iPhone - 10 χρόνια κλείνει σήμερα από την πρώτη παρουσίασή του

iPhone -  10 χρόνια κλείνει σήμερα από την πρώτη παρουσίασή του
ired.gr

 Αυτές ήταν πραγματικά μαγικές στιγμές...

Σαν σήμερα, την 9η Ιανουαρίου του 2007, ο Steve Jobs παρουσίασε στα πλήθη το original iPhone στο Macworld του San Francisco. Πιθανότατα και ο ίδιος τότε γνώριζε πως η Apple εκείνη τη μέρα έγραφε ιστορία και πως το iPhone θα αποτελούσε ένα από τα πιο “λαμπρά” προϊόντα όλων των εποχών.

Μάλιστα, ο Steve, περιγράφοντας το iPhone και πριν το δείξει στο κοινό, στα πλαίσια του χιούμορ αλλά και της ουσίας της παρουσίασης (πάντα ήξερε να τα συνδυάζει αυτά), ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Σας παρουσιάζουμε τρία προϊόντα. Ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο, ένα iPod με ευρεία οθόνη και μία συσκευή πρόσβασης στο διαδίκτυο”.

“...a widescreen iPod with touch controls, a revolutionary mobile phone, and a breakthrough internet communications device...”

Απολαύστε την υπέροχη αυτή στιγμή στο δεκάλεπτο video που ακολουθεί:

 

 

Με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο, ήθελε να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες του iPhone, αλλά και παράλληλα να τονίσει τον “πλουραλισμό” των δυνατοτήτων της νέας αυτής συσκευής.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τότε, η ναυαρχίδα των προϊόντων της Apple ήταν το iPod. Το “halo effect” (και όχι “hello”) ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι καταναλωτές, ορμώμενοι από την απλότητα της χρήσης του iPod, αλλά και από την ποιότητα κατασκευής του, είχαν δειλά δειλά ξεκινήσει να ανακαλύπτουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, στην αναζήτησή τους για συσκευές με αντίστοιχη εμπειρία χρήσης.

Διαβάστε επίσης: Portrait Mode - H πρώτη διαφήμιση της Apple στα Ελληνικά!

Η Apple ξεκίνησε τη διάθεση του iPhone στο καταναλωτικό κοινό έξι μήνες αργότερα και, περίπου δέκα χρόνια μετά, κατάφερε να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο συσκευές σε πωλήσεις. Οι πωλήσεις του iPhone υπήρξαν ανοδικές σε ετήσια βάση κάθε χρόνο, έως και το 2016, όπου για πρώτη φορά η εταιρεία είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται. Έως και σήμερα, το iPhone παραμένει το πιο επιτυχημένο προϊόν της Apple όλων των εποχών, καθώς είναι “υπεύθυνο” για το 60% του τζίρου της εταιρείας.

first iphone 02

“Το iPhone αποτελεί ένα ουσιώδες σκέλος της ζωής των πελατών μας και, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε”, δήλωσε ο CEO της Apple, Tim Cook. Επίσης συμπλήρωσε, “Το iPhone έθεσε τα στάνταρ για τους κινητούς υπολογιστές κατά την πρώτη του δεκαετία και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τα καλύτερα έρχονται!”

Η Apple τότε εισχώρησε στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, η οποία κυριαρχούνταν από μεγαθήρια όπως η Nokia και η Blackberry, δύο εταιρείες οι οποίες σήμερα, στην ουσία, είναι εκτός αγοράς (αν και όλοι αναμένουμε το Android come back της Nokia).

Ο Steve, είχε “καυτηριάσει” την εμπειρία χρήσης των τότε smartphones, αναφέροντας πως “ούτε έξυπνα ήταν”, “ούτε εύκολα στη χρήση”, ενώ παράλληλα απέρριψε τα “φυσικά” πληκτρολόγιά τους, αλλά και τα styluses τα οποία χρησίμευαν ως “αξεσουάρ κατάδειξης”.

Στον αντίποδα αυτών, παρουσίασε την τεχνολογία οθόνης πολλαπλής αφής (μετά πολλών χειροκροτημάτων και “κραυγών”), αλλά και “όρισε” το δάκτυλό μας ως την πιο αποτελεσματική και βολική συσκευή κατάδειξης. Θυμάμαι επίσης τη στιγμή που γύρισε τη συσκευή σε landscape mode για να μας δείξει την αυτόματη περιστροφή της φωτογραφίας που εμφανιζόταν στην οθόνη. Μπορεί σήμερα να μοιάζει ως κάτι το δεδομένο (και είναι), αλλά τότε ήταν απλά, “μαγικό”...

first iphone 03

Έκτοτε, η Apple συνέχισε να βελτιώνει το iPhone (αλλά και το οικοσύστημα γύρω από αυτό) και να του προσθέτει χαρακτηριστικά χρόνο με το χρόνο:

  • 2008: Δημιουργία του App Store και υποστήριξη 3G
  • 2009: Εγγραφή video και Προσωπικό Hotspot
  • 2010: Οθόνη Retina
  • 2011: Siri και iCloud
  • 2012: “Ψηλότερη” οθόνη τεσσάρων ιντσών, συνδεσμολογία Lightning, και LTE / 4G
  • 2013: Touch ID
  • 2014: Μεγαλύτερες οθόνες 4,7 και 5,5 ιντσών
  • 2015: 3D Touch, Live Photos και εγγραφή video 4K
  • 2016: Αδιαβροχοποίηση και κάμερα διπλού φακού στο iPhone 7 Plus

Ο Philip Schiller, υπεύθυνος του τμήματος marketing, δήλωσε:

“Είναι εντυπωσιακό πως από το πρώτο iPhone έως και το iPhone 7 Plus, το iPhone παρέμεινε ως το μέτρο σύγκρισης (gold standard) για όλα τα υπόλοιπα smartphones. Για πολλούς από εμάς, το iPhone αποτέλεσε την πιο ουσιώδη συσκευή στις ζωές μας και το αγαπάμε”.

To 2017 αναμένεται να είναι μία μεγάλη χρονιά για το iPhone. Σύμφωνα με τις φήμες και τις πρώιμες (θα προσέθετα) αναφορές, αναμένουμε τουλάχιστον ένα νέο μοντέλο με γυάλινο περίβλημα και OLED οθόνη. Η συσκευή πιθανότατα θα έχει σχεδιασμό χωρίς περιθώρια γύρω από την οθόνη και δεν θα διαθέτει το κλασικό - iconic πλέον - κεντρικό κουμπί, το οποίο όμως θα έχει ενσωματώσει απ’ ευθείας στην οθόνη, μαζί με τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Είναι κάτι τεχνολογικά πλέον εφικτό, αλλά και αναφέρεται στις πατέντες που η Apple έχει κατοχυρώσει.

Άλλες φήμες, αναφέρουν χαρακτηριστικά όπως την ασύρματη φόρτιση και τη δημιουργία 3D εφέ, μέσω μίας κάθετης διάταξης των φακών της κάμερας.

Κακά τα ψέματα, όσο επαναστατικές ήταν οι πρώτες εκδόσεις του iPhone, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν οι νεότερες υλοποιήσεις του. Ίσως φέτος η Apple να “παίξει τα ρέστα της” και το επετειακό iPhone να μας αφήσει - και πάλι - με ανοικτό το στόμα. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί...

από Kostthem