iOS 10.2.1 - Για λόγους ασφαλείας αναβαθμίστε άμεσα

iOS 10.2.1 - Για λόγους ασφαλείας αναβαθμίστε άμεσα
ired.gr

Δείτε γιατί πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τη συσκευή σας στο iOS 10.2.1

Χθες το βράδυ, η Apple, μετά από μία περίοδο δοκιμών, έδωσε στη δημοσιότητα την έκδοση 10.2.1 του iOS. Παράλληλα όμως, γνωρίζουμε πως αρκετοί χρήστες προτιμούν κάθε φορά να περιμένουν να δουν “πως πάει” η αναβάθμιση, μαθαίνοντας από άλλους χρήστες αν δημιούργησε προβλήματα στις συσκευές τους.

Σε αυτή όμως την περίπτωση, μάλλον θα πρέπει όλοι οι χρήστες να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους, άμεσα. Η Apple, πάντα αναφέρει τα προβλήματα τα οποία επιλύονται με τις αναβαθμίσεις που διαθέτει, και, κάθε φορά, βλέπουμε και τη γνωστή φράση “επίλυση ζητημάτων σταθερότητας και ασφάλειας”.

Πολλές φορές όμως, όπως αυτή, αυτά τα “ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας” είναι σοβαρά bugs ή κενά ασφαλείας, κάτι που η Apple δεν το “φωνάζει”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, εκτός των δεκάδων μικροδιορθώσεων, “έκλεισαν δύο σοβαρές τρύπες”. Όποιος λοιπόν δεν προβεί στην αναβάθμιση της συσκευής του, διακινδυνεύει.

Τα bugs αυτά ναι μεν υπήρχαν από καιρό, αλλά, με τη δημοσιοποίησή τους, ο κάθε επίδοξος χάκερ είναι πιθανό να προσπαθήσει να τα εκμεταλλευθεί σε μη “θωρακισμένες συσκευές” (αν και φυσικά, η Apple δεν αναφέρει και τον τρόπο που αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν).

Διαβάστε επίσης: iTunes Tips - Τι αγορές έχετε κάνει από το App Store;

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

Μία εφαρμογή θα μπορούσε να εκτελέσει κακόβουλο κώδικα με πλήρη “δικαιώματα” (kernel privileges) και κατ’ επέκταση να εγκαταστήσει στο σύστημα μέσω της πλήρους αυτής πρόσβασης, οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό επιθυμεί ο ψηφιακός “εισβολέας”.

Επιπροσθέτως, ακόμα και οι “μικρο-διορθώσεις” του WebKit, αφορούν σοβαρά ζητήματα, όπως την αποτροπή εκτέλεσης απομακρυσμένου κώδικα στις συσκευές μας.

Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να αναβαθμίσουμε όλοι τις συσκευές μας. Για τους πιο δύσπιστους, να αναφέρω πως από χθες το βράδυ που την εγκατέστησα, δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό πρόβλημα. Αναβάθμισα απ’ ευθείας από τη συσκευή (OTA) και η διαδικασία εξελίχθηκε γρήγορα και ομαλά.

Εφόσον λοιπόν, τα ζητήματα ασφαλείας που επιλύονται είναι σοβαρά, αλλά και ταυτόχρονα, δεν έχει έως τώρα δημιουργηθεί πρόβλημα σε χρήστες από την αναβάθμιση αυτή, σας προτείνουμε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση των iDevices που διαθέτετε.

από Kostthem