iOS vs Android - Πόσο εύκολα θα «μετακομίζατε» τον ψηφιακό σας κόσμο;

iOS vs Android - Πόσο εύκολα θα «μετακομίζατε» τον ψηφιακό σας κόσμο;
ired.gr

Η εναλλαγή μεταξύ των δυο λειτουργικών συστημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση και πάνω από όλα είναι θέμα αισθητικής!

Είστε σούπερ ευχαριστημένοι από την Android συσκευή σας και δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας να στραφείτε στο iOS; Έχετε την κατανόησή μας. Είστε Apple fan boys ή girls και δεν θα υπάρξει ποτέ το ενδεχόμενο να αγοράσετε κάτι άλλο εκτός από iPhone; Σας καταλαβαίνουμε απολύτως.

Όμως, κάθε χρόνο, μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών κρυφοκοιτάζουν προς την άλλη πλευρά, είτε επειδή τους έχει παρακινήσει μια ενθαρρυντική προσφορά ή επειδή ελπίζουν ότι στην αντίπερα όχθη, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Για όσους είναι απόλυτα πιστοί στην Apple ή πίνουν νερό στο όνομα του Android, όλο αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως για όσους αμφιταλαντεύονται, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Εμείς είμαστε εδώ για να δούμε πόσο δύσκολη είναι πραγματικά η εναλλαγή μεταξύ ενός iPhone και μιας Android συσκευής, σε περίπτωση που η σκέψη πέρασε από το μυαλό σας.

Καταρχάς, η αλλαγή συμπεριλαμβάνει ούτως ή άλλως ό,τι «δύσκολο» θα είχατε να αντιμετωπίσετε με οποιαδήποτε αγορά μιας νέας συσκευής: αντίγραφα ασφαλείας, μεταφορά δεδομένων, επανεγκατάσταση εφαρμογών κλπ.

Όμως η μετάβαση από Android σε iOS ή από iOS σε Android είναι ακόμη πιο περίπλοκη, αφού αφορά και το πώς θα πρέπει να συνηθίσει κανείς στον νέο τρόπο χρήσης και λειτουργίας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη αλλαγή από iOS σε Android και το αντίθετο. Είναι το πέρασμα σε έναν άλλο κόσμο ή πολύ κακό για το τίποτα;

Η μετάβαση

Η διαδικασία θα έπρεπε να είναι απλή. Συσκευή αλλάζουμε, δεν ξεκινάμε μαθήματα πυρηνικής φυσικής. Αρχικά, θα πρέπει να μεταφέρετε τα δεδομένα σας από την παλιά συσκευή στη νέα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκαταστήσετε, εκ νέου, τις αγαπημένες σας εφαρμογές.

Τέλος, να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις για τα χαρακτηριστικά, τους ήχους κλήσης και τις ειδοποιήσεις και να μάθετε όλα τα διαφορετικά features της νέας συσκευής.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην πράξη. Αν και η Apple προσφέρει έναν λεπτομερή οδηγό και μια ειδική εφαρμογή για να βοηθήσει τους χρήστες Android να μετακινήσουν τα δεδομένα και την ψηφιακή ζωή τους στο iOS, πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, όπως π.χ. να χαθούν δεδομένα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στους New York Times, ο ερευνητής Vindu Goel προσπάθησε να μεταφέρει δεδομένα μεταξύ ενός Samsung Galaxy S5 και ενός νέου iPhone 6s. Η διαδικασία θα γινόταν μέσω του app Move to iOS αλλά η εφαρμογή κόλλησε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς δεδομένων. Οπότε ο Goel στράφηκε αλλού.

Η Verizon, η μεγαλύτερη πάροχος ασύρματων δικτύων στην Αμερική, προσφέρει μια παρόμοια υπηρεσία αλλά οι δυο συσκευές δεν συγχρονίστηκαν ποτέ. Οπότε, η διαδικασία έγινε σταδιακά: αρχικά τα δεδομένα «ανέβηκαν» στο Verizon Cloud και από εκεί «κατέβηκαν» στο νέο iPhone. Πολλές φωτογραφίες και επαφές δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.

Ο Goel περιέγραψε το συναίσθημα όπως θα ένιωθε αν μια μεταφορική εταιρία είχε χάσει τα μισά πράγματά του κατά τη μετακόμιση σε άλλο σπίτι.

Προσαρμογή στις νέες προεπιλογές

Ένας άλλος «πονοκέφαλος» σχετίζεται με την απότομη αλλαγή από τον πιο προσαρμόσιμο χαρακτήρα του Android με το πιο αυστηρό και ελεγχόμενο περιβάλλον του iOS. Σύμφωνα με τον Goel, το iPhone είναι πιο σταθερό αλλά ο έλεγχος και η παντοδυναμία της Apple στα πάντα έχει και μειονεκτήματα.

Π.χ. για κοινές υπηρεσίες όπως οι χάρτες, η περιήγηση στο διαδίκτυο και το email, η Apple έχει θέσει προεπιλεγμένες τις δικές της εφαρμογές. Και η Google ζητάει το ίδιο από τους κατασκευαστές των συσκευών Android αλλά φυσικά κάτι τέτοιο αλλάζει πολύ εύκολα.

Νέα αισθητική

Ένα πολύ πιθανό σενάριο και ίσως το σημαντικότερο, είναι ότι όταν ξεπεράσετε το ενοχλητικό καθήκον της μεταφοράς των δεδομένων, να συνειδητοποιήσετε ότι τελικά το νέο λειτουργικό σύστημα δεν σας αρέσει καθόλου. Δεν είναι του γούστου σας, κάνατε λάθος επιλογή.

Αν κάποιος έχει αγαπήσει το iOS στο παρελθόν είναι σχεδόν απίθανο να ικανοποιηθεί από το Android και όποιος είναι αφοσιωμένος οπαδός του Android, σίγουρα δεν θα νιώσει σαν το σπίτι του στο iOS.

Ο συντάκτης του CNET, Dan Graziano, που ως βετεράνος χρήστης στα Android μεταπήδησε από ένα Moto X Pure σε ένα iPhone 6s για δύο ολόκληρους μήνες, διαπίστωσε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Καταρχάς, έβγαλε το συμπέρασμα ότι το iOS και το Android περισσότερο μοιάζουν, παρά διαφέρουν τελικά. Σημείωσε, βέβαια, μερικά πλεονεκτήματα του iOS, όπως οι έγκαιρες και συχνές ενημερώσεις του λογισμικού, το οικοσύστημα iOS, η εντυπωσιακή ταχύτητα του Touch ID.

Από την άλλη, η Android συσκευή προσφέρει γρήγορη φόρτιση, ηχεία στο μπροστινό μέρος, ενσωμάτωση του Google και απεριόριστη ελευθερία για παραμετροποίηση. Τελικά, αποφάσισε να επιστρέψει στο Android γιατί ήταν πιο οικείο για εκείνον και αποφάνθηκε ότι στην όλη διαδικασία, το δυσκολότερο κομμάτι δεν είναι η εγκατάσταση αλλά η προσαρμογή σε ένα εντελώς άγνωστο λειτουργικό σύστημα.

Εσείς, έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα; Αν έχετε ήδη περάσει αυτή τη διαδικασία, ποιο ήταν το κομμάτι που σας δυσκόλεψε περισσότερο; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Διαβάστε επίσης: «Τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της τεχνολογίας»

Από mirelen