Super Sensor - Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται καλύτερη λήψη φωτογραφιών

Super Sensor - Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται καλύτερη λήψη φωτογραφιών
ired.gr

Μια νέα τεχνολογία λογισμικού θα βοηθήσει στη δραματική βελτίωση των φωτογραφιών που παίρνουμε με τα smartphone μας, χωρίς να χρειάζονται αλλαγές σε hardware.

Η κάμερα που υπάρχει μέσα στο smartphone μας είναι πια πολύ καλής ποιότητας και υψηλών δυνατοτήτων. Εξακολουθεί όμως να περιορίζεται από τα φυσικά όρια που της επιβάλλει το μέγεθος της συσκευής. Και ενώ οι κάμερες είναι πολύ καλές, το μικρό μέγεθος της «ψηφιακής πλάτης» CMOS (το αντίστοιχο του παλιού φιλμ), δεν επιτρέπει τη σύλληψη μεγάλων ποσοτήτων φωτός, όπως συμβαίνει στα πολύ μεγαλύτερα τσιπ των μεγάλων DSLR καμερών.

Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι χαμηλή ποιότητα φωτογραφίας αν και η κάμερα (ο φακός για την ακρίβεια) είναι καλή.
Αν και κάποιες εταιρίες προσπάθησαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό το μειονέκτημα - όπως το Android smartphone CM1 της Panasonic που χρησιμοποιούσε CMOS μεγέθους 1 ίντσας - κάτι τέτοιο δε βρήκε μιμητές λόγω του μεγάλου χώρου που απαιτούσε μέσα σε μια συσκευή όπου, όπως γνωρίζουμε πια, όλα είναι στο «τσίμα-τσίμα».

Μια νέα εταιρία όμως, ονόματι Almalence, εργάζεται πάνω σε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει δραματικά την ποιότητα εικόνας που συλλαμβάνουμε με τα ήδη υπάρχοντα smartphone μας, χωρίς να χρειάζεται καμία απολύτως αναβάθμιση σε hardware.

Ο CEO της Almalence και ιδρυτής της, Eugene Panich, εξήγησε πρόσφατα πώς λειτουργεί η νέα αυτή τεχνολογία σε μια συνέντευξή του στο Forbes. Με την ονομασία SuperSensor, το χαρακτηριστικό κλειδί της είναι ότι παίρνει τον έλεγχο του ίδιου του αισθητήρα λήψης φωτογραφιών του smartphone (CMOS) αντί να βελτιστοποιεί τις ήδη ληφθείσες φωτογραφίες εκ των υστέρων, όπως κάνουν δηλαδή όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές. Και αυτό ακριβώς είναι που την κάνει εντελώς ξεχωριστή.

Ενώ οι άλλες εφαρμογές κάνουν εκ των υστέρων διορθώσεις παρουσιάζοντας μια υποκειμενικά (δηλαδή όπως αρέσει στο χρήστη) καλύτερη εικόνα, «δεν μπορούν να βελτιώσουν αντικειμενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το επίπεδο θορύβου, ή τις λεπτομέρειες της εικόνας που χάνονται από το ψηφιακό ζουμ», είπε ο Panich στο Forbes.

Όμως με την απευθείας πρόσβαση στον αισθητήρα, η τεχνολογία SuperSensor μπορεί να πάρει πολλαπλά δείγματα για κάθε καρέ - ακόμη κι όταν τραβάμε βίντεο!

«Χρησιμοποιεί πολλαπλά «ενσταντανέ» προκειμένου να δημιουργήσει μια τελική εικόνα, που έτσι θα έχει περισσότερο φως και μεγαλύτερη τελική ανάλυση».

Δείτε ακόμη: Light: μια παράξενη, αλλά και πανέξυπνη ιδέα στη φωτογραφία

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τη διαφορά μεταξύ της κανονικής λήψης (αριστερά) και της λήψης μέσω SuperSensor (δεξιά).

super sensor 02

Ο Panich είπε ότι αυτού του είδους η προσέγγιση, όχι μόνο βελτιώνει την πραγματική ανάλυση της φωτογραφίας, αλλά επίσης μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο (ο γνωστό κόκκος που εμφανίζεται ιδιαίτερα σε σκοτεινές ή υποφωτισμένες λήψεις) και ακόμη αυξάνει το δυναμικό εύρος χρωμάτων (όπως γίνεται στη λήψη HDR). Έτσι, αντιμετωπίζει δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα των καμερών των smartphone.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πληροφοριών του SuperSensor, μπορεί να αυξήσει το λόγο σήματος προς θόρυβο κατά 10 ντεσιμπέλ, οδηγώντας έτσι σε μια βελτίωση δυναμικού εύρους αντίστοιχη των 2 με 3 F/stop.

Στην εικόνα παρακάτω βλέπετε και πάλι τις διαφορές μεταξύ της απλής λήψης (αριστερά) και του SuperSensor (δεξιά).

super sensor 03

Αν οι εικόνες δειγμάτων που βλέπουμε λένε κάτι, αυτό είναι ότι το SuperSensor πράγματι κάνει εκπληκτικές βελτιώσεις στις λαμβανόμενες φωτογραφίες παράγοντας έτσι μια πολύ μεγάλη αύξηση ποιότητας.

Όσοι θέλουν να τη δοκιμάσουν, μπορούν αυτή τη στιγμή να κατεβάσουν μια δοκιμαστική έκδοση από το Google Play store, αλλά να ξέρετε ότι είναι συμβατή προς το παρόν ΜΟΝΟ με τα Google Nexus 5 και Nexus 6 smartphone.

Οι υπόλοιποι, υπομονή.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το HDR στη φωτογραφία και πώς το χρησιμοποιούμε;

από Elichord