Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone 7 - Μυστηριώδες(;) κύκλωμα ανακαλύφθηκε μέσα στον αντάπτορα ακουστικών

iPhone 7 - Μυστηριώδες(;) κύκλωμα ανακαλύφθηκε μέσα στον αντάπτορα ακουστικών
ired.gr

Ανοίγοντας τον αντάπτορα 3.5mm-lightning των ακουστικών του iPhone 7, η iFixit βρήκε ένα μυστηριώδες κύκλωμα.

Ένα πολύ παράξενο τσιπάκι βρίσκεται μέσα στον αντάπτορα 3.5mm-lightning για τη σύνδεση κλασικών ακουστικών, που παρέχει η Apple μαζί με τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus.

Η γνωστή μας iFixit που έχει σαν κύριο έργο της το άνοιγμα και την ανάλυση δημοφιλών συσκευών και gadget, σε συνεργασία με την Creative Electron, εξέτασε μέσω ακτίνων Χ τον αντάπτορα που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε νέο iPhone 7.

Η σάρωση, που συνοδεύτηκε με μια βαθύτερη ματιά στα «ενδότερα» και που μπορείτε να δείτε εδώ έδειξε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του lightning άκρου του αντάπτορα καταλαμβάνεται από ένα και μοναδικό ολοκληρωμένο κύκλωμα. Το μόνο αναγνωριστικό που υπάρχει επάνω του, είναι το νούμερο παραγωγής της Apple «338S00140 A0SM1624 TW».

Μη γνωρίζοντας περισσότερα και χωρίς περαιτέρω πληροφόρηση, οι ειδικοί της iFixit υποθέτουν ότι πρόκειται για το DAC (digital-to-analog converter - μετατροπέας ψηφιακού σε αναλογικό ήχο), έναν προενισχυτή και το ADC (analog-to-digital converter - μετατροπέας αναλογικού σε ψηφιακό ήχο).

airpods 02

Τι είναι τελικά όλα αυτά; Λόγω του ότι η Apple κατήργησε την αναλογική είσοδο ήχου, όλη η συσκευή είναι πια ψηφιακή και δέχεται μόνο ψηφιακές εισόδους. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να συνδέσουμε μια κλασική αναλογική συσκευή - όπως π.χ. ακουστικά - χρειαζόμαστε όλα αυτά τα κυκλώματα για να «μεταφράσουν» το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό και αντιστρόφως.

Πέραν αυτού, χρειαζόμαστε πια και προενίσχυση για την προσαρμογή του σήματος. Και πέραν των ακουστικών, γίνεται και προσαρμογή του αντίστοιχου μικροφώνου που πιθανόν έχουν ενσωματωμένο το ακουστικά σας μαζί (όλα τα headsets είναι συστήματα ακουστικών-μικροφώνου).

Η ίδια η συσκευή - το iPhone - έχει τα δικά της κυκλώματα DAC και ADC επίσης μέσα της, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι, αν ο συγκεκριμένος αντάπτορας με τα επιπλέον δικά του κυκλώματα επηρεάζει τη συνολική ποιότητα-πιστότητα του ήχου.

Ένα γερμανικό περιοδικό για υπολογιστές έκανε ένα δικό του τεστ, συγκρίνοντας την απόδοση αναλογικών ακουστικών σε ένα iPhone 6s, ένα iPad Air και ένα iPhone 7 με τον αντάπτορα.

airpods 03

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, αν και υπάρχει μια ελάχιστη μείωση δυναμικού εύρους του συνολικού ήχου σε ένα ασυμπίεστο κομμάτι μουσικής των 16 bit, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να το καταλάβει, παρά μόνο αν ακούει με κορυφαία ακουστικά, αλλά έχει και το εκπαιδευμένο αυτί ενός ειδικού στον τομέα του ήχου.

Κοινώς μην ακούτε τις Κασσάνδρες και μην ανησυχείτε για μείωση ποιότητας γιατί σχεδόν κανείς μας δεν έχει ασυμπίεστα κομμάτια ήχου στο iPhone του (λόγω χώρου), αλλά και σχεδόν κανείς μας δεν έχει ακουστικά κάποιων εκατοντάδων ευρώ για να ακούσει τη διαφορά. Και για το αυτί, ας μη μιλήσουμε καλύτερα.

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Επτά τρόποι να ακούσετε μουσική παρά την έλλειψη εισόδου ακουστικών

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status