Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Facebook - Τι γνωρίζει για εσάς προσωπικά το κοινωνικό δίκτυο;

Facebook - Τι γνωρίζει για εσάς προσωπικά το κοινωνικό δίκτυο;
ired.gr

 Το Facebook χρησιμοποιεί τη δραστηριότητά σας για να χτίσει το προφίλ των διαφημίσεων που εμφανίζει. Αλλά δεν θέλει να το ξέρετε.

Όλοι έχουμε ακούσει τις τρομακτικές ιστορίες για το πόσα γνωρίζει το Facebook για εμάς, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες μας στο διαδίκτυο, κρατώντας σημειώσεις για τα like μας και «αναγκάζοντάς» μας να μοιραζόμαστε πληροφορίες στη σελίδα μας. Δεν είναι ψέμα, το Facebook γνωρίζει πολλά και όλα τα στοιχεία, του τα παρέχουμε απλόχερα μόνοι μας.

Μπορούμε, όμως να δούμε τι γνωρίζει ή τα έγγραφα είναι κλειδωμένα σε κάποιο μυστικό μέρος;
Βασικά, βρίσκονται στις Ρυθμίσεις του Facebook αλλά θα πρέπει να ψάξετε πολύ καλά για να τα βρείτε. Όταν όμως τα εντοπίσετε, θα μείνετε με ανοικτό το στόμα!

Τι γνωρίζει το Facebook;

Επειδή η διαδικασία είναι σχετικά δύσκολη, η ProPublica δημιούργησε ένα extension για το Chrome, το οποίο μας κατευθύνει απευθείας στη σελίδα των διαφημιστικών προτιμήσεων στο Facebook.

Μπορείτε να κατεβάσετε το extension εδώ

Διαφορετικά, μπορείτε να ανοίξετε το app του Facebook, να πατήσετε τις τρεις γραμμές κάτω δεξιά και να επιλέξετε τις Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις Λογαριασμού > Διαφημίσεις. Επιλέξτε το «Επεξεργαστείτε τις προτιμήσεις με βάση τις οποίες σας δείχνουμε τις διαφημίσεις». (Εικόνα 1)

Δεν ήταν και τόσο εύκολο να το βρει κανείς ε; Προφανώς το Facebook το έχει κρύψει πολύ καλά, ώστε να μην το εντοπίζει όποιος δεν το γνωρίζει.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει τόσο από τον υπολογιστή όσο και από το κινητό σας τηλέφωνο.

Πριν φτάσουμε στο «ζουμί» μεσολαβεί άλλη μια σελίδα με διευκρινίσεις. (Εικόνα 2)

Ενδιαφέροντα

Στην κορυφή της σελίδας, θα δείτε ένα τμήμα που ονομάζεται «Ενδιαφέροντα». Κάθε πλακίδιο αντιπροσωπεύει ένα ενδιαφέρον και το Facebook τα έχει οργανώσει σε κατηγορίες όπως αθλητικά, ειδήσεις, ψυχαγωγία, άνθρωποι και τεχνολογία. (Εικόνα 3)

facebook 1 3

Εικόνες 1 - 2 - 3

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα ενδιαφέροντα και αν δεν θέλετε κάτι να βρίσκεται εκεί, έχετε τη δυνατότητα να το διαγράψετε. Με την κατάργηση του, θα μειωθούν οι διαφημίσεις που βλέπετε σχετικά με αυτό το περιεχόμενο.

Αν πατήσετε Περισσότερα, θα δείτε μια λίστα με διάφορες κατηγορίες, η κάθε μία από τις οποίες έχει υποκατηγορίες. Εκεί αρχίζουν τα ωραία. Στο Lifestyle και πολιτισμός μπορεί να βρείτε περίεργα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές προτιμήσεις, π.χ. πολιτικά κόμματα, ακόμη κι αν δεν τα υποστηρίζετε αλλά ίσως έχετε διαβάσει κάτι σχετικό, ακολουθώντας κάποιο link από το Facebook. 

Ανατρέξτε σε κάθε κατηγορία για να δείτε τι πιστεύει το Facebook ότι σας ενδιαφέρει και διαγράψτε ό,τι δεν χρειάζεται. (Εικόνα 4)

Διαφημιζόμενοι

Στη συνέχεια, προχωρήστε παρακάτω και εντοπίστε τους Διαφημιζόμενους. Εδώ βρίσκονται όλοι όσοι κατέχουν ήδη τα στοιχεία επικοινωνίας σας από το Facebook. Αφαιρέστε τους όλους και δεν θα ξαναδείτε διαφήμιση από τις εν λόγω εταιρίες στο μέλλον. (Εικόνα 5)

Εγώ εντόπισα 5 εταιρίες που γνωρίζουν τα στοιχεία μου. (Εικόνα 6)

facebook 4 6

Εικόνες 4 - 5 - 6

Υπάρχει άλλη μια ενέργεια που μπορείτε να κάνετε αν π.χ. εμφανιστεί στο timeline σας μια διαφήμιση με ζωοτροφές ενώ εσείς δεν έχετε καμία σχέση με το αντικείμενο. Κάντε κλικ στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου της διαφήμισης και επιλέξτε «γιατί το βλέπω αυτό».

Ένα αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστεί προσφέροντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς εμφανίστηκε αυτή η διαφήμιση στη ροή σας.

facebook 7

Εικόνα 7

Διαβάστε επίσης: «Facebook Messenger – Εξαιρετικά κόλπα που πρέπει να δοκιμάσετε»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status