iPhone 7 vs iPhone SE - Ποιο iPhone του 2016 είναι το καλύτερο;

iPhone 7 vs iPhone SE - Ποιο iPhone του 2016 είναι το καλύτερο;
ired.gr

 Δυο νέα μοντέλα iPhone κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016. Τα βάλαμε δίπλα δίπλα και ιδού τα συμπεράσματα.

Το iPhone 7 είναι επιτέλους εδώ και, παρά τις Κασσάνδρες, πουλάει σαν τρελό! Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι το μοναδικό smartphone της Apple για τη φετινή χρονιά. Και δεν μιλάμε για το αδερφάκι του, το iPhone 7 Plus.

Νωρίτερα, φέτος, η Apple κυκλοφόρησε και το iPhone SE, μια νέα συσκευή που μοιάζει να συνεχίζει την πορεία του iPhone 5C, στο μέγεθος του iPhone 5.

Το iPhone 7 έχει τιμή εκκίνησης τα 753 ευρώ ενώ το iPhone SE τα 375 ευρώ. Από την τιμή και μόνο, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα είναι διαφορετικά αλλά πόσα περισσότερα πράγματα μπορούμε να μάθουμε αν τα βάλουμε δίπλα δίπλα και τα συγκρίνουμε;

Αν κι εσείς βρίσκεστε σε δίλημμα για το ποιο iPhone του 2016 σας ταιριάζει, διαβάστε το συγκριτικό μας κείμενο και αποφασίστε.

ΕΙΚΟΝΑ 1

iPhone 7 vs iPhone SE – Σχεδιασμός

iphone7 vs SE 02

Ένα κοινό στοιχείο και των δύο iPhone είναι ότι ο σχεδιασμός τους είναι εμπνευσμένος από παλαιότερες συσκευές. Το iPhone 7 μπορεί να έχει περισσότερες αποχρώσεις του μαύρου, να μην διαθέτει τις γραμμές της κεραίας και η κάμερα να εξέχει περισσότερο αλλά θυμίζει κατά πολύ το κατά δύο χρόνια μεγαλύτερό του, iPhone 6.

Από την άλλη, η Apple δεν έκανε καν προσπάθεια να κρύψει το γεγονός ότι το iPhone SE έχει ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό με το iPhone 5 από το 2012, δηλαδή σχεδόν τρεισήμισι χρόνια πριν.

Η εμφάνιση είναι πάντα υποκειμενικό κριτήριο και, ανάλογα με την χρήση, το μέγεθος της συσκευής παίζει μεγάλο ρόλο. Το iPhone SE είναι 15 χιλιοστά πιο μικρό σε μήκος, 8,5 χιλιοστά σε πλάτος αλλά 0,5 χιλιοστά παχύτερο. Είναι επίσης 25 γραμμάρια πιο ελαφρύ.

Υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά. Το iPhone 7 διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία και είναι ανθεκτικό στο νερό με δείκτη IP67.

Το iPhone SE έχει βύσμα ακουστικών, ενώ το iPhone 7 είναι το πρώτο iPhone που συνδέονται τα ακουστικά στη θύρα Lightning.

Το iPhone SE, επίσης, έχει ένα φυσικό πλήκτρο για Home Button, το οποίο κάποιοι προτιμούν για την απτή του υφή. Αντίθετα, το iPhone 7 διαθέτει ένα εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό του κεντρικού πλήκτρου με μηχανισμό taptic (haptic) feedback (γραμμική ανάδραση).

Διαβάστε περισσότερα: «iPhone 7 – Στα ενδότερα της συσκευής: Απτική μηχανή»

iPhone 7 vs iPhone SE – Οθόνη

Αν υπάρχουν πολλά πράγματα για αντιπαραβολή όσον αφορά τον σχεδιασμό των δύο συσκευών, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης όταν μιλάμε για την οθόνη. Το iPhone 7 είναι πολλά χρόνια μπροστά.

Με τις 4,7 ίντσες είναι φυσικά αρκετά πιο μεγάλη από την 4 ιντσών οθόνη του SE, κάτι που κάνει και την ίδια τη συσκευή πιο ογκώδη. Κατά τα άλλα, οι δύο IPS LCD οθόνες έχουν ακριβώς την ίδια “πυκνότητα” των 326 ppi.
Όμως, η οθόνη του iPhone 7 είναι πιο φωτεινή αφού η Apple δανείστηκε την χρωματική παλέτα DCI-P3 του iPad Pro και έτσι, τα χρώματα είναι πιο ρεαλιστικά αν τα συγκρίνει κανείς με του iPhone SE.

Το iPhone 7 διαθέτει, επίσης, την τεχνολογία 3D Touch, η οποία εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά με το iPhone 6s. Ειδικά με το iOS 10, το 3D Touch έχει πολλές περισσότερες λειτουργίες, κάτι που κάνει το iPhone 7 έξτρα λειτουργικό.

iPhone 7 vs iPhone SE – Επιδόσεις

Κανένα θέμα σύγκρισης ούτε στο θέμα της απόδοσης. Αν και ήταν πολύ εντυπωσιακή η προσθήκη του επεξεργαστή A9 από το iPhone 6s στο μικροσκοπικό iPhone SE, το iPhone 7 πάει ένα βήμα παρακάτω με το νέο chip Α10 Fusion.

iphone7 vs SE 04

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η Apple διαθέτει έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι και οι τέσσερις επεξεργαστές του iPhone 7 τρέχουν συγχρόνως. Υπάρχουν δυο υψηλής απόδοσης για προχωρημένες εργασίες και δυο πιο αποδοτικοί για λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές.

Στα benchmark tests, το iPhone 7 βγαίνει παντού και πάντα πρώτο αν και στην ουσιαστική χρήση, δεν θα δούμε τεράστια διαφορά μεταξύ των δυο συσκευών. Διαθέτουν και οι δυο την ίδια μνήμη 2 GB, κάτι που παίζει τεράστιο ρόλο σε καθημερινές εργασίες όπως η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών και τα internet tabs.

iPhone 7 vs iPhone SE – Λογισμικό

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι και οι δυο συσκευές θα υποστηρίζονται για πολλά χρόνια ακόμη από την Apple. Τόσο το iPhone SE, όσο και το iPhone 7 τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα, το ολοκαίνουριο iOS 10.

Η έλλειψη του 3D Touch είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ του SE και του 7. Με το iPhone 7 και το iOS 10, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε μηνύματα, emails και notifications από την κλειδωμένη οθόνη μέσω του 3D Touch. Η τεχνολογία αφής είναι, θα λέγαμε, η δεύτερη φύση του iPhone 7.

Κατά τα άλλα, το iPhone SE έχει πρόσβαση σε σχεδόν όλες τις εφαρμογές που έχει και το iPhone 7.

iphone7 vs SE 01

iPhone 7 vs iPhone SE – Κάμερα

Το iPhone 7 μπορεί να μην έχει τη σούπερ κάμερα του “μεγάλου αδελφού” iPhone 7 Plus αλλά σίγουρα κάνει καλύτερες λήψεις από το SE.

Και οι δύο συσκευές έχουν 12 megapixels αλλά το iPhone 7 διαθέτει έναν νέο οπτικό φακό έξι στοιχείων, οπτικό σταθεροποιητή εικόνας και μεγαλύτερο αισθητήρα για καλύτερες λήψεις σε χαμηλό φωτισμό.

Η Apple, επίσης, διπλασίασε τη δραστικότητα του True Tone Flash, για καλύτερο και πιο φυσικό φωτισμό στα κοντινά πλάνα και λήψεις. Αλλά και η μπροστινή κάμερα του iPhone 7 είναι εξαιρετική με 7 megapixels σε αντίθεση με την 1.2 megapixels FaceTime κάμερα του iPhone SE.

iPhone 7 vs iPhone SE – Μπαταρία και αποθηκευτικός χώρος

Είναι φως φανάρι ότι το μεγαλύτερο iPhone 7 θα διαθέτει και μεγαλύτερη μπαταρία σε σχέση με το iPhone SE, 1960 mAh και 1624 mAh αντίστοιχα. Το iPhone 7 έχει μια μεγαλύτερη οθόνη και μια πιο δυνατή CPU, οπότε είναι λογικό να χρειάζεται μια πιο δυνατή μπαταρία.

Η Apple αναφέρει ότι και οι δύο συσκευές έχουν διάρκεια μπαταρίας 14 ωρών για ομιλία και μάλιστα, ότι το SE μπορεί να παίζει 10 ώρες περισσότερες μουσική από το 7.
Το iPhone 7 κερδίζει σε ένα άλλο σημείο πάντως: στην χωρητικότητα.

Η Apple εξαφάνισε το αρχικό μοντέλο των 16 GB (από όπου ξεκινά το βασικό μοντέλο iPhone SE) και η βασική συσκευή διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32 GB. Για ένα μοντέρνο smartphone, με χιλιάδες φωτογραφίες και 4k videos, μεγάλες εφαρμογές και media files, τα 16 GB δεν είναι αρκετά.

Η εναλλακτική είναι το iPhone SE με τα 64 GB, αλλά την ίδια στιγμή το iPhone 7 διαθέτει εκδόσεις στα 128 και 256 GB, για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα φυσικά.

iPhone 7 vs iPhone SE - Ετυμηγορία

Εντελώς αντικειμενικά μιλώντας, το iPhone 7 είναι καλύτερο στους περισσότερους τομείς σε σχέση με το iPhone SE.

Είναι πιο δυνατό, με μεγαλύτερη οθόνη, κάμερα και αποθηκευτικό χώρο. Το 3D Touch του δίνει τρομερές δυνατότητες. Σημαντική είναι και η ανθεκτικότητα στο νερό για το iPhone 7.

Αλλά υπάρχουν πολλά υπέρ και για το μικρό iPhone. Είναι πολλοί που προτιμούν τα πιο compact τηλέφωνα και το iPhone SE είναι μικρό και βολικό. Μπορεί να ακούγεται αστείο που πλέον το μετράμε σαν χαρακτηριστικό, αλλά το SE διαθέτει τη θύρα των ακουστικών, κάτι που λείπει από τη νεότερη συσκευή.

Παρ' ολαυτά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του iPhone SE, εκτός από την τιμή του, είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Στα τεστ, η μπαταρία του αντέχει στην καθημερινή χρήση, παρά το μικρότερο μέγεθος, σε αντίθεση με το iPhone 7 που χρειάζεται επιπλέον φόρτιση.

Διαβάστε επίσης: «iPhone 7 – Το καλύτερο, αδιάβροχο iPhone που δημιουργήθηκε ποτέ!»

Από mirelen