Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο άλλαξε η Apple, 5 χρόνια μετά τον Steve Jobs;

Πόσο άλλαξε η Apple, 5 χρόνια μετά τον Steve Jobs;
ired.gr

 Η Apple άλλαξε εντυπωσιακά σε πέντε τομείς αφότου ανέλαβε το τιμόνι ο Tim Cook.

Μπορεί σε έναν κοινό θνητό, πέντε χρόνια να μην είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως στη Silicon Valley είναι περίπου σαν να πέρασε μια αιωνιότητα. Η τεχνολογία κινείται πλέον με εντυπωσιακούς ρυθμούς και η Apple τρέχει πρώτη στην κούρσα των smartphones με τον Tim Cook να μπαίνει στα παπούτσια του Steve Jobs σχεδόν αμέσως μετά το θάνατό του.

Πόσο έχει αλλάξει η Apple αυτά τα πέντε χρόνια; Πόσο σημασία έχει η συμβολή του Cook και πόσο έχει απομακρυνθεί η εταιρεία από το όραμα του Steve Jobs;

1. Περισσότερες συνεργασίες

Όσο ζούσε ο Jobs, η Apple ήταν περισσότερο “κρυψίνος", λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας για όσους απασχολούνταν σε απόρρητα projects. O Cook έχει ρίξει πολλά από αυτά τα «τείχη», με στόχο τη συνεργασία με τρίτους.

2. Πιο φιλική προς τους μετόχους

Ο Cook δίνει μεγάλη σημασία στους μετόχους και τις απόψεις τους. Ο Jobs ήταν πάντα αντίθετος όσον αφορά την επιστροφή του κεφαλαίου στους μετόχους και απλώς τους «ανεχόταν» επειδή ήταν αναγκαίο κακό.

3. Πιο ενεργή στα media

Όσο ο Jobs ήταν επικεφαλής, δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η υποχρεωτική γραμμή της Apple ήταν συνήθως «ουδέν σχόλιο». Η στρατηγική δεν ήταν τυχαία. Ο Jobs ήθελε να δείχνει ελεγχόμενη εύνοια σε ορισμένα μέσα ώστε να μπορεί να επιλέγει το τι θα προωθούσε προς τα έξω.

Ο Cook άλλαξε εντελώς το τοπίο: η Apple απαντά σε όλα τα ερωτήματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δίνει αποκλειστικές συνεντεύξεις πολύ πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

4. Πιο κερδοφόρα

Οι οικονομικές επιδόσεις της Apple έχουν ανέβει αισθητά μετά το θάνατο του Steve Jobs. Το ρεκόρ τριμήνου φτάνει στα 74,8 εκατομμύρια iPhones, ενώ πριν το θάνατο του Jobs αυτό το νούμερο αφορούσε έναν ολόκληρο χρόνο.

5. Με κοινωνική ευθύνη

O Cook έχει, επίσης, φέρει την Apple σε μια νέα εποχή κοινωνικής ευθύνης: από την αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην εφαρμογή ενός φιλανθρωπικού προγράμματος, αλλά και στον διπλασιασμό της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Δεν είναι ότι ο Jobs δεν ενδιαφερόταν για αυτά τα θέματα, απλώς είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη των προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα: «Ήταν καλύτερα με τον Steve Jobs;»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status