Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS 10 - 8 σημαντικές ρυθμίσεις ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε

iOS 10 - 8 σημαντικές ρυθμίσεις ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε
ired.gr

Κάνετε τις παρακάτω ρυθμίσεις ασφαλείας στην iOS συσκευή σας αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Οι συσκευές της Apple είναι μακράν οι πιο ασφαλείς που μπορεί κανείς να αγοράσει. Κι αυτό γιατί η apple ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια και το απόρρητο του χρήστη, προκειμένου αυτός να μην κινδυνεύει από τις διάφορες επιθέσεις, πραγματικές και διαδικτυακές.

Παρόλα ταύτα, ακόμη και η Apple μπορεί να «χώνει τη μύτη της» στα προσωπικά μας, ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με το διαμοιρασμό πληροφοριών που αφορούν το iPhone μας και τις χρησιμοποιούν άλλες εταιρίες για διάφορους σκοπούς - ενίοτε και διαφημιστικούς.

Αν και λοιπόν το iOS είναι κατά πολύ ασφαλέστερο από το Android, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις ασφαλείας που, πιστεύουμε ότι, θα έπρεπε να κάνει ο κάθε χρήστης για να έχει το κεφάλι του όσο γίνεται πιο ήσυχο.

1. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των γνωστοποιήσεων της οθόνης κλειδώματος

Αν είστε φανατικοί με το απόρρητο, ή απλά έχετε ευαίσθητες πληροφορίες στα εισερχόμενα μηνύματα και email σας, τότε μάλλον δε θέλετε να εμφανίζονται αυτές στην οθόνη κλειδώματος σαν γνωστοποιήσεις. Ευτυχώς μπορείτε να επιλέξετε τι θέλετε να εμφανίζεται στις γνωστοποιήσεις πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις και επιλέγοντας ποιες εφαρμογές θέλετε να εμφανίζουν γνωστοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος.

Επιλέξτε για παράδειγμα να μην εμφανίζονται προεπισκοπήσεις των email και των μηνυμάτων σας, αν δεν θέλετε να εμφανίζονται και να τις δουν κατά λάθος αδιάκριτα μάτια.

2. Χρησιμοποιήστε ένα μοναδικό αλφαριθμητικό συνθηματικό

Αν θέλετε να περάσετε σε άλλο επίπεδο ασφάλειας συνθηματικού από το «απλό» 4-ψήφιο ή 6-ψήφιο αριθμητικό, μπορείτε να ορίσετε ένα πολύπλοκο αλφαριθμητικό συνθηματικό (όπως αυτά που βάζουμε στο Internet).

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Touch ID και συνθηματικό > Αλλαγή συνθηματικού. Αφού συμπληρώσετε το παλιό σας συνθηματικό επιλέξτε αλλαγή ρυθμίσεων συνθηματικού και επιλέξτε από εκεί «Δημιουργία αλφαριθμητικού συνθηματικού». Γράψτε κάτι πολύπλοκο αλλά που θα το θυμάστε εύκολα, επιβεβαιώστε και είστε έτοιμοι.

Δείτε ακόμη: Οδηγίες για να αυξήσετε την ασφάλεια της συσκευής σας iPhone ή iPad το 2016

3. Ρυθμίστε τις συνθήκες πρόσβασης στην οθόνη κλειδώματος

ios security 02

Από το ίδιο μενού των ρυθμίσεων που είπαμε πιο πάνω, μπορείτε να επιλέξετε και ποιες εφαρμογές και υπηρεσίες θα επιτρέπουν την πρόσβαση στο iPhone από την οθόνη κλειδώματος. Για παράδειγμα στο τμήμα που λέει «ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΟΘΟΝΗ», μπορείτε ορίσετε ποιες υπηρεσίες θα επιτρέπουν πρόσβαση στο iPhone σας από την οθόνη κλειδώματος.

4. Κλειδώστε τις Σημειώσεις σας

Από την έκδοση του iOS 9.3 η Apple εισήγαγε τη δυνατότητα κλειδώματος των σημειώσεων και μάλιστα ξεχωριστά, μέσα την εφαρμογή Σημειώσεις. Άρα μπορείτε να περάσετε συνθηματικά σε συγκεκριμένες σημειώσεις που πιστεύετε ότι έχουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και δεν θέλετε να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Πατήστε απλά το πλήκτρο Διαμοιρασμού μέσα σε μια σημείωση (αυτό με το βελάκι) και επιλέξτε την ρύθμιση «Κλείδωμα σημείωσης» (δεύτερο από αριστερά στην κάτω σειρά μοιάζει με λουκέτο). Θα έχετε την επιλογή της χρήσης συνθηματικού ή του Touch ID σας για το κλείδωμα της σημείωσης.

5. Ορίστε την Πιστοποίηση 2 βημάτων

Αν έχετε ένα μόνο Apple ID που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση σε πολλαπλές Apple συσκευές, ίσως σας φανεί πιο χρήσιμη και ασφαλής η πιστοποίηση δύο βημάτων. Κάνοντας κάτι τέτοιο, θα αυξήσετε κατά πολύ την ασφάλεια στις συσκευές σας, καθώς η Apple θα σας επιτρέπει να προσθέσετε και να ρυθμίσετε νέες συσκευές στην κατοχή σας μόνο αφού συμπληρώσετε ένα επιπλέον 6-ψήφιο κωδικό που θα σας στέλνει σε μια άλλη από τις Apple συσκευές σας.

Προσοχή: κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο ΜΟΝΟ αν έχετε πάνω από μία Apple συσκευές. Αν έχετε ένα iPhone (π.χ.) μόνο, ΜΗΝ το κάνετε, καθώς δε θα υπάρχει συσκευή για να σας σταλεί ο κωδικός επαλήθευσης και μπορεί να μπλέξετε άσχημα.
Για να το επιτύχετε, πρέπει να πάτε στην ιστοσελίδα της Apple για τη διαχείριση του λογαριασμού σας, να εισέλθετε συμπληρώνοντας όνομα και συνθηματικό του Apple ID σας, και μετά να επιλέξετε την επιλογή «Πιστοποίηση 2 βημάτων» (Two Step Verification).

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Ενεργοποιήστε και διαμορφώστε με ασφάλεια τη νέα σας συσκευή

6. Ιδιωτική πλοήγηση στον Safari

ios security 03

Αν δεν θέλετε να μπορεί κάποιος να δει το ιστορικό της πλοήγησής σας στον Safari, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ιδιωτικής πλοήγησης. Πατώντας την εικόνα των «Tabs» από την ιστοσελίδα που βρίσκεστε, επιλέξτε την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πλοήγησης, κάτι που θα κάνει το Safari να μην κρατάει ιστορικό της πλοήγησής σας και των επισκέψεών σας σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα.

7. Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας

Πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και επιλέγοντας τις «Υπηρεσίες Τοποθεσίας», θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις εφαρμογές που «προδίδουν» την τοποθεσία σας και να τις απενεργοποιήσετε.

Απλά επιλέγετε μια εφαρμογή από τη λίστα και μετά μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να παρακολουθεί την τοποθεσία σας ή όχι - όταν τη χρησιμοποιείτε ή καθόλου. Επιλέγοντας καθόλου, ειδικά σε εφαρμογές που δεν πολυχρησιμοποιείτε, θα επιμηκύνετε και τη ζωή της μπαταρίας σας.

8. Απενεργοποιήστε τις διαφημίσεις στο Safari

Αν νιώθετε ότι οι διαφημίσεις του διαδικτύου γνωρίζουν τα γούστα σας, εφόσον - ξέρετε - μοιάζουν τόσο συγκεκριμένες, αυτό οφείλεται στο ότι ο Ανιχνευτής Διαφημίσεων της Apple είναι ενεργός. Αυτή η ρύθμιση είναι «για το καλό σας» βέβαια, ώστε να βλέπετε διαφημίσεις μόνο για ό,τι σας ενδιαφέρει.

Αλλά μάλλον δεν το θέλετε.

Πηγαίνετε λοιπόν στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Διαφημίσεις (τέρμα κάτω) και πατήστε το. Επιλέξτε κατόπιν «Περιορισμός Ανίχνευσης» πατώντας το διακόπτη (από άσπρο σε πράσινο).

Δείτε ακόμη: Το iPhone σας παρακολουθεί ερήμην σας, σταματήστε το

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status