macOS - Πώς να διαγράψετε μεγάλα αρχεία για να κερδίσετε χώρο

macOS - Πώς να διαγράψετε μεγάλα αρχεία για να κερδίσετε χώρο
ired.gr

Δείτε πώς θα εντοπίσετε και θα απομακρύνετε μεγάλα αρχεία από τον υπολογιστή σας

Πολλοί κάτοχοι Mac έχουν εφαρμογές εγκατεστημένες στο μηχάνημά τους που συνήθως δε χρησιμοποιούν ποτέ. Αν λοιπόν έχει κάποιος ένα MacBook ειδικά με τον «τεράστιο» δίσκο των 128 GB, λίαν συντόμως θα αρχίσει να λαμβάνει μηνύματα ότι ο χώρος του δίσκου του έχει γεμίσει και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά οι εφαρμογές ή να αποθηκευτούν άλλα αρχεία.

Οπότε, το μόνο που μένει, είναι να αρχίσει κανείς να διαγράφει ό,τι είναι άχρηστο ώστε να αδειάσει ο χώρος του δίσκου του Mac από αρχεία που δεν χρειαζόμαστε και απλώς πιάνουν χώρο. Ποια όμως;

Οι τελευταίες εκδόσεις του macOS προσφέρουν ένα πολύ βολικό κι εύκολο τρόπο για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μπορούμε να βρούμε μεγάλα αρχεία (εφαρμογών ή άλλα), να δούμε πότε χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά και να τα διαγράψουμε εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια του εργαλείου Διαχείρισης Χώρου. Θα πρέπει να έχετε την έκδοση του macOS Sierra 10.12 για να έχετε πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο.

Πώς γίνεται η διαγραφή

  • Πηγαίνετε στο μενού Apple () > Πληροφορίες γι’ αυτό το Mac.

mac storage 02

  • Πηγαίνετε στην ετικέτα «Χώρος» κι επιλέξτε το πλήκτρο «Διαχείριση»

mac storage 03

  • Επιλέξτε από το πλαϊνό πάνελ «Εφαρμογές» και πατήστε στην τελευταία ετικέτα (δεξιά) «μέγεθος» για να τακτοποιηθούν οι εφαρμογές κατά μέγεθος. Πατήστε ξανά μέχρι να δείτε πρώτα τις μεγαλύτερες στη λίστα.
  • Επιλέξτε μια εφαρμογή που πιάνει πολύ χώρο κι έχετε να την χρησιμοποιήσετε για πολύ καιρό και άρα μάλλον σας πιάνει άδικο χώρο. Θα δείτε στη στήλη «Τελευταία Προσπέλαση», πότε δηλαδή τη χρησιμοποιήσατε για τελευταία φορά.
  • Πατήστε δεξί κλικ πάνω της και θα εμφανιστεί η επιλογή «Διαγραφή».

mac storage 04

  • Θα εμφανιστεί μια ερώτηση για επιβεβαίωση της επιλογής σας.

mac storage 05

  • Αφού επιβεβαιώσετε, η εφαρμογή θα διαγραφεί. Σε πολλές περιπτώσεις θα ζητηθεί το συνθηματικό σας, ειδικά αν η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί μέσω του App Store.

Στο πλαϊνό πάνελ που επιλέξατε «Εφαρμογές», όπως είδατε, υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως «Αρχεία», «iCloud», «iOS» κλπ.

Μπορείτε να τα «επισκεφθείτε» και να δείτε αν υπάρχουν ξεχασμένα αρχεία μεγάλα ή ξεχασμένα εφεδρικά αντίγραφα iOS συσκευών, email, τραγούδια στο iTunes κλπ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε μια πολύ καλή εκκαθάριση στο Mac σας και να αδειάσετε το σκληρό σας δίσκο από αρχεία που πιάνουν χώρο χωρίς να σας χρειάζονται.

Δείτε ακόμη: Οι πιο χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου για Mac

από Elichord