο μπορεί να εμφανίσει μόνο δυο χρώματα αντί για τα τρία βασικά χρώματα κόκκινο, μπλε και πράσινο.

Η τεχνολογία αυτή είναι αποδοτική και μπορεί να παράγει πολύ καλό contrast. Η Samsung είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί OLED οθόνες (τις ονομάζει AMOLED) σε όλα τα τελευταίας τεχνολογίας τηλέφωνά της.

Τέλος, υπάρχουν οι Super LCD. Οι οθόνες αυτές είναι μια πολύ καλή επιλογή για υπαίθρια χρήση. Η HTC είναι ο πιο αφοσιωμένος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί τις Super LCD.

Το ποια τεχνολογία οθόνης θα διαλέξετε είναι καθαρά μια προσωπική επιλογή. Οι Super LCD προσφέρουν μια καθαρή εικόνα και ιδανική για εξωτερικούς χώρους, αλλά κάποιοι προτιμούν τη ζωντάνια και την ισχυρή αντίθεση των χρωμάτων σε μια καλή OLED.

Κάμερα

smartphone spects 04

Μια φωτογραφική μηχανή είναι ένα απίστευτα περίπλοκο κομμάτι του εξοπλισμού. Για αυτό και πολλές αξιολογήσεις των smartphones περιλαμβάνουν αρκετά μεγάλο τμήμα αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες προς ανάλυση αλλά θα αναφερθούμε στα βασικά.

Το πρώτο είναι τα megapixels. Όσο περισσότερα, τόσο υψηλότερης ανάλυσης οι φωτογραφίες και καλύτερη δυνατότητα για μεγέθυνση ώστε να εμφανιστούν περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μια φωτογραφική μηχανή με περισσότερα megapixels είναι πάντα καλύτερη από μία με λιγότερα.

Το επόμενο είναι η ανάλυση του βίντεο. Και εδώ όσο υψηλότερη, τόσο το καλύτερο. Τα περισσότερα smartphones μπορούν να διαχειριστούν ανάλυση 1080p και μερικά ακόμη και 4k.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε αν διαθέτει slow motion και σταθεροποιητή εικόνας, αν και αυτά είναι χαρακτηριστικά του λογισμικού της συσκευής και όχι της ίδιας της φωτογραφικής μηχανής (εξαιρείται το OIS, ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας, που είναι ζήτημα hardware).

Άλλα χαρακτηριστικά

Bluetooth: πρόκειται για το ασύρματο πρότυπο που χρησιμοποιείται στη σύνδεση περιφερειακών συσκευών, όπως ακουστικά και πληκτρολόγια. Αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα smartphones που καλό θα ήταν να έχει η συσκευή. Η τελευταία έκδοση του Bluetooth είναι η 4.1 αλλά και η 3.0 ή νεότερη θα είναι μια χαρά.

GPS: Άλλο ένα τυποποιημένο χαρακτηριστικό γνώρισμα για όλα τα σύγχρονα smartphones. Το GPS είναι απαραίτητο σε εφαρμογές που βασίζονται στην τοποθεσία, όπως το Google Maps. Οι λεπτομέρειες της τεχνολογίας δεν έχουν σημασία, αρκεί να υπάρχει σαν χαρακτηριστικό.

Αισθητήρες: όλα τα νέα smartphones έχουν ένα μικρόφωνο, ένα γυροσκόπιο και ένα επιταχυνσιόμετρο. Αυτοί είναι οι πιο κοινοί αισθητήρες, οπότε βεβαιωθείτε ότι η συσκευή που θέλετε να αγοράσετε τα διαθέτει. Λιγότερο σημαντικός αλλά επιθυμητός, είναι ο αισθητήρας φωτισμού περιβάλλοντος (που ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης) και ο αισθητήρας εγγύτητας (που απενεργοποιεί τις λειτουργίες όταν η συσκευή είναι κοντά στο πρόσωπό σας).

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να σας έδωσε, εν συντομία, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα smartphone. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή επιπλέον συμβουλή για τους υποψήφιους αγοραστές, μη διστάστε να αφήσετε ένα σχόλιο.

Διαβάστε επίσης: «iPhone WhatsApp – Τώρα είναι δυνατή και η offline αποστολή μηνυμάτων»

Από mirelen