Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Apple καταγράφει το ιστορικό κλήσεων, να ανησυχούμε;

Η Apple καταγράφει το ιστορικό κλήσεων, να ανησυχούμε;
ired.gr

 Η υποτιθέμενη «μυστική» καταγραφή του ιστορικού κλήσεων είναι, στην ουσία, προς όφελος του χρήστη.

Η Apple απολαμβάνει σίγουρα τη δημοσιότητα που έχει κερδίσει με το απόρθητο iPhone στην υπόθεση San Bernardino. Το γεγονός και μόνο ότι το FBI έχει πληρώσει επαγγελματίες για να το «σπάσουν», αποδεικνύει ότι η ασφάλεια της συσκευής είναι εξαιρετικά «σφιχτή».

Όμως, το χαμόγελα πάγωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μια εταιρεία ασφαλείας ανέφερε ότι η Apple στέλνει κρυφά τα αρχεία καταγραφής των τηλεφωνημάτων μας στους διακομιστές της και τα διατηρεί στο iCloud για τέσσερις μήνες.

Ο Vladimir Katalov, CEO της Elcomsoft, εξήγησε ότι η Apple ανεβάζει και αποθηκεύει όλα τα είδη των πληροφοριών σχετικά με τις κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και εκείνων που πραγματοποιούνται με εφαρμογές τρίτων, όπως το Skype, το WhatsApp, το Viber.

Τα ιδιωτικά δεδομένα, όπως η διάρκεια της κλήσης και η ημερομηνία και ώρα αποθηκεύονται έως και τέσσερις μήνες στους ιδιωτικές servers της Apple, σύμφωνα με τον Katalov.

Συνήθως, τέτοιου είδους δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν τα όργανα του νόμου, παρέχονται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όμως, η αποκάλυψη διάφορων προγραμμάτων, όπως το PRISM από τον Edward Snowden, αποδεικνύει ότι υπάρχει εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στην NSA να ψάχνει τα ιδιωτικά δεδομένα, με ποικίλους τρόπους.

Η Apple δικαιολογεί την κατάσταση

Μάλιστα, η Apple δεν αρνήθηκε ποτέ ότι, πράγματι, καταγράφει τα δεδομένα. Όμως, δεν παραδέχτηκε την πλήρη έκταση της πράξης της, και αντ’ αυτού αναφέρθηκε σε κάτι που ονόμασε «συγχρονισμός ιστορικού».

Ένας εκπρόσωπος της Apple ανέφερε ότι το ιστορικό των κλήσεων προσφέρεται ως πραγματική διευκόλυνση προς τους πελάτες, ώστε να μπορούν να απαντήσουν σε κλήσεις από οποιαδήποτε από τις συσκευές τους. Τα δεδομένα της συσκευής είναι κρυπτογραφημένα με κωδικό πρόσβασης.

Αλλά και στο iCloud με τα αντίγραφα ασφαλείας απαιτείται η Apple ID του χρήστη και το συνθηματικό. Μάλιστα, η Apple συνιστά σε όλους να επιλέγουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να χρησιμοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο σημείων.

Υπάρχει τρόπος αποφυγής της καταγραφής του ιστορικού κλήσεων;

Όταν ένας χρήστης δημιουργεί αντίγραφο ασφαλείας όλων των δεδομένων (φωτογραφίες, βίντεο, σημειώσεις, επαφές, μηνύματα ΚΑΙ ιστορικό κλήσεων) μπορεί να τα επαναφέρει όποτε το θελήσει. Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το iCloud να καταγράφει το ιστορικό κλήσεων είναι η πλήρης απενεργοποίησή του.

Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να διαγράψει χειροκίνητα κάθε εγγραφή κλήσης ξεχωριστά από τη συσκευή και στη συνέχεια και από το iCloud, ώστε να μην συμπεριληφθούν στο επόμενο αντίγραφο ασφαλείας.

Βέβαια, οι κλήσεις έχουν ήδη καταγραφεί από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και αυτό δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει. Οι πληροφορίες σε αυτή την περίπτωση αφορούν αποκλειστικά τις τηλεφωνικές κλήσεις και όχι εκείνες μέσω apps (π.χ. Skype).

Είναι πράγματι τα δεδομένα των κλήσεων μακριά από τα αδιάκριτα μάτια ή θα πρέπει να ανησυχούμε; Ας ελπίσουμε ότι η Apple θα δημιουργήσει μια δυνατότητα επιλογής του αν θέλει κάποιος να καταγράφεται και το ιστορικό κλήσεων, σε μελλοντικές εκδόσεις του iOS.

Μέχρι τότε, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Η Apple δεν παραλαμβάνει «κρυφά» τα αρχεία καταγραφής των κλήσεων, εφόσον κρατάμε το Apple ID για τον εαυτό μας και χρησιμοποιούμε ένα πολύ ισχυρό κωδικό πρόσβασης, που δεν είναι το 123456.

Διαβάστε επίσης: «Φωτογραφίες – όλα για τον φάκελο ‘στιγμιότυπα’ στο iOS»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status