Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS 10 έως τώρα - Τι μας άρεσε και τι περιμένουμε να βελτιωθεί

iOS 10 έως τώρα - Τι μας άρεσε και τι περιμένουμε να βελτιωθεί
ired.gr

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση για το λειτουργικό iOS 10 της συντακτικής ομάδας ired, μετά από δύο μήνες διεξοδικής μελέτης.

Τα θετικά: Το λειτουργικό iOS εισήγαγε χρήσιμα και διασκεδαστικά χαρακτηριστικά, όπως την ανασχεδιασμένη εφαρμογή Μηνύματα ή τη λειτουργία “Σηκώστε για αφύπνιση” για τα οποία αξίζει τον κόπο να αναβαθμίσετε, ειδικά εάν έχετε συσκευές συμβατές με την πλατφόρμα Home-Kit ή υπολογιστή Mac με λογισμικό macOS Sierra.

Τα αρνητικά: Ορισμένες από τις λειτουργίες της αναβαθμισμένης έκδοσης, χρειάζονται περισσότερα κλικς από ό,τι θα έπρεπε κι επίσης η Apple αφήνει άλυτα θεμελιώδη ζητήματα για την εικονική βοηθό Siri και τον αισθητήρα Touch ID.

Πρώτες σκέψεις: Το νέο λειτουργικό προσφέρει πολλά χρήσιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά για την βελτίωση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με τη συσκευή, αλλά μερικά αδύνατα σημεία του, το εμποδίζουν από το να “ανατείλει ολόλαμπρο”.

Το νέο λειτουργικό είναι εγκατεστημένο στις συσκευές μας iPhone και iPad από τις 13 Σεπτεμβρίου κι εμείς το χρησιμοποιούμε καθημερινά, ώστε με ασφάλεια να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι πως το νέο λειτουργικό είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο iOS 9.

Φυσικά εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο.

Η τελευταία αναβάθμιση - και η πιο πρόσφατη 10.1.1 - φέρει πολλά νέα και σημαντικά χαρακτηριστικά, για όλες τις συσκευές της εταιρείας. Πραγματικά απίστευτα διαδραστικά Μηνύματα, σας επιτρέπουν να δίνετε απαντήσεις, ακόμη και από την οθόνη κλειδώματος, η οποία πλέον παίζει το ρόλο ενός κομβικού σημείου ελέγχου του λειτουργικού.

Στην τελευταία έκδοση έχει προστεθεί και η λειτουργία λήψης φωτογραφιών “Πορτρέτο”, αποδίδοντας στις φωτογραφίες σας ένα θολό παρασκήνιο “Bokeh” (αφορά τις νέες συσκευές iPhone 7 Plus).

Πολλά από τα χαρακτηριστικά προσφέρονται για όλες τις συσκευές. Όμως από τη χρήση στην καθημερινότητά μας, παρατηρήσαμε κάποιες ελλείψεις γι’ αυτό και στην παρουσίαση συμπεριλαμβάνουμε και νέες προτάσεις που περιμένουμε να τα δούμε στις συσκευές μας, σύντομα.

Αρκετές από τις νέες προσθήκες είναι επίσης περίπλοκες, όπως για παράδειγμα η σύνταξη κειμένου από την οθόνη κλειδώματος ή οι 3 διαφορετικές οθόνες του Κέντρου Ελέγχου για να εμφανιστούν όλες οι ρυθμίσεις, απορρίπτοντας ακούσια ειδοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε αναμονή.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι στην ευαισθησία της λειτουργίας 3D Touch, η οποία σε άλλες εφαρμογές ενεργοποιείται αμέσως και σε άλλες χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα παραπάνω (κυρίως σε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών).

Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στη συσκευή iPad στην οποία η Apple δεν έχει προσθέσει κάποιο νεότερο χαρακτηριστικό με τη νέα έκδοση, εξαιρώντας φυσικά τη λειτουργία “Διαίρεσης οθόνης” στο λειτουργικό iOS 9.

Ερώτηση: Πρέπει να αναβαθμίσετε;

Απάντηση: Σύντομη απάντηση, φυσικά εάν έχετε συμβατή συσκευή iPhone ή iPad. Η λειτουργία “Σηκώστε για αφύπνιση” της οθόνης (διατίθεται σε εκδόσεις iPhone 6s ή νεότερες) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ένα γρήγορο έλεγχο των μηνυμάτων σας.

Ενδιαφέρον βρήκαμε το “άνοιγμα” της εικονικής βοηθού Siri και της εφαρμογής των μηνυμάτων σε developers για τη δημιουργία ή προσθήκη αυτών στις εφαρμογές τους.

Εν τω μεταξύ εάν είστε κάτοχος ενός υπολογιστή Mac με την τελευταία έκδοση λογισμικού MacOS Sierra, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “Ενιαίο Clipboard” της υπηρεσίας iCloud, όπως επίσης και να έχετε πρόσβαση στο φάκελο “έγγραφα”, καθώς και στη επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας Mac.

Σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε αντιγραφή από μία συσκευή και επικόλληση σε μία άλλη ή να διαχειριστείτε από κοινού έγγραφα και αρχεία από την επιφάνεια εργασίας σας. Ας ελπίσουμε πως η Apple σκοπεύει να ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα δύο λειτουργικά, ακόμη και από την επόμενη έκδοση του iOS.

ios review 00

iOS 10 - Όσα μας άρεσαν πραγματικά

Αναβαθμίσεις στην εφαρμογή Μηνύματα: H αναβαθμισμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Apple φέρει ένα τόνο διασκέδασης και νέες μεθόδους για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να αλληλεπιδράσετε με άλλους χρήστες του λειτουργικού.

Πολλά stickers και νέες εντυπωσιακές κινούμενες εικόνες (λέιζερ) δανεισμένα απλόχερα από την εφαρμογή Facebook Messenger - αν και δεν το θεωρούσαμε κι απαραίτητο για να λέμε την αλήθεια. Τα δεκάδες αυτοκόλλητα, δίνουν μία πιο κοινωνική υφή.

 

Φυσικά οι εφαρμογές είναι όλα τα λεφτά, καθώς πλέον μπορείτε να κάνετε κρατήσεις σε εστιατόρια, πληρωμές ή να προβάλλετε τις ώρες προβολής των ταινιών σε κινηματογράφους και θέατρα.

Η νέα προεγκατεστημένη εφαρμογή “Οικία”: Εάν έχετε οποιεσδήποτε συσκευές συμβατές με την πλατφόρμα HomeKit, στο λειτουργικό iOS 10 προσφέρονται χρήσιμα εργαλεία για να έχετε πρόσβαση στα προϊόντα σας, ρυθμίζοντάς τες, από οποιαδήποτε Apple συσκευή σας. Το μόνο πρόβλημα είναι τα συμβατά με την εφαρμογή προϊόντα.

Σηκώστε για αφύπνιση: Σε συσκευές iPhone 6s ή νεότερες η λειτουργία “Σηκώστε για αφύπνιση” είναι ικανή να σας προσφέρει μία γρήγορη ματιά των μηνυμάτων στην οθόνη κλειδώματος, χωρίς τη χρήση κάποιου πλήκτρου.

Mπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τις γνωστοποιήσεις της συσκευής. Εάν επιθυμείτε να γνωρίσετε σε βάθος τη νέα λειτουργία, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας.

Διαβάστε: iOS 10 - “Raise to Wake”, Απλά ανασηκώστε τη συσκευή σας για να ξυπνήσει

H υπηρεσία Apple Pay για αγορές από υπολογιστή Mac: Μπορείτε - όταν η υπηρεσία διατεθεί στη χώρα μας - να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο αφετηρίας και τον αισθητήρα Touch ID, προκειμένου να ολοκληρώσετε τις αγορές σας στο διαδίκτυο, εάν διαθέτετε λογισμικό macOS Sierra (εξαιρείται το επερχόμενο MacBook Pro το οποίο διαθέτει την οθόνη αφής και τον αισθητήρα Touch ID καθώς δεν θα χρειαστεί επιπλέον την επιβεβαίωση μέσω του iPhone).

Συνεργασία μεταξύ Apple συσκευών: Η συνεργασία μεταξύ Apple συσκευών στις τελευταίες εκδόσεις για διαμοιρασμό αρχείων και τη συνέχεια των εργασιών από την μία συσκευή στην άλλη, έχει γίνει εύκολη υπόθεση ακόμη και με υπολογιστές Mac. Προσθέστε πλέον και τη δυνατότητα αντιγραφής από τη μία συσκευή και επικόλλησης σε μία άλλη. Όπως αντιλαμβάνεστε η “Συνέχεια” γίνεται κυριολεκτικά πραγματική.

Απόκρυψη ανεπιθύμητων εφαρμογών: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι προεγκατεστημένες ανεπιθύμητες εφαρμογές δεν διαγράφονται τελείως και ούτε πρόκειται να σας ελευθερώσουν πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο. Παρόλα αυτά η εικόνα της οθόνης αφετηρίας χωρίς τα εικονίδιά τους, θα σας ανταμείψει. Εάν δεν γνωρίζετε το πώς, η συντακτική ομάδα μας έχει δημιουργήσει αναλυτικό οδηγό.

ios review 01

Διαβάστε: iOS 10 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαγραφή προ-εγκατεστημένων εφαρμογών

Βελτίωση της εφαρμογής Φωτογραφιών: Αν χρησιμοποιείτε τη βιβλιοθήκη φωτό iCloud, προκειμένου να συγχρονίζετε και να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας, η Apple στην προεγκατεστημένη εφαρμογή Φωτογραφίες, έχει προσθέσει μερικά χρήσιμα εργαλεία. Η συλλογή σας, δύναται να σαρωθεί εκ νέου και να ταξινομηθεί με επιπλέον φίλτρα, “Άτομα" και “Τοποθεσίες”.

Θα αντικρίσετε και την ενότητα “Αναμνήσεις”, η οποία δημιουργεί αυτόματα θεματικές παρουσιάσεις. Ίσως να μην σας ικανοποιήσει απόλυτα η νέα ενότητα και να εμφανίζει κάποιες τυχαίες συλλογές, είναι όμως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (βλ. Google, Facebook).

Το εφέ βάθους για τη συσκευή iPhone 7 Plus: Εάν είστε κάτοχος σε μία από τις νεότερες συσκευές iPhone 7 Plus κι έχετε αναβαθμίσει τη συσκευή σας στην τελευταία σημαντική έκδοση iOS 10.1 ή νεότερη, θα εντοπίσετε τη λειτουργία “Πορτρέτο”.

Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό, το οποίο δημιουργεί ένα βάθος πεδίου, προσφέροντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, εφάμιλλο με τις τελευταίας τεχνολογίας DSLR φωτογραφικές μηχανές. Εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν διάφοροι παράμετροι, τις οποίες πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν, όπως ο καλός φωτισμός και η σωστή απόσταση. Εάν πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα κάνετε εξαιρετικές λήψεις “Bokeh”.

Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να συναντήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διαβάστε: iPhone 7 Plus - Συλλάβετε εξαιρετικές φωτογραφίες με λειτουργία λήψης Πορτρέτου

iOS 10 - Όσα μας έκαναν να αναρωτηθούμε

Η Siri δεν είναι και τόσο έξυπνη: Μπορείτε - όπως είδαμε στην εκδήλωση της Apple στο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών τον περασμένο Ιούνιο - να καλέσετε ένα όχημα μεταφοράς Uber ή να ξεκινήσετε μια Skype video-κλήση, απλά υπαγορεύοντας στην εικονική βοηθό Siri, αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από τις δεξιότητες ανάλογων εφαρμογών του ανταγωνισμού.

Τις περισσότερες φορές η εικονική βοηθός σας προτρέπει να ελέγξετε τη συσκευή σας για βασικές αναζητήσεις, όπως μουσική, προτάσεις για εστιατόρια ή για αποτελέσματα αγώνων (δεν υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα ακόμη).

Λειτουργία 3D Touch: Παρότι έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των προεγκατεστημένων εφαρμογών, εν τούτοις δεν βλέπουμε να έχει καθολική χρήση από τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών.

Πιέζοντας την οθόνη πολλές φορές ενεργοποιούνται άλλες λειτουργίες από τις συνήθεις. Αναδυόμενα μενού που ξεπροβάλλουν από ορισμένες εφαρμογές, προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες όπως δελτία καιρού ή αποτελέσματα αγώνων αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες το κάνουν.

Βέβαια η λειτουργία η οποία είναι διαθέσιμη σε συσκευές iPhone 6s ή νεότερες “κάνει” πολλά περισσότερα από πέρυσι. Για παράδειγμα η εφαρμογή του φακού έχει πλέον 3 ρυθμίσεις έντασης φωτεινότητας, ενώ μπορείτε να ορίσετε χρονοδιακόπτες με ένα 3D Touch, άγγιγμα. Περιμένουμε όμως την εναλλαγή από σύνδεση Wi-Fi σε δεδομένα και καθολική εφαρμογή της λειτουργίας στις εφαρμογές.

Αλλαγές στις κοινοποιήσεις: Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος κοινοποιήσεις, είναι δυνατό να διακόψουν την εργασία σας. Εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης και είναι πολύ εύκολο, άθελά σας να αγγίξετε μια κοινοποίηση, η οποία θα σας απομακρύνει από το σημείο του λειτουργικού που βρίσκεστε ή να τη σύρετε προς τα πάνω για να απομακρυνθεί.

Η καλύτερη λύση είναι να περιμένετε να απομακρυνθεί από μόνη της. Εάν επιθυμείτε να αλληλεπιδράσετε με μία κοινοποίηση, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία 3D Touch ή να πατήσετε παρατεταμένα πάνω στην οθόνη για τις παλαιότερες εκδόσεις συσκευών.

Απαντήσεις από την κλειδωμένη οθόνη της συσκευής: Και πάλι το πρόβλημα εδώ είναι η εφαρμογή της δυνατότητας που δίνεται. Συγκεκριμένα πρώτα θα πρέπει να σύρετε το δάχτυλό σας πάνω στην κοινοποίηση, να αγγίξετε το εικονικό πλήκτρο “Προβολή” και στη συνέχεια “Απάντηση” και να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας με την εισαγωγή συνθηματικού για να απαντήσετε. Νομίζω πως δεν μπορεί να θεωρηθεί συντόμευση ε;

Επανασχεδιασμός Κέντρου Ελέγχου: Δέχεται σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία 3D Touch, για να περιηγηθείτε μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων, όπως Μουσική, ρυθμιστικά και την εφαρμογή των Home συσκευών και λειτουργιών τους. Προτιμούμε ένα πιο προσαρμόσιμο Κέντρο Ελέγχου, με περισσότερες 3D Touch λειτουργίες.

ios review 03

H υπηρεσία Apple Music θα μπορούσε να είναι καλύτερη: Η εφαρμογή της μουσικής και της υπηρεσίας Apple Music έχει πλέον νέα εμφάνιση, αλλά δεν κατάφερε να μας εντυπωσιάσει λειτουργικά.

Τα μενού είναι ακόμη σύνθετα, τα σημαντικά χαρακτηριστικά κρυμμένα, ακόμη και απλές ενέργειες όπως το εικονίδιο “Ανακάτεμα της μουσικής” είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Σίγουρα είναι πολύ πιο εύχρηστη από την προηγούμενη έκδοσή της, αλλά εξακολουθεί να χρήζει βελτίωσης.

Έλλειψη διαίσθησης στα Μηνύματα: Όπως προαναφέραμε οι νέες δυνατότητες απάντησης όμοιες με το Whatsapp, είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές στο νέο λειτουργικό, αλλά η διαισθητική αλληλεπίδραση επιδέχεται βελτιώσεις. Ως παράδειγμα πάρτε το χαρακτηριστικό του χειρόγραφου μηνύματος αλλάζοντας προσανατολισμό στην οθόνη ή την drag and drop προσθήκη αυτοκόλλητων. Να μην επεκταθούμε στην εγκατάσταση πακέτων αυτοκόλλητων, για τα οποία θα πρέπει να ανοίξετε την εφαρμογή App Store.

Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε κι άλλα “μικρότερης σημασίας” αρνητικά στοιχεία στο λειτουργικό, αλλά θα προτιμήσω να δώσω σημασία σε βελτιώσεις που περιμένω στις επόμενες εκδόσεις.

IOS 10.2 - Τι νέο περιμένουμε από την Apple

Επιθυμώ για αρχή να βελτιώσουν σε γενικές γραμμές τα πάντα. Κι όταν γράφω τα πάντα, εννοώ από τη βελτίωση της οθόνης κλειδώματος με περισσότερες διαδραστικές μικροεφαρμογές, όπου να μπορείς με λίγες κινήσεις να κάνεις πολλά πράγματα και γιατί όχι, να μην υιοθετηθούν και έξυπνα χαρακτηριστικά από άλλα λειτουργικά όπως για παράδειγμα μία προσαρμόσιμη οθόνη εφαρμογών ή ακόμη και Widgets στην οθόνη Αφετηρίας.

Εντάξει θα μου πείτε όλα στον καιρό τους. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για νέα χαρακτηριστικά, καθώς και οι επιμέρους αναβαθμίσεις τις κύριας έκδοσης, κάτι έχουν να μας δώσουν. Φυσικά μεγάλες αλλαγές και νέα χαρακτηριστικά αναμένουμε στην 11η έκδοση του λειτουργικού iOS, το 2017!

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status