Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone 8 - Αναγνώριση προσώπου μέσω τρισδιάστατης σάρωσης;

iPhone 8 - Αναγνώριση προσώπου μέσω τρισδιάστατης σάρωσης;
ired.gr

Η αγορά της Primesense 3D τεχνολογίας της Asus, από την Apple, φέρνει στα iOS και macOS την τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης αντικειμένων.

Πολλοί αναλυτές υποθέτουν ότι φέτος η Apple θα κάνει χρήση της τεχνολογίας Primesense 3D, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη τρόπο ξεκλειδώματος του iPhone. Μια σημείωση σε μια έρευνα που διαμοιράστηκε σε πελάτες της Cowen and Company πρόσφατα, μιλάει για την πιθανότητα το νέο iPhone να ξεκλειδώνει μέσω μιας λειτουργίας αναγνώρισης προσώπου.

Μάλιστα πρόσθεσαν ότι ένας νέος αισθητήρας λέιζερ θα χρησιμοποιείται, μαζί με έναν υπέρυθρο, στην μπροστινή μεριά της συσκευής, δίπλα στην εμπρόσθια κάμερα. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει τη χρήση της τεχνολογίας Primesense που εξαγόρασε από την Asus η Apple.

Η Asus κατασκεύαζε μέχρι πρότινος τις τρισδιάστατες κάμερες Primesense - παρόμοιες με τις κάμερες Kinect του XBOX της Microsoft - για χρήση τρισδιάστατης σάρωσης αντικειμένων σε PC με Windows.

Η εν λόγω τεχνολογία εξαγοράστηκε από την Apple πίσω στο 2013. Αλλά από τότε, δεν έχουμε ακούσει και πολλά για τη χρήση της εκ μέρους της εταιρίας.

Πριν εξαγοραστεί η τεχνολογία αυτή, η εταιρία είχε παρουσιάσει ένα βίντεο που έδειχνε έναν αριθμό κινήσεων ελέγχου που θα χρησίμευαν για προϊόντα όπως ρομποτικές σκούπες, προβολείς και άλλες συσκευές.

Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από βίντεο που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές επειδή είναι πολύ μικρό. Δείχνει το ξεκλείδωμα μιας συσκευής από μια απλή περιστροφή και αναγνώριση του σχήματος ενός προσώπου.

 

 

Το πλήρες βίντεο που παρουσιάστηκε λίγο πριν η Apple εξαγοράσει την Primesense μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Παρατηρήστε τις χρήσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια τεχνολογία και που θα ήταν καταπληκτικό αν η Apple τις ενσωμάτωνε σε ένα iPhone αυτή τη στιγμή, βρισκόμενη για άλλη μια φορά πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

 

 

Στο μικρότερο κλιπ είδαμε την αναγνώριση προσώπου από την τεχνολογία αυτή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, εκεί όπου μια απλή κάμερα μπορεί να ξεγελαστεί από μια φωτογραφία στη θέση του αληθινού προσώπου, η Primesense δεν ξεγελιέται.

Μια τέτοια ενσωμάτωση τεχνολογίας στο iPhone θα το έκανε πραγματικά απροσπέλαστο σε οποιονδήποτε πέρα από τον κάτοχό του που θα έπρεπε να κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση ή/και γκριμάτσα. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει από οποιονδήποτε άλλον, ενώ ο κάτοχος θα πρέπει να κάνει αυτή την κίνηση οικειοθελώς. Αυτό σημαίνει ότι το iPhone δεν μπορεί να παραβιαστεί ακόμη κι αν κόψουν το κεφάλι του κατόχου ή τον βάλουν να κάνει κινήσεις με το ζόρι.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει άλλη συσκευή στον κόσμο με τέτοιο επίπεδο ασφάλειας. Αν μάλιστα συνδυάσουμε την αναγνώριση του προσώπου μαζί με την κίνηση-γκριμάτσα που θα τη συνοδεύει για να ξεκλειδωθεί η συσκευή, τότε μιλάμε για κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σαν μέτρο ασφαλείας πουθενά. Με δεδομένο ότι το δαχτυλικό αποτύπωμα ή η σάρωση ίριδας οφθαλμού ΜΠΟΡΟΥΝ να αντιγραφούν, η συγκεκριμένη τεχνολογία, μοιάζει πραγματικά απροσπέλαστη για την ώρα.

Και το σημαντικό είναι ότι είναι εύκολο στον καθένα να τη μάθει και να τη χρησιμοποιεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα του iPhone έναντι άλλων συσκευών στο μέλλον.

Δείτε ακόμη: 3D Camera - Η Apple και η LG συνεργάζονται για τη δημιουργία της

iPad και Mac

Από την άλλη, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στα iPad και Mac και όχι μόνο για ξεκλείδωμα και ασφάλεια. Όσον αφορά τα iPad, ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ εφαρμογή τρισδιάστατης σάρωσης - η itSeez3D - που συνεργάζεται με την τρισδιάστατη κάμερα της εταιρίας Occipital που δίνει τη δυνατότητα έγχρωμης τρισδιάστατης σάρωσης στο iPad και iPhone και μεταφορά του μοντέλου στο Mac για περαιτέρω εξεργασία και εκτύπωση σε 3D εκτυπωτές, ή, χρήση σε προγράμματα τρισδιάστατης μοντελοποίησης CAD (Computer Aided Design), όπως τα πασίγνωστα 3D Studio, Maya, Vue 10 κλπ.

3d feature 02

Με τη χρήση του - επίσης δικού της - προγράμματος Scannect Pro, η Occipital προσφέρει στα Mac και PC τη δυνατότητα εισαγωγής των μοντέλων από την κάμερα που έχει συνδεθεί στο iPad ή iPhone και την επεξεργασία τους. Το πιο ωραίο είναι ότι οι δύο εφαρμογές για iPad και Mac είναι δωρεάν για προσωπική χρήση (προς το παρόν).

3d feature 03

3d feature 04

Η Microsoft και το 3D scan στα Windows

Από τη μεριά της, η Microsoft έχει ήδη την εφαρμογή 3D Scan στο Windows Store που είναι δωρεάν και κάνει χρήση της γνωστής 3D κάμερας Kinect του XBOX που, σε συνδυασμό με έναν επιπλέον αντάπτορα για τη σύνδεσή της σε PC, παρέχει πλήρη τρισδιάστατη έγχρωμη σάρωση οποιουδήποτε αντικειμένου όσο μεγάλο κι αν είναι (ακόμη και ανθρώπων).

Μαζί με αυτό παρέχει την επίσης δωρεάν εφαρμογή 3D Builder που χρησιμεύει για την εκτύπωση σε 3D εκτυπωτές των μοντέλων που σαρώσαμε με τη βοήθεια του Kinect! Η ίδια η Microsoft «σπρώχνει» μάλιστα τους 3D εκτυπωτές της XYZ, da Vinci miniMaker, που με τις πολύχρωμες συσκευές της απευθύνεται σε μικρά παιδιά(!) δείχνοντάς τους πώς να φτιάχνουν μόνα τους στρατιωτάκια, αλογάκια, κούκλες και ό,τι άλλο παιχνίδι θέλουν!

Με την κατακόρυφη πτώση των τιμών στους 3D εκτυπωτές και τα υλικά εκτύπωσης που χρησιμοποιούν - μπορείτε να βρείτε 3D εκτυπωτές με τιμές μέχρι 50-100€ στα διάφορα κινέζικα διαδικτυακά καταστήματα που έχουν γεμίσει το internet - μπορούμε να καταλάβουμε προς τα πού πηγαίνει το «νέο κύμα» και, απ’ όσο φαίνεται, η κούρσα για την επικράτηση ήδη έχει αρχίσει για τα καλά και όλοι οι «μεγάλοι παίκτες» έχουν πάρει θέση.

3d feature 05

3d feature 06

Η Kinect και ο αντάπτορας για PC.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το μέλλον προδιαγράφεται 3D και πολύ ενδιαφέρον αν μη τι άλλο.

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Νέα ευρεσιτεχνία προσθέτει τεχνολογία 3D στη «διπλή κάμερα»

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status