Galaxy S8 - Αναγνώριση αντικειμένων μέσω της κάμερας;

Galaxy S8 - Αναγνώριση αντικειμένων μέσω της κάμερας;
ired.gr

Η Samsung θα προσπαθήσει να κερδίσει τον πόλεμο των ναυαρχίδων του 2017, από νωρίς. Και η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά φαίνεται να “μάχεται” σωστά.

Έχουμε μπει για τα καλά στο (τεχνολογικό) 2017 και μια τρανή απόδειξη για αυτό είναι πως ήδη πλησιάζουμε χρονικά στη στιγμή που θα ανακοινωθεί η πρώτη ναυαρχίδα του έτους. Και πρόκειται για ένα έτος που αναμένεται τουλάχιστον “θερμό” και ενδιαφέρον.

Οι υπεύθυνοι της “Sammy”, κατά τον σχεδιασμό των χρονοδιαγραμμάτων των προϊόντων της εταιρείας, ασφαλώς και είχαν συνυπολογίσει πως το 2017 η Apple θα κάνει μία (τουλάχιστον) “γερή αναβάθμιση” στο iPhone. Από την πλευρά τους λοιπόν, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τον πόλεμο αυτό, από τα αποδυτήρια, με την παρουσίαση του Samsung Galaxy S8.

Διαβάστε επίσης: AnTuTu - Tα πιο γρήγορα smartphones του 2016

Φημολογείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες στις διεθνείς ιστοσελίδες πως η Samsung, μέσω της προσθήκης μίας νέας ψηφιακής βοηθού, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εκτελούν αναζητήσεις χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής τους.

Ενεργοποιώντας απλά την κάμερα, η Bixby (αρκετά πιασάρικο όνομα) θα αναλαμβάνει την ανάλυση ενός πλάνου, αναγνωρίζοντας όποιο (ορατό) κείμενο περιλαμβάνεται σε αυτό, αλλά και τα αντικείμενα της φωτογραφίας μας. Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που θα συλλέγει η Bixby, θα μπορεί να εκτελεί αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Η λειτουργία αυτή θυμίζει την υπηρεσία Google Goggles, η οποία μέσω ενός app αναγνωρίζει αντικείμενα και πλαίσια κειμένου, αλλά, λέγεται πως η Bixby θα “πηγαίνει παραπέρα”. Θα υπάρχει πλήρης διασυνδεσιμότητα με τις υπόλοιπες εφαρμογές, με σκοπό τη χρήση των δεδομένων που αναγνώσθηκαν από τη Bixby, όπως για παράδειγμα για την παραγγελία ενός προϊόντος που υπήρχε σε μια φωτογραφία.

Εκτός από την εφαρμογή της κάμερας, φημολογείται πως θα υπάρχει πρόσβαση στην ψηφιακή βοηθό, μέσω ενός νέου κουμπιού στο Galaxy S8.

Με βάση τις ίδιες αναφορές, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της Bixby, δημιουργήθηκε στα Viv Labs, μία νεοφυή εταιρεία που ίδρυσαν πρώην εργαζόμενοι της Apple, αλλά και πρώην μέλη της ομάδας που δημιούργησε τη Siri, οι Dag Kittlaus, Adam Cheyer και Chris Bringham. Τον περασμένο Οκτώβρη, η Samsung είχε εξαγοράσει την εταιρεία (που έχει τριάντα εργαζόμενους), χωρίς ποτέ όμως να δημοσιοποιηθεί το σχετικό αντίτιμο.

Διαβάστε επίσης: AirPods - Δυναμική είσοδος στην αγορά των ασύρματων ακουστικών

Τα Viv labs είχαν παρουσιάσει το 2014 την τεχνολογία τους και την πρόοδο που είχαν επιτελέσει ως προς τις αναζητήσεις των ψηφιακών βοηθών, όπως η Siri και το Google Voice Search, μέσω διασύνδεσης με υπηρεσίες τρίτων, επιτρέποντας έτσι την εκτέλεση περισσότερων χρήσιμων λειτουργιών. Για παράδειγμα, ένας χρήστης θα μπορούσε να αναζητήσει τις ώρες και μέρες των προβολών στους κινηματογράφους, τις τιμές των εισιτηρίων, την αγορά τους, αλλά και να κλείσει ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο, μέσω μόνο μίας “συνεδρίας” με τη Bixby.

Η φημολογούμενη διασυνδεσιμότητα με εφαρμογές τρίτων, αποτελεί έναν από τους πολλούς τρόπους που η Samsung θα προσπαθήσει να “φέρει” στο ίδιο επίπεδο τη σειρά Galaxy με επιτυχημένες ναυαρχίδες, όπως το iPhone, στον κρίσιμο (πλέον) τομέα των ψηφιακών βοηθών. Παράλληλα, μέσω ενός ανανεωμένου S Health app και τη δυνατότητα video συνεδριών με γιατρούς, αλλά και την “ενσωμάτωση” αντίστοιχων υπηρεσιών με τα HealthKit και CareKit της Apple, δείχνει πως πλέον “σηκώνει το γάντι” σε σχεδόν όλο το εύρος των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω των smartphones στις μέρες μας.

Οι φήμες για την ημερομηνία της ανακοίνωσης του Samsung Galaxy S8 είναι πολλές, στην παρούσα φάση όμως μάλλον έχουν επικρατήσει αυτές που αναφέρουν πως αυτή θα γίνει στο τέλος του Φεβρουαρίου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών συσκευών. Αρκετοί βέβαια, εμμένουν στην άποψη πως η παρουσίαση θα γίνει στα τέλη του Απρίλη. Σίγουρα θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τι μας αφορά

Τα νέα είναι καλά. Ο ανταγωνισμός, μόνο καλό θα κάνει και σίγουρα θα πιέσει την Apple, η οποία, “οφείλει” πλέον να παρουσιάσει κάτι εξαιρετικό, εντός του έτους.

Για τους αναγνώστες μας που “κολυμπούν” εντός του Android οικοσυστήματος τα νέα είναι ακόμα καλύτερα. Η Samsung, δείχνει να πατάει γερά το γκάζι και σίγουρα θα προσφέρει μία έντονα αναβαθμισμένη συσκευή. Η Bixby, θα είναι μία σύγχρονη ψηφιακή βοηθός και σίγουρα θα είναι (τουλάχιστον) ανταγωνιστική με τις προτάσεις των άλλων εταιρειών.

Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως για μια ακόμη φορά τα περισσότερα από αυτά που διαβάζουμε, ακόμα και αν γίνουν πραγματικότητα, “δεν μας αφορούν”. Τι εννοώ: Ok, η Bixby (ακόμα και αν δεν θα μιλάει Ελληνικά) θα μπορεί να “αναγνώσει” ένα προϊόν, το artwork μιας ταινίας κλπ. Στη χώρα μας, με βάση τη λογική και την έως τώρα εμπειρία μας, μάλλον δεν θα μπορούμε “έτσι απλά” να κάνουμε on line αγορές, ούτε να τσεκάρουμε τις ώρες προβολής των ταινιών κλπ.

Αλλά, βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσα τη διασύνδεση της ψηφιακής βοηθού με την κάμερα. Δεν θα με χάλαγε ας πούμε, αν στο δρόμο μπορούσα να φωτογραφίσω ένα μουσείο και αυτόματα να είχα τα σχετικά αποτελέσματα στην οθόνη της συσκευής μου. Υπάρχει πραγματική χρησιμότητα σε αυτή τη λειτουργία και κυρίως, “ανοίγει” νέους δρόμους δυνατοτήτων.

Μένει να δούμε αν οι φήμες αληθεύουν, αλλά και την υλοποίηση της Samsung, γιατί, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα πολλά features δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στην εμπειρία του χρήστη, αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τις “μάζες”.

Αναμένουμε...

από Kostthem