Instagram Stories: να σου πω μια ιστορία;

Instagram Stories: να σου πω μια ιστορία;
ired.gr

 Οι ιστορίες του Instagram διηγούνται ό,τι δεν «αξίζει» να μπει στο κανονικό feed της εφαρμογής. Και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Εδώ και 3 μήνες, το Instagram έχει προσθέσει μια νέα λειτουργία: τις Ιστορίες. Αντί των προσεκτικά επιλεγμένων και φιλτραρισμένων φωτογραφιών, μπορείτε να δημοσιεύετε όσες φωτογραφίες και βίντεο θέλετε εντελώς αυθόρμητα. Όλο το υλικό, όμως, εξαφανίζεται μετά από 24 ώρες. Αν χρησιμοποιούσατε ήδη το Snapchat, κάτι τέτοιο θα σας είναι οικείο. Αν όχι, διαβάστε παρακάτω για να δείτε πως λειτουργεί.

Τι είναι οι Ιστορίες του Instagram

Οι ιστορίες είναι προσωρινά βίντεο ή φωτογραφίες που σχηματίζουν μια συλλογή που (θα μπορούσε να) αφηγείται μια ιστορία. Ως τώρα οι χρήστες επέλεγαν τις καλύτερες στιγμές τους για να ποστάρουν στο Instagram και μάλιστα με σουπερ φίλτρα και εφέ. Όμως με τις Ιστορίες τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άμεσα, καθημερινά και απλά, αφού ο χρήστης επιλέγει να ανεβάσει πιο πολύ υλικό και σχεδόν χωρίς μεγάλη επεξεργασία.

Στην ουσία, ανεβαίνουν φωτογραφίες που δεν είναι αρκετά «καλές» για το feed του Instagram. Ακριβώς επειδή είναι «ανόητες» εξαφανίζονται σε ένα 24ωρο, αυτόματα.

insta stories 01

Πώς θα φτιάξετε τις δικές σας Ιστορίες

Για να δημιουργήστε τη δική σας ιστορία στο Instagram, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε την τελευταία έκδοση του Instagram.
  • Αν όχι, κατεβάστε την από το App Store.
  • Πατήστε το κουμπί με το σύμβολο της πρόσθεσης, στην πάνω αριστερή πλευρά της αρχικής οθόνης ή σύρετε αριστερά.
  • Πατήστε τον κύκλο στο κέντρο για να τραβήξετε φωτογραφίες ή πατήστε τον παρατεταμένα για να κάνετε λήψη βίντεο.
  • Επεξεργαστείτε τη φωτογραφία ή το βίντεο, προσθέτοντας κείμενο ή κάποιο emoji. Υπάρχουν τρεις τύποι στυλό για να διαλέξετε και αρκετά χρώματα επίσης.
  • Πατήστε Τέλος για να αποθηκεύσετε την ιστορία σας.
  • Πατήστε το κουμπί με το σήμα check για να μοιραστείτε την ιστορία σας.

Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες από μια φωτογραφίες ή βίντεο, έτσι ώστε η ιστορία να παίζει σαν slideshow, επαναλάβετε τα βήματα όσες φορές χρειαστεί.

Εκτός από τις φωτογραφίες που βγάζετε εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όλες τις πρόσφατες φωτογραφίες του κινητού σας (των τελευταίων 24 ωρών). Αντί να πατήσετε το στρογγυλό κουμπί, τραβήξτε προς τα κάτω και διαλέξτε αυτή που θέλετε.

Διαθέσιμες για 24 ώρες

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που επιλέξατε για την ιστορία σας θα είναι διαθέσιμα για προβολή μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ένας πολύχρωμος κύκλος θα εμφανιστεί γύρω από τη φωτογραφία του προφίλ σας, για να δείχνει στους followers σας ότι έχετε μια νέα ιστορία.

Φυσικά, οι ιστορίες μπορούν να αφαιρεθούν από τον χρήστη πριν περάσουν οι 24 ώρες. Πατήστε στις τρεις τελίτσες κάτω δεξιά και επιλέξτε διαγραφή και επιβεβαίωση.

insta stories 02

Υπάρχουν και φίλτρα

Δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο στο «κανονικό» Instagram αλλά υπάρχει η δυνατότητα πρόσθεσης φίλτρων. Μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας ή ενός βίντεο, σύρετε προς τα δεξιά για να επιλέξετε. Υπάρχουν επτά φίλτρα προς το παρόν αλλά θα προστεθούν κι άλλα στο μέλλον.

Προσθέστε πολύχρωμο κείμενο

Για να προσθέσετε χρώμα στο κείμενό σας, κάντε κλικ στο εικονίδιο κειμένου στην πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης και πατήστε το χρώμα της επιλογής σας. Σύρετε προς τα δεξιά για να αποκαλυφθούν περισσότερες επιλογές χρωμάτων.

Κάντε τα πάντα χρωματιστά

Δεν θέλετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία αλλά χρειάζεστε ένα φόντο για κείμενο; Βγάλτε μια οποιαδήποτε φωτογραφία και πηγαίνετε στο εργαλείο σχεδίασης. Επιλέξτε το χρώμα και στη συνέχεια τοποθετήστε το δάκτυλό σας πάνω στη φωτογραφία. Κρατήστε το εκεί. Το χρώμα θα γεμίσει έως ότου όλη η φωτογραφία έχει καλυφθεί.

Δείτε τις ιστορίες των φίλων σας

Η πλοήγηση στις Ιστορίες είναι πολύ εύκολη. Απλά σύρετε προς τα δεξιά για να πάτε στο επόμενο ή προς τα αριστερά για να μεταβείτε στο προηγούμενο. Πατήστε για να παραλείψετε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. Μπορείτε να διακόψετε τη ροή πατώντας παρατεταμένα.

insta stories 03

Κάντε mute σε συγκεκριμένα άτομα

Αν δεν θέλετε να βλέπετε τις ιστορίες συγκεκριμένων ατόμων στο lineup, εξαφανίστε τις. Πατήστε παρατεταμένα το στρογγυλό εικονίδιο του προφίλ τους και επιλέξτε «Απόκρυψη ιστορίας του χρήστη».

Η σίγαση δεν κρύβει εντελώς την ιστορία, απλώς τη μεταφέρει στο τέλος της σειράς και επίσης δεν την ανοίγει αυτόματα όταν βλέπετε τις υπόλοιπες ιστορίες. Αν θέλετε να την επαναφέρετε, πατήστε πάλι παρατεταμένα το εικονίδιο και καταργήστε τη σίγαση.

Κρύψτε τις δικές σας ιστορίες

Μπορείτε να επιλέξετε ποιος μπορεί να δει και ποιος όχι τις δικές σας ιστορίες. Πηγαίνετε στο προφίλ σας και πατήστε το σύμβολο με τον ήλιο, πάνω δεξιά (ή τις τρεις τελείες, αν έχετε Android).

Επιλέξτε Ρυθμίσεις ιστορίας και πατήστε Απόκρυψη ιστορίας από. Όσοι επιλεγούν θα μπορούν να βλέπουν το κανονικό feed σας αλλά όχι τις Ιστορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια στις ιστορίες αλλά μηνύματα

Μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στον χρήστη απευθείας από την ιστορία του. Στο κάτω μέρος, στην αριστερή γωνία της οθόνης, θα δείτε «Αποστολή μηνύματος». Αυτό λειτουργεί, όμως, μόνο για όσους έχουν ενεργοποιήσει τα σχόλια.

Αν θέλετε κι εσείς να αποτρέψετε τα μηνύματα, πηγαίνετε στο προφίλ σας και πατήστε πάλι το σύμβολο του ήλιου στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Στις Ρυθμίσεις ιστορίας, επιλέξτε ό,τι θέλετε: να επιτρέπονται απαντήσεις σε μηνύματα από τους ακόλουθούς σας, από ακόλουθους που ακολουθείτε ή από κανέναν.

Σώστε τις προσωρινές φωτογραφίες για πάντα

Αν δεν θέλετε να χάσετε τις φωτογραφίες μετά την πάροδο των 24ων ωρών, μπορείτε να τις κατεβάσετε στο τηλέφωνό σας. Ανοίξτε την ιστορία σας και πατήστε τις τρεις τελίτσες κάτω δεξιά. Στη συνέχεια, πατήστε Αποθήκευση φωτογραφίας. Από το ίδιο μενού μπορείτε να κοινοποιήσετε τη φωτογραφία ή το βίντεο και ως δημοσίευση.

Δείτε ποιοι βλέπουν τις ιστορίες σας

Είστε περίεργοι να δείτε ποιοι κοιτάζουν τις ιστορίες σας; Εδώ δεν υπάρχουν like παρά μόνο views. Ανοίξτε την ιστορία και σύρετε την οθόνη προς τα πάνω. Θα δείτε μια λίστα με όλα τα ονόματα των χρηστών που την είδαν. Αυτή η πληροφορία είναι ορατή μόνο σε εσάς.

insta stories 04

Προσοχή! Τα Instagram Stories είναι άκρως εθιστικά!

Διαβάστε επίσης: «Πώς θα γίνετε master στη λήψη Bokeh χωρίς το iPhone 7 Plus»

Από mirelen