iPhone - Οι 10 σημαντικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας

iPhone - Οι 10 σημαντικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας
ired.gr

Δείτε δέκα σημαντικές αλλαγές που επέφερε στην καθημερινότητά μας η έλευση του iPhone.

Δέκα (μόλις) χρόνια πριν, η Nokia ήταν ο ηγέτης στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Η Microsoft παρουσίαζε τα Windows Vista. Το μέλλον των (ελάχιστων) smartphone φαινόταν να ανήκει αδιαμφισβήτητα στη Microsoft και οι πιο προχωρημένες συσκευές στη CES ήταν μια ασύρματη τηλεόραση και ένα ΜΡ3-όφωνο που μπορούσε να κάνει streaming ραδιόφωνο μέσω Internet.

Μετά, στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο τότε CEO της Apple, Steve Jobs, αποκάλυψε μια συσκευή που επρόκειτο να αλλάξει τον κόσμο - το 500$ iPhone με τα 4 GB αποθηκευτικού χώρου. Ήταν ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ΜΡ3 player και μια συσκευή σύνδεσης με το Internet - όλα σε ένα.

«Το iPhone είναι ένα επαναστατικό και μαγικό προϊόν που κυριολεκτικά βρίσκεται 5 χρόνια μπροστά από κάθε άλλο κινητό της εποχής του», είπε τότε ο Jobs.

Από τότε, η Apple πούλησε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια iPhone κι έγινε η πιο επιτυχημένη οικονομικά εταιρία στον κόσμο. Τα αντίγραφα έδιναν κι έπαιρναν με εταιρίες όπως οι Samsung, LG, HTC, Motorola, Huawei και Xiaomi να επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο και ακόμη και άνθρωποι σε περιοχές που δεν έχουν σταθερό ηλεκτρικό, έχουν πλέον smartphone.

«Είναι δύσκολο να τονίσουμε την επίδραση του iPhone» είπε ο αναλυτής της Reticle Research, Ross Rubin. «Οι ‘μετασεισμοί’ που άφησε στο πέρασμά του έχουν επηρεάσει ποικιλότροπα τη ζωή μας.»

Παρακάτω είναι 10 σημαντικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας το iPhone.

1. Είμαστε πάντα «on»

iphone ways 02

Κάποτε θα άνοιγες τον υπολογιστή σου, θα περίμενες να συνδεθεί το Wi-Fi, να ανοίξεις τον browser που χρησιμοποιούσες και να μπεις στο Internet. Τώρα, είσαι μόνιμα σε σύνδεση με τον κόσμο. Δεν είναι μόνο η συνδεσιμότητα που έφερε το iPhone μαζί του.

Είναι και το πώς το έκανε. Έκανε την πλοήγηση στο Internet μέσω κινητού, εύκολη, απλή και φυσιολογική. Κάτι που μέχρι τότε ήταν απλώς ανέκδοτο. Σύντομα το ακολούθησαν ένα σωρό εφαρμογές που έκαναν περιττή τη χρήση του browser για σύνδεση στο Internet.

2. Ταμπλέτες, ρολόγια, ακουστικά και άλλα

iphone ways 03

Οι συσκευές που παροπλίστηκαν λόγω του iPhone

Πάρα πολλές συσκευές είτε είναι πια συνδεδεμένες με το iPhone, είτε δημιουργήθηκαν επειδή αυτό υπάρχει. Πάρτε π.χ. το iPad, ένα μεγαλύτερο iPhone στην ουσία που χρησιμοποιούμε λόγω της μεγάλης οθόνης του. Κι από την άλλη, το Apple Watch, ευθέως δεμένο στο άρμα του iPhone (ακόμη).

Μετά υπάρχουν όλα αυτά τα αξεσουάρ που γεννήθηκαν χάρη στη δημοτικότητα του iPhone. Θήκες, Bluetooth ηχεία κι ακουστικά, φορτιστές, χειριστήρια κλπ. Τα κέρδη από αυτά και μόνο θα φτάσουν τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. Και με δεδομένη την επιθυμία των χρηστών να προσωποποιούν τα smartphone τους και να τα προστατεύουν, η αγορά των αξεσουάρ δεν πρόκειται να μειώσει το ρυθμό των πωλήσεών της στο ελάχιστο.

Δείτε ακόμη: Τα smartphones, δεν άλλαξαν μόνο τον κόσμο γύρω μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Δείτε πως:

3. Εφαρμογές, εφαρμογές κι άλλες εφαρμογές

Ίσως δεν το θυμάστε, αλλά το πρώτο iPhone δεν είχε εφαρμογές τρίτων ή App Store. Αυτό άλλαξε τον Ιούλιο του 2008 με την παρουσίαση του iPhone 3G και του iPhone 2.0 λογισμικού. Και το App Store ήταν αυτό που έκανε το iPhone τη συσκευή must. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές στο App Store και όλο και προστίθενται. Και μαζί τους ήλθαν εταιρίες που δε θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς τα smartphone γενικά.

4. Όλοι γίναν φωτογράφοι

iphone ways 04

Βέβαια είχαμε φωτογραφικές μηχανές και πριν το iPhone. Αλλά πόσοι τις κουβαλούσαμε συνεχώς πάνω μας; Και πόσο συχνά παίρναμε φωτογραφίες της καθημερινής μας ζωής; Το iPhone με το συνδυασμό κάμερας και εύκολης σύνδεσης στο Internet με εφαρμογές όπως τα Facebook, Twitter, Instagram κλπ, έκανε τον καθένα να θέλει να πειραματιστεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κλασικές φωτογραφικές εγκαταλείφθηκαν και η αγορά τους συρρικνώνεται όσο καλυτερεύουν οι κάμερες των smartphone.

5. Ζήσε ... ζωντανά

Θυμάστε τις φορητές βιντεοκάμερες; Υπάρχουν ακόμη, αλλά με ένα smartphone ποιος τις χρειάζεται εκτός από τους επαγγελματίες πάλι; Και με τη σύνδεση του smartphone στο Internet μπορούμε να κάνουμε ζωντανό πρόγραμμα.

Είτε αυτό είναι απλά για να μας δουν οι αγαπημένοι μας μέσω Skype, είτε για να μας δουν οι πάντες μέσω του Facebook live. Από την άλλη όμως, μια τέτοια συσκευή συνεχώς πάνω μας σημαίνει ότι μπορούμε να παρακολουθούμαστε και παρόλες τις προσπάθειες των εταιριών όσον αφορά την ιδιωτικότητα και το απόρρητο, αυτό παραμένει ένα σημαντικό μείον.

6. Κάνοντας τα πληκτρολόγια ψηφιακά

iphone ways 05

Οι οθόνες αφής ήταν μια περιττή πολυτέλεια στην προ-smartphone εποχή. Τώρα, τα μωρά σύρουν το χέρι τους στην τηλεόραση και αναρωτιούνται γιατί δεν αλλάζει κανάλι. Οι διαδραστικές οθόνες βρίσκονται σχεδόν παντού, ακόμη και στα ψυγεία.

Όταν ο Jobs παρουσίασε το iPhone, είπε, «Όλοι γεννιόμαστε με την κορυφαία καταδεικτική συσκευή - τα δάχτυλά μας - και το iPhone τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει το πιο επαναστατικό περιβάλλον από την εποχή της ανακάλυψης του ποντικιού».

Πόσο δίκιο είχε! Η γοητεία των οθονών αφής ώθησε τη Microsoft να αγκαλιάσει το περιβάλλον αφής και να το ενσωματώσει στο λογισμικό της ωθώντας και τους συνεργάτες της στο hardware να δημιουργήσουν συσκευές όπως tablet, smartphone και υπολογιστές με οθόνες αφής.

Είναι σχεδόν αξιοπερίεργο το να συναντάς συσκευές χωρίς οθόνη αφής σήμερα - αν και η Apple επιμένει να μην τις βάζει στους υπολογιστές της.

Δείτε ακόμη: Κάνε το smartphone σύμμαχο ευφυΐας και όχι τεμπελιάς!

7. Εδώ βρίσκεσαι

Η παρουσίαση των χαρτών στο iPhone και η ενσωμάτωση GPS έδωσε μια άλλη ελευθερία στην πλοήγηση κι έκανε τον καθένα να ξέρει πού πηγαίνει χωρίς να ρωτάει συνεχώς. Οι χάρτες της Apple και της Google είναι τα δυο πιο πολυχρησιμοποιούμενα προγράμματα στο iPhone και συνεχώς προσθέτουν λειτουργίες που αυξάνουν την ευχρηστία τους.

8. Παιχνίδια σε άλλο επίπεδο

Το iPhone επανακαθόρισε τον ορισμό του gaming. Ένα σωρό εφαρμογές που φτιάχτηκαν ειδικά για τις οθόνες αφής και τα δάχτυλά μας, μαζί με το μοντέλο της πληρωμής εντός των εφαρμογών που επιτρέπει να παίζεις δωρεάν αν δε θέλεις να δώσεις λεφτά, απογείωσαν την πλατφόρμα του gaming στα smartphone.

Οι 7 στις 10 πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι παιχνίδια και η αγορά αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια.

9. Μετρητά τέρμα

Η Apple δεν ήταν σίγουρα η πρώτη που έφερε το σύστημα πληρωμής μέσω κινητού, αλλά σίγουρα ήταν αυτή που το έκανε διάσημο. Έτσι μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς μετρητά και χωρίς κάρτες με την επίδειξη της συσκευής μας στο κατάλληλο μηχάνημα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει διαδοθεί ακόμη, αλλά σύντομα θα είναι το νούμερο ένα μέσο πληρωμής.

10. Έχει κι άλλα

iphone ways 06

Τελικά δε φτάνουν μόνο δέκα λόγοι για να πούμε τι έκανε το iPhone στη ζωή μας, οπότε θα προσθέσουμε εδώ λίγα ακόμη.

Το προβληματικό Adobe Flash πέθανε χάρη στην Apple και το σύστημα ατέλειωτου κυλίσματος της οθόνης έγινε κάτι το πολύ βολικό. Δε χρειαζόμαστε πια κομπιουτεράκι για πράξεις, ή φακό για να δούμε στο σκοτάδι, ή μεγεθυντικό φακό για να μεγεθύνουμε ό,τι δε βλέπουμε. Ακούμε μουσική με διαφορετικό τρόπο χάρη σε νέες υπηρεσίες που θυμίζουν το παλιό ραδιόφωνο αλλά με πολύ περισσότερες επιλογές κι ευκολίες, και νέες υπηρεσίες και λειτουργίες όπως τα Podcasts έφεραν νέες δυνατότητες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απογειώθηκαν χάρη στη μεταφορά τους στις κινητές πλατφόρμες από τους υπολογιστές, δίνοντας την αίσθηση της συνδεσιμότητας με όλο τον κόσμο. Και φυσικά οι διαφημιστικές εταιρίες δε θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένες.

Από την άλλη, εφαρμογές ιατρικού περιεχομένου βοηθούν ανθρώπους να παρακολουθούν την υγεία τους, ειδικά αν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ παρέχεται επιπλέον βοήθεια στις μελέτες των διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων. Και σιγά-σιγά, υπηρεσίες κάλυψης διαφόρων αναγκών από εύρεση φαγητού και εστιατορίων, θεάτρων μέχρι μαγαζιά και συγκοινωνίες όλο και εξαπλώνονται.

Σε όλα αυτά υπάρχουν θετικά και αρνητικά, αλλά ποιος σήμερα θα φανταζόταν τη ζωή του χωρίς ένα smartphone;

Δείτε ακόμη: Ένα καφέ και ένα smartphone, παρακαλώ!

από Elichord