Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple - Πόσα θα είχατε κερδίσει με την αγορά μιας μετοχής το 1980;

Apple  - Πόσα θα είχατε κερδίσει με την αγορά μιας μετοχής το 1980;
ired.gr

Ιστορική αναδρομή στην πορεία της Apple: από την αρχή ως το σήμερα.

Η Apple διέθεσε τις μετοχές της στο κοινό, 36 χρόνια πριν. Σήμερα η αύξηση των τιμών τους ανέρχεται στο 18.492%

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1980, η Apple Computer Inc, διέθεσε τις μετοχές της στο ευρύ κοινό με μία δημόσια προσφορά. Πούλησε 4,6 εκατομμύρια μετοχές στα 22$ τη μία, δημιουργώντας τόσο κεφάλαιο όσο καμία άλλη εταιρεία, από την εποχή της Ford Motor Company και το 1956.

apple 01

Μέχρι το τέλος της (πρώτης) ημέρας, η κεφαλαιακή αποτίμηση της Apple έφτασε τα 1.778 εκατομμύρια δολάρια! 33 χρόνια αργότερα, η εταιρεία έχει αυξήσει την χρηματιστηριακή αποτίμησή της κατά 18.492%, φτάνοντας τα 604 δισεεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple στη δεκαετία του ‘80

Με κεφάλαιο από το 1980 που διέθεσε τις μετοχές της, η Apple χρηματοδότησε την ανάπτυξη των Lisa και Macintosh, κλείνοντας τη δεκαετία με 199% αύξηση αποτίμησης και πληρώνοντας τριμηνιαία μερίσματα.

apple 02

Η Apple στη δεκαετία του ‘90

Το 1990, μια καταστροφική δικαστική απόφαση, μετέφερε την “αξία της δουλειάς” της Apple, καθώς και της πνευματικής της ιδιοκτησίας. Αναφερόμαστε φυσικά στη διαμάχη της εταιρείας με τη Microsoft.

Οι μετοχές της εταιρείας βούλιαξαν, σταμάτησε να πληρώνει τα μερίσματα, και τα ΜΜΕ την χαρακτήριζαν ως «ενοχλητική». Η εταιρεία ωστόσο προέβλεψε μια μετατόπιση σε εύχρηστους υπολογιστές, όπου ώθησε στη βελτιστοποίηση του ARM “κινητού” επεξεργαστή που έπειτα βοήθησε στην ανάκαμψη της Apple.

Στο χαμηλότερο σημείο της Apple, στο τέλος του 1996, ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρεία με την απόκτηση της NeXt, Inc., θέτοντας ένα ανανεωμένο στόχο, αυτόν της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Apple είχε ξανά ανακάμψει και οι μετοχές της είχαν ανέβει κατά 191,67%.

apple 03

Η Apple το 2000

Το 2000, η ανάκαμψη της εταιρείας εμφάνισε σημεία κόπωσης, κυρίως λόγω της “φούσκας” των εταιριών τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, χρόνια επενδύσεων σε συσκευές όπως τα iPod, τεχνολογίες κινητών συσχετισμένες με τη διάρκεια της μπαταρίας, χαρακτηριστικά του λογισμικού ενσωματωμένα στα Notebook της Apple κλπ, ώθησαν την εταιρεία προς την ανάπτυξη.

Η Apple “χώρισε” (split) τις μετοχές της δύο φορές. Και μετά από το δύσκολο 2006 όπου αμφιβολίες γέμισαν το μέλλον των iPod και Mac, λάνσαρε το iPhone, που έγινε πολύ γρήγορα ένα παγκόσμιο φαινόμενο και το πιο πετυχημένο τεχνολογικό προϊόν που κυκλοφόρησε παγκοσμίως.

Το 2008, το μέλλον της εταιρείας ήταν ξανά αμφίβολο από τους αναλυτές που εξέφραζαν τις ανησυχίες τους πως κανείς δεν θα μπορούσε να έχει την οικονομική δυνατότητα για να αγοράσει iPhone, iPod ή Macintosh.

Αυτό αποδείχτηκε λάθος. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Apple επέστρεψε σε αύξηση των μετοχών της κατά 660,33%.

apple 04

Η Apple το 2010

Στα τελευταία 6 χρόνια της δεκαετίας, η Apple ανέβηκε σε νέα επίπεδα όπου άρχισε να πληρώνει μερίσματα και να αγοράζει πίσω μετοχές της.

Το 2013, η Apple βίωσε ένα καινούργιο «2006/2008» όπου ψίθυροι για την ανάπτυξη της Samsung σκόρπισαν “υστερία”, σε σημείο να ρίξουν την Apple στις τιμές των μετοχών του 2011. Ένα χρόνο μετά, η Apple κυκλοφόρησε τα iPhone 6 και iPhone 6 plus, το οποία απέσπασαν την πλειοψηφία των κερδών στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Την επόμενη χρονιά, υποστηρικτές ψευδών ειδήσεων, προσπάθησαν να “συμβουλέψουν” πως ο κύκλος του iPhone 6s – το οποίο απλά “κράτησε” το μερίδιο της Apple στα premium τηλέφωνα, παρά την επέκταση της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο – ήταν η αρχή για ένα νέο τέλος. Και αυτή την χρονιά, αντίπαλοι της Apple προσπάθησαν να διαφημίσουν το iPhone 7 ως κάτι το «βαρετό», μήνες πριν καν ανακοινωθεί επισήμως.

Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις της Apple συνέχισαν να έχουν ανοδική πορεία, συνοδευόμενες από την “αδέξια” κυκλοφορία της Samsung σε μια κακής ποιότητας ναυαρχίδα όπου έλειπαν βασικά πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς αεροπορικές εταιρείες και σταθμοί ΜΜΜ προειδοποιούσαν για κινδύνους φωτιάς, με αποτέλεσμα την αρχική αναστολή η κυκλοφορία της και τελικό αποτέλεσμα την ολική ανάκλησή της.

Η Apple, με την καθοδήγηση του Tim Cook, έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της πετυχαίνοντας μεγάλη αύξηση της αξίας των μετοχών της από την αρχή του 2010.

Σήμερα, η Apple συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον με το Campus 2, μία επέκταση των εγκαταστάσεών της όπου αναμένεται να μπει σε πλήρη “εφαρμογή” στις αρχές του 2017.

apple 05

Στην Apple ανήκει η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα κινητών παγκοσμίως, η οποία επεκτείνεται σε νέες αγορές – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, όπου κατάφερε να αγγίξει το 66% στο μερίδιό της στην τοπική premium smartphone αγορά.

από Emma

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status