Adobe - Εργάζεται πάνω σε πρόγραμμα επεξεργασίας του ήχου;

Adobe - Εργάζεται πάνω σε πρόγραμμα επεξεργασίας του ήχου;
ired.gr

Η πασίγνωστη εταιρία που γέννησε το νούμερο 1 πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών στον κόσμο, ετοιμάζει ένα εκπληκτικό πρότζεκτ για τον ήχο που θα αλλάξει τον κόσμο μας.

Η Adobe είναι μια από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη επίδραση στις εταιρίες τεχνολογίας και ειδικά όταν μιλάμε για την επεξεργασία φωτογραφίας, βίντεο αλλά και ήχου. Είναι λοιπόν παράξενο το ότι μάθαμε, πως ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα που αφορά τον ηχογραφημένο ήχο και την επεξεργασία του, που θα τον μετατρέψει σε κάτι άλλο;

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον λοιπόν, η εταιρία εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ που το ονομάζει «Project VoCo» που εμφανίστηκε σε μια αρχική μικρή παρουσίαση προεπισκόπησης στο συνέδριο Adobe’s MAX 2016.

Ο προγραμματιστής της Adobe, Zeyu Jin έδειξε πώς λειτουργεί η νέα αυτή τεχνολογία σε μια σύντομη επίδειξη περιγράφοντάς την - ούτε λίγο, ούτε πολύ - σαν το Photoshop του ήχου, σύμφωνα και με την αναφορά του The Verge.

Όπως φάνηκε στην επίδειξη, το Project VoCo επιτρέπει σε ένα χρήστη να προσθέσει λόγια σε μια ηχογράφηση εκεί που δεν υπήρχαν πριν. Το λογισμικό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί περίπου 20 λεπτά ομιλίας από ένα πρόσωπο που εμείς θέλουμε, την οποία αναλύει μετά ώστε να μπορεί να προσθέσει λόγια με τη φωνή του συγκεκριμένου ατόμου - που βέβαια δεν έχει πει!

Έτσι μπορεί σε μια ηχογράφηση να προσθέσει επιπλέον λόγια που πριν δεν υπήρχαν.

adobe sound 01

Η Adobe έχει μια μάλλον αφελή ιδέα για τη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας, όπως φαίνεται στην αρχική της δήλωση: 

«Όταν ηχογραφούν ομιλία, διαλόγους, ή γενικώς εκφωνούν κάτι, οι άνθρωποι κάνουν λάθη που μετά θα ήθελαν να διορθώσουν, ή να προσθέσουν επιπλέον λόγια που δεν είπαν προκειμένου να διορθώσουν κάτι, ή απλά θέλουν να αλλάξουν κάποιο κομμάτι της εκφώνησης.

Εξελίξαμε μια τεχνολογία με το όνομα Project VoCo μέσω της οποίας μπορεί κανείς απλά να πληκτρολογήσει τις λέξεις που θα ήθελε να προσθέσει ή να αλλάξει και να εισάγει στην εκφώνηση. Ο αλγόριθμος κάνει τα υπόλοιπα και κάνει αυτά που προσθέσαμε να ηχήσουν ίδια με τη φωνή του αρχικού ομιλητή και σαν να είπε αυτά τα λόγια» (!!!).

Όπως ακριβώς και με τις Photoshop-ιές (εικόνες αλλαγμένες μέσω του γνωστού προγράμματος), είναι πολύ εύκολο να φανταστούμε πολύ πιο σκοτεινά σενάρια για τη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, ο αλγόριθμος είναι τόσο καλός που μπορεί να δημιουργήσει μια συνθετική φωνή ολόιδια με τη φωνή του προσώπου θέλουμε να μιμηθούμε, οπότε η ιδέα της χρήσης ηχογραφήσεων ως αποδεικτικών στοιχείων σε δίκες, μόλις αυτοκτόνησε.

Και, όπως πολλές τεχνολογίες του είδους, το Project VoCo έχει τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές που εγκυμονεί η χρήση του.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το πότε και το εάν θα δούμε το Project VoCo να εμφανίζεται για εμπορική χρήση. Και βέβαια δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι μια εταιρία σαν την Adobe εργάζεται πάνω σε ένα τέτοιο πρότζεκτ συνθετικών εγγραφών ήχου, και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το να μην το δούμε να εμφανίζεται στις αγορές κάποια στιγμή στο μέλλον.

Δείτε ακόμη: Υποχρεωτικός δια νόμου ο ήχος κλείστρου στα iPhone

από Elichord