AirPods - Τα νέα ακουστικά είναι μη επισκευάσιμα;

AirPods - Τα νέα ακουστικά είναι μη επισκευάσιμα;
ired.gr

Η iFixIt τα ανοίγει και τα βρίσκει χαμηλής ποιότητας, μη-επισκευάσιμα και μη-ανακυκλούμενα.

Τα ασύρματα ακουστικά - και μάλιστα τα εντελώς ασύρματα - ήταν πάντα πολύ δημοφιλή ως καταναλωτικό προϊόν. Τα AirPods της Apple είναι ίσως τα πιο γνωστά - λόγω του ντόρου που έγινε στην παρουσίασή τους - αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πρώτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την iFixIt, είναι ένα από τα προϊόντα που προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Και για την ακρίβεια, είναι εντελώς μη-επισκευάσιμα και μη ανακυκλώσιμα. Και, συν τοις άλλοις δεν είναι και πολύ καλής ποιότητας.

Τα Apple AirPods είναι, κατά πάσα πιθανότητα, τα πιο πολυδιαφημισμένα ακουστικά σε αυτή την εποχή των γιορτών και, αν και δε λειτουργούν απόλυτα με Android συσκευές, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αρκετοί που θα θελήσουν να τα μιμηθούν μέσα στο 2017.

Άρα, σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε Android AirPods ανταγωνιστές. Ίσως και από την ίδια τη Google, ποιος ξέρει. Λόγω αυτού ακριβώς, η ανάλυση της iFixIt πάνω στο θέμα είναι πολύ χρήσιμη και καλό θα ήταν να της δώσουμε τη δέουσα προσοχή.

Η ανάλυση των AirPods από την iFixIt κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: 1) τα AirPods δεν είναι καλής ποιότητας εν σχέσει με την τιμή τους, 2) είναι ουσιαστικά αδύνατον να επισκευαστούν, ακόμη και για αλλαγή μπαταρίας και, 3) και δεν είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν τα υλικά τους. Για να μην ξεχνιόμαστε μιλάμε για κόστος 160$ στην Αμερική.

Για να ξεκινήσουμε, η ακτινογραφία των ακουστικών έδειξε κενά στις κολλήσεις και ειδικά όσον αφορά το βασικό chipset. Κατά την iFixIt, αυτό σημαίνει χαμηλά ποιοτικά στάνταρ και βιαστική δουλειά λόγω της καθυστέρησης στην παραγωγή.

Και ακριβώς λόγω της καθυστέρησης, κάτι τέτοιο φαίνεται περισσότερο από πιθανόν. Παρόλο που τα κενά στις κολλήσεις δεν είναι αρχικά πρόβλημα, κανείς δεν ξέρει πώς θα “συμπεριφερθούν” στο μέλλον, μετά από αρκετές ώρες χρήσης, και σίγουρα δεν αποτελούν ένδειξη ποιότητας που έχουμε συνηθίσει από την Apple.

Δείτε ακόμη: AirPods - Aνακαλύψτε τα νέα ασύρματα ακουστικά της Apple https://www.ired.gr/blog/item/4523-apple-debuts-airpods-wireless-earbuds.html
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η επισκευασιμότητα. Η iFixIt βάζει στον τομέα αυτό 0 στα δέκα ως βαθμολογία - ουσιαστικά μη επισκευάσιμα.

Αυτό λόγω του ότι πρέπει κυριολεκτικά να καταστρέψεις το κέλυφος για να μπεις στο εσωτερικό των ακουστικών και να αλλάξεις οποιοδήποτε υλικό, οπότε ... τζίφος. Και πάλι τα εσωτερικά είναι κολλημένα με κόλλα ή ταινίες ή κολλήσεις και όπως λέει η iFixIt:

«Καθώς αρχίσαμε να τραβάμε προς τα έξω τις πλακέτες, τα καλώδια και άλλα κομμάτια, ζήσαμε έναν εφιάλτη ανεπανόρθωτης ζημιάς. Αν ο σκοπός ήταν το να στριμώξεις ένα σωρό μικρά υλικά σε ένα ακόμη πιο μικρό κέλυφος και να τα στερεώσεις με γενναίες δόσεις κόλλας, τότε η Apple σίγουρα τον πέτυχε.

Αυτό που απομένει είναι ένα μικρό χάος από καλώδια και κόλλα και τίποτε από αυτά δε φαίνεται να βγαίνει έξω. Έτσι, στραφήκαμε στο στέλεχος των ακουστικών μόνο και μόνο για να συναντήσουμε κι εκεί ένα καταρράκτη από κόλλα ...
... Η πρόσβαση σε οποιοδήποτε στοιχείο των ακουστικών χωρίς την καταστροφή του κελύφους είναι αδύνατη, κι έτσι τα AirPods κερδίζουν την ανεπανάληπτη βαθμολογία 0 στα 10, όσον αφορά την επισκευασιμότητα.»

airpods repair 02

Τελικά η iFixIt καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος να ανοίξεις τα ακουστικό είναι να το κόψεις στη μέση με ένα ξυράφι ώστε να αποκαλυφθούν τα «εντόσθιά» του.

Το δεύτερο πρόβλημα οδηγεί μοιραία στο τρίτο, αυτό της ανακύκλωσης. Η iFixIt λέει ότι ο τρόπος που είναι συναρμολογημένα τα AirPods τα κάνει ουσιαστικά άχρηστα προς ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος ανάπαυσής τους δε θα είναι κάποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης αλλά ένας σκουπιδοντενεκές και τελικά κάποια χωματερή.

«Όταν προϊόντα κολλιούνται με τέτοιο τρόπο που να κλείνουν ερμητικά, όπως συμβαίνει με τα AirPods, κοστίζει η αποσυναρμολόγηση στους ανακυκλωτές περισσότερο από ό,τι θα κερδίσουν από τα υλικά τους. Αν τα AirPods της Apple διαδοθούν τελικά σαν ένα στάνταρ, θα πωληθούν εκατομμύρια από αυτά. Αυτό σημαίνει, εκατομμύρια κομμάτια μη-ανακυκλώσιμων υλικών.»

Αυτό δεν είναι καλό καθόλου. Και αυτό το τελευταίο σχόλιο της iFixIt, είναι ίσως και το πιο καταδικαστικό για την Apple, μια εταιρία που έφτασε στο σημείο να φτιάξει ένα ρομπότ που θα διαλύει και θα ανακυκλώνει smartphone.

Εκτός κι αν η Apple αποφασίσει να αναλάβει η ίδια το κόστος της ανακύκλωσής τους ή να κάνει ειδικό πρόγραμμα μόνο γι’ αυτά, τα AirPods για τους υπόλοιπους ανακυκλωτές τα κάνει περισσότερο κι από άχρηστα.

Είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από τέτοια ασύρματα ακουστικά. Λόγω του ότι τόσο πολλά ηλεκτρονικά πρέπει να χωρέσουν σε ένα τόσο μικρό χώρο, οι ιδέες περί επισκευασιμότητας και ανακύκλωσης «βγαίνουν απ’ το παράθυρο».

Χωρίς όλη αυτή την κόλλα, τις ταινίες και το κέλυφος που τα περιβάλλει σφιχτά, η υλοποίηση τέτοιων ακουστικών θα ήταν αδύνατη. Και το βέβαιο είναι ότι, το ίδιο ισχύει και για άλλα αντίστοιχα ακουστικά του είδους, ακόμη κι αν έχουν καλώδιο που να τα ενώνει.

Δείτε ακόμη: AirPods - Θα αντικαθιστά η Apple τα χαμένα ακουστικά;

Όσο ωραία και να είναι τα εντελώς ασύρματα ακουστικά, και σίγουρα είναι, φαίνεται πως το μικροσκοπικό τους μέγεθος και η μεγάλη περιπλοκότητά τους τα κάνει πρακτικά ασύμφορα περιβαλλοντικά και οικονομικά, κάτι που δε συμβαίνει με τους ενσύρματους προγόνους τους.

Ένα εξαιρετικό ίσως προϊόν, με εξαιρετικά όμως νέα προβλήματα.

από Elichord