Apple - Ο Τραμπ “έταξε” στον Tim Cook μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις

Apple -  Ο Τραμπ “έταξε” στον Tim Cook μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις
ired.gr

Θα πείσει ο Trump τον Cook να μεταφέρει τα εργοστάσια κατασκευής στις ΗΠΑ;

Ο απόηχος δεν έχει ακόμα κοπάσει από την πρόσφατη προεδρική εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ήδη οι πρώτες επικοινωνίες μεταξύ των ιθυνόντων των τεχνολογικών κολοσσών και του νικητή των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, είναι γεγονός.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του Donald Trump στους New York Times, o επερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε πως ήδη έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από τον CEO της Apple, Tim Cook, αλλά και από τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

trump cook 01

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη αυτή, ο ίδιος ανέφερε στον Tim Cook πως θα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα για αυτόν αν η Apple κατασκεύαζε τα προϊόντα της εντός της αμερικανικής επικράτειας και όχι σε χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ (μέρη στα οποία εδρεύουν συνεργάτες της Apple και κατασκευαστές των προϊόντων της).

«Έλαβα μία κλήση από τον Tim Cook της Apple, και είπα ‘Tim, ξέρεις πως ένα από τα πιο ρεαλιστικά επιτεύγματά μου θα ήταν το να έχτιζε η Apple ένα μεγάλο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, ή και αρκετά εργοστάσια αν αυτό είναι εφικτό, αντί να διέθετε εγκαταστάσεις στην Κίνα ή στο Βιετνάμ’»

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η απάντηση του Κουκ ήταν «το καταλαβαίνω».

Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχασε καθόλου χρόνο και ανέφερε στον Τιμ πως σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν διατεθειμένος να μειώσει σε μεγάλο (“very large”) βαθμό τους φορολογικούς συντελεστές. Συμπληρωματικά, υποσχέθηκε βελτιώσεις στο «κανονιστικό πλαίσιο», βάσει του οποίου λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

«Θα σου παράσχω κίνητρα Tim και πιστεύω πως η Apple τελικά θα επιστρέψει στις ΗΠΑ»

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης πως δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτικές πεποιθήσεις κανενός και συγκεκριμενοποίησε τις «βελτιώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο», αναφέροντας πως σήμερα υπάρχουν περιορισμοί που δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να αναπτυχθούν και πως προτίθεται να τους καταργήσει. «Πιστεύω πως όλοι, φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί, συμφωνούμε σε αυτό».

Διαβάστε επίσης: iPhone 8 - Θα κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Μία πρόσφατη αναφορά έκανε λόγο για συζητήσεις της Apple και της Foxconn για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταφοράς της γραμμής παραγωγής των iPhones, στην Αμερική. Ο υπεύθυνος της Foxconn είχε έντονες επιφυλάξεις, κυρίως ως προς τα υψηλότερα κόστη παραγωγής.

Σημείωση: Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας θυμίσουμε πως ο Τραμπ έχει «απειλήσει» με την εφαρμογή φόρου 45% για τα εισαγόμενα – εκ της Κίνας – προϊόντα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ενώ υπήρχαν αναφορές για ενδεχόμενο διπλασιασμό των τιμών των συσκευών της Apple σε περίπτωση συναρμολόγησής τους σε αμερικανικό έδαφος, νέες αναφορές κάνουν λόγο για πιθανές αυξήσεις «μερικών δεκάδων δολαρίων».

από Kostthem