Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone bugs - Απαιτεί αυθαίρετα η συσκευή σας να αλλάξετε συνθηματικό;

iPhone bugs - Απαιτεί αυθαίρετα η συσκευή σας να αλλάξετε συνθηματικό;
ired.gr

Σας έχει απαιτηθεί από τη συσκευή σας μέσω αναδυόμενου μηνύματος να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σε 60 λεπτά; Δείτε τι πρέπει να κάνετε την επόμενη φορά.

Ένα πρωί, αναγνώστης της σελίδας μας, έλαβε ένα παράξενο μήνυμα στην οθόνη της συσκευής του iPhone.

“ Aπαίτηση συνθηματικού”
“Πρέπει να αλλάξετε συνθηματικό ξεκλειδώματος του iPhone εντός 60 λεπτών”

Ο συνδυασμός αιφνιδιασμού και απαίτησης συγκεκριμένου χρόνου, ήταν ανησυχητικός.

Για ποιο λόγο απαιτεί η συσκευή ξαφνικά αλλαγή του συνθηματικού και μάλιστα προσδιορίζει και συγκεκριμένο χρόνο να το πράξει ο χρήστης; Ζητήσαμε λοιπόν από τον αναγνώστη μας να αγνοήσει το μήνυμα και εκ του αποτελέσματος τελικά δεν έγινε τίποτα. Το iPhone δεν αυτοκαταστράφηκε, δεν κλείδωσε μετά από μία ώρα, δεν έγινε απολύτως τίποτα από αυτά που αρχικά ανησυχούσε πως θα συμβούν.

Δεν δώσαμε σημασία μέχρι το επόμενο κρούσμα. Μία κυρία έλαβε το ίδιο μήνυμα λίγες ημέρες αργότερα. Καταλάβαμε πως έπρεπε να ψάξουμε την κατάσταση λίγο παραπάνω. Είχε λάβει την ίδια ενημέρωση και ανησυχούσε μήπως είχε πέσει θύμα κακόβουλου λογισμικού που με κάποιον τρόπο προσπαθεί να υποκλέψει συνθηματικά.

Οι πιθανότητες να είχε προσβληθεί από έναν ιό μια συσκευή iPhone, είναι ουσιαστικά μηδενικές εάν η συσκευή σας δεν έχει υποστεί επέμβαση Jailbreak. Οπότε αναζητούσαμε άλλες κατευθύνσεις για να εντοπίσουμε την “πηγή του κακού”.

Ανακαλύψαμε σε κάποιες συνομιλίες σε κοινότητες στο διαδίκτυο, πως ακόμη και σε επαφή που είχαν κάποιοι χρήστες με την υποστήριξη της Apple δεν έλαβαν επίσημη απάντηση. Ο υπάλληλοι της υποστήριξης πιθανολογούσαν πως ευθύνονται ιστοσελίδες, οι οποίες ανοίχτηκαν με την εφαρμογή Safari στο πρόσφατο παρελθόν.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση ανακαλύψαμε κι άλλους κατόχους, οι οποίοι πρόσφατα έχουν δεχθεί το ίδιο μήνυμα απαίτησης αλλαγής συνθηματικού, χωρίς να συντρέχει συγκεκριμένος λόγος. Και δεν είναι μόνο πρόσφατα περιστατικά, όχι, κάποια από αυτά χρονολογούνται από το 2014.

Ενδεχομένως επιχειρήσεις σε κάποια εταιρικά τηλέφωνα να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να ανανεώνουν το συνθηματικό πρόσβασης στις συσκευές τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση ενός MDM προφίλ (Mobile Device Management). Όμως οι περισσότεροι χρήστες δεν είχαν κάνει καμία επιπλέον εγκατάσταση.

60 minutes 01

Σε μία κοινότητα, εντοπίσαμε την εξής πρόταση σε μία συνομιλία “παθούντων”. “Επαναφέρετε το ιστορικό και τα δεδομένα σας από την προ-εγκατεστημενη εφαρμογή Safari.”

Συγκεκριμένα θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή:

Ρυθμίσεις > Safari > Απαλοιφή ιστορικού και δεδομένων.

Το αναδυόμενο μήνυμα φαίνεται πως δεν θα σας ενοχλήσει ξανά. Το ίδιο συστήνουν και στην υποστήριξη της Apple, όταν παρουσιάζεται πελάτης με το ίδιο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Next iPhone 8 - Aναμένεται να εκτινάξει τις πωλήσεις της συσκευής σε νέα υψηλά

Επίσης αναφέρουν πως αν λάβετε τέτοιο μήνυμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως η συσκευή σας έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, όμως ούτε ο ίδιος ο υπάλληλος της Apple δεν μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Υπέθετε πως προέρχεται από ιστοσελίδες που έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν.

"When customers contact us they believe it is a virus but it isn't," he said. "I would ignore it and clear the website history in Safari.”

Έχουμε στείλει μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο επίσημο Support της Apple και αναμένουμε την απάντηση.

Εσείς αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως όταν λάβετε ένα αναδυόμενο μήνυμα το οποίο απαιτεί να αλλάξετε το συνθηματικό σας στη συσκευή σας iPhone, απλά αγνοήστε το. Στη συνέχεια επισκεφθείτε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής περιήγησης και διαγράψτε το ιστορικό και τα αποθηκευμένα δεδομένα.

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status