Apple - Το τμήμα των υπολογιστών Mac υπό διάλυση;

Apple - Το τμήμα των υπολογιστών Mac υπό διάλυση;
ired.gr

Αποφάσισε η Apple να εγκαταλείψει το Mac; Οι πρόσφατες αποφάσεις που παίρνονται δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της Apple ότι παραμένει πιστή στο Mac και το μέλλον του, μια νέα αναφορά του Bloomberg αποκαλύπτει μυριάδες αβλεψιών, εσωτερικών συγκρούσεων, αποφάσεων της τελευταίας στιγμής και του ποδαριού και γενικά μια συνολική εικόνα που φαίνεται να έχει αφήσει το μέσο χρήστη και οπαδό του Mac στα κρύα του λουτρού.

Στην αναφορά που έχει τίτλο «Πώς η Apple αποξενώθηκε από τους Πιστούς του Mac», το Bloomberg, μέσω του αρθρογράφου του Mark Gurman, αποκαλύπτει ένα μεγάλο αριθμό κρίσιμων πληροφοριών που τελικά περιγράφουν λεπτομερώς πώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι «η αμέλεια στην ανανέωση των μοντέλων του Mac έχει οδηγήσει πολλούς πρώην πιστούς της πλατφόρμας να ‘αλλάξουν καράβι’ πηγαίνοντας σε άλλες». Και κυρίως λόγω της ξεκάθαρης αδιαφορίας της Apple προς τα Mac τελευταία.

Κατ’ αρχήν η αναφορά δηλώνει ότι στην ουσία δεν υπάρχει πια τμήμα Mac στην εταιρία, και λόγω της πολύ μικρότερης σημασίας που τους δίνεται πια, αλλά και από το ότι δε φαίνεται να υπάρχουν κατευθύνσεις και οραματισμός από το τμήμα διοίκησης.

Παρόλο που το τμήμα των Mac παράγει το, καθόλου ευκαταφρόνητο, 10% των πωλήσεων για την εταιρία, η Apple φαίνεται να έχει στρέψει την προσοχή της στα iPhone, iPad, Apple Watch και γενικά τις φορητές συσκευές.

Σύμφωνα με την αναφορά, δεν υπάρχει πια ομάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με το macOS (ενώ για το iOS, watchOS κλπ υπάρχει) και οι μηχανικοί της Apple που εργάζονται στα διάφορα πρωτότυπα συνήθως «φιμώνονται» από τις κεφαλές της εταιρίας.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που η αναφορά αποκαλύπτει, είναι ότι είχε υπάρξει σκοπός η μπαταρία του νέου MacBook Pro να είναι μεγαλύτερη. Εφόσον η μπαταρία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των MacBook Pro για τα οποία οι χρήστες ενδιαφέρονται, ήταν λογικό η μπαταρία του νέου Pro να ήταν ισχυρότερη, έτσι;

Λοιπόν, όπως είναι πια γνωστό, η Apple είχε σκοπό να προσθέσει μια αρκετά πιο μεγάλη μπαταρία στο νέο της δημιούργημα - ωστόσο, η μπαταρία αυτή, προς θλίψη της εταιρίας, απέτυχε σε ένα σημαντικό τεστ, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την παρουσίαση του νέου MacBook Pro.

Σαν αποτέλεσμα, η Apple αποφάσισε να επιστρέψει στην κλασική προηγούμενης γενιάς σχεδίαση μπαταρίας, που όμως δεν χωρούσε στο νέο λεπτότερο σασί και άρα έπρεπε να μικρύνει προκειμένου να μη χαθεί η άκρως σημαντική εποχή των Χριστουγέννων για τις αγορές. Αν αυτό δε λέγεται προχειρότητα, τότε δεν ξέρω τι είναι.

apple mac 02

Δείτε ακόμη: Η άποψη του ired - Apple, τι απέγινε η καινοτομία;

Και βέβαια, επειδή «ενός κακού μύρια έπονται» η εταιρία χρειάστηκε να μεταφέρει τεχνικούς που δούλευαν σε άλλα σημαντικά πρότζεκτ για να βοηθήσουν στην επανασχεδίαση σχεδόν ολόκληρου του MacBook Pro εν ριπή οφθαλμού.

Κάτι που, κατά τον Gurman, είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση της παρουσίασης ενός νέου iMac, του μηχανήματος που οι περισσότεροι περιμένουμε με αδημονία, ειδικά και μετά τη νέα παρουσίαση του υπέροχου Surface Studio από τη Microsoft.

Ο Gurman επίσης αποκάλυψε ότι η Apple ήθελε να παρουσιάσει και ένα νέο χρώμα - το χρυσό - στη σειρά των 2016 MacBook Pro, αλλά και αυτή η απόφαση «κουρεύτηκε» την τελευταία στιγμή, όταν τα στελέχη της εταιρίας αποφάνθηκαν ότι ένα τέτοιο χρώμα «δε θα φαινόταν ‘ωραίο’ σε ένα τόσο μεγάλο μηχάνημα».

Σε μια ακόμη «σειρά ατυχών γεγονότων» όπως αποκαλύπτει ο Gurman, η Apple είχε αποφασίσει να παρουσιάσει το 12-ιντσο MacBook της στις αρχές του 2014 - κι όχι του 2015 οπότε και το παρουσίασε. Ωστόσο, επειδή η εταιρία δοκίμαζε πολλαπλά πρωτότυπα, οι μηχανικοί της ήταν χωρισμένοι σε διάφορες, αλληλοσυγκρουόμενες πολλές φορές, ομάδες μην μπορώντας να ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο τη δημιουργία ενός τελικού μηχανήματος που να δουλεύει. Το αποτέλεσμα ήταν το «ανοσιούργημα» με τη μία και μοναδική USB-C θύρα.

Η κοινή λογική λέει ότι όταν μια ομάδα διασπαστεί σε διαφορετικά κομμάτια που συγκρούονται πάνω σε ένα κοινό σκοπό, το αποτέλεσμα θα πάρει πολλαπλάσιο χρόνο για να ολοκληρωθεί και τελικά μπορεί να είναι και λειψό. Ή αλλιώς «πολλά καρπούζια κάτω από μια μασχάλη».

Η αναφορά αποκαλύπτει επίσης τις συνεχείς συγκρούσεις που υπήρχαν μεταξύ τεχνικού και εκτελεστικού τμήματος όσον αφορά την ανανέωση του 12-ιντσου MacBook του 2016 που τελικά έγινε νωρίτερα φέτος. Όπως γράφει ο Gurman, μερικοί από τους μηχανικούς της Apple ήθελαν να ενσωματώσουν προχωρημένα χαρακτηριστικά - όπως το Touch ID και μια δεύτερη θύρα USB-C - αλλά στο τέλος, οι κεφαλές της εταιρίας αποφάσισαν να παρουσιάσουν ένα «χλιαρό» μηχάνημα με ελαφρές αναβαθμίσεις στο εσωτερικό, στο ίδιο πακέτο του παλιού MacBook.

Η αναφορά φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτά που πολλοί αναλυτές και μελετητές των τάσεων και ροπών της βιομηχανίας λένε εδώ και καιρό: το Mac δεν είναι πια μέγιστης προτεραιότητας σκοπός στο αρχηγείο του «One Infinite Loop» στο Cupertino.

Και ενώ ο Tim Cook έχει ανοικτά υποσχεθεί τη δημιουργία «σπουδαίων επιτραπέζιων» (ελπίζουμε μηχανημάτων και όχι παιχνιδιών), για το μέλλον της Apple, επίσης είπε ότι ΚΑΙ το 2017 θα είναι μια ακόμη χρονιά μικρών αναβαθμίσεων για τη σειρά των Mac γενικώς.

Δείτε ακόμη: Να έλθουν οι κλώνοι; Αν η Apple δεν ενδιαφέρεται για τα desktop μηχανήματά της, να αφήσει άλλους να το κάνουν!

από Elichord