iOS 10 - Πως να λύσετε τα συνηθέστερα προβλήματα

iOS 10 - Πως να λύσετε τα συνηθέστερα προβλήματα
ired.gr

Δείτε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα συναντήσετε στο iOS 10 και τι να κάνετε με αυτά.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το iOS 10, δεν είστε μόνοι. Η νέα έκδοση του λειτουργικού για iOS συσκευές έχει τα θεματάκια της και πιο κάτω θα δούμε τα συνηθέστερα από αυτά, καθώς και τη λύση τους.

Στο iOS 10 υπάρχουν αλλαγές που έχει κάνει η Apple που είναι πιθανό να μην σας αρέσουν, αλλά και bugs που της ξέφυγαν και οπωσδήποτε θέλουν διόρθωση. Από τη γρήγορη εκφόρτιση της μπαταρίας, μέχρι τα προβλήματα στη διασύνδεση του Bluetooth και το «πάγωμα» συσκευών κατά την αναβάθμιση, εδώ έχουμε έναν οδηγό για όλους και όλα.

Προβλήματα με τη μπαταρία

ios10 problems 02

Ένα πρόβλημα που αναφέρθηκε αρκετά με τη νέα έκδοση του iOS είναι η γρήγορη εκφόρτιση της μπαταρίας των συσκευών. Μέχρι η Apple να επιδιορθώσει το πρόβλημα, κάντε τα παρακάτω ...

  • Απενεργοποιείστε την ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο. Θα δείτε μια λίστα με εφαρμογές και μπορείτε να απενεργοποιήσετε όσες δεν θέλετε να χρησιμοποιούν την υπηρεσία, ή όλες αν δεν θέλετε καμία.
  • Απενεργοποιείστε την παρακολούθηση άθλησης και άλλες μη σημαντικές για σας λειτουργίες στο μενού Ρυθμίσεις > Απόρρητο. Αν μάλιστα έχετε Apple Watch, δε χρειάζεται να γίνεται παρακολούθηση άθλησης από το iPhone σας. Κάποιες επιπλέον εφαρμογές που επίσης χρειάζονται απενεργοποίηση είναι οι Health, Microsoft Health, TripAdvisor και Waze.
  • Ανοιγοκλείνετε το Wi-Fi όποτε το χρειάζεστε ή δεν το χρειάζεστε. Όταν είστε σε μέρος με Wi-Fi κρατείστε το ανοιχτό, όταν είστε στο δρόμο κλείστε το για να μην καταναλώνει μπαταρία άδικα.
  • Ελέγξτε το σύρτη ρύθμισης φωτεινότητας. Είναι από τα πιο ενεργοβόρα στοιχεία της συσκευής σας η φωτεινότητα οθόνης. Ρυθμίστε τον σε ένα χαμηλό σχετικά σημείο (λίγο κάτω από τη μέση) και τσεκάρετε την επιλογή για αυτόματο έλεγχο. Και μην ανοιγοκλείνετε το κινητό σας για να δείτε την ώρα κάθε λίγο και λιγάκι.
  • Ελέγξτε ποιες εφαρμογές κάνουν περισσότερη χρήση της μπαταρίας πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία για να δείτε τους πιθανούς «ενόχους» και πράξτε ανάλογα.

Δείτε ακόμη: Το iOS 10 επηρέασε τη ζωή της μπαταρίας του iPhone; 10 λύσεις μόνο για εσάς!

Πάγωμα συσκευής κατά την αναβάθμιση

ios10 problems 03

Αν και στις beta εκδόσεις δεν υπήρξε τέτοιο πρόβλημα, στην τελική επίσημη έκδοση, ακούστηκαν πολλά παράπονα για συσκευές που πάγωναν κατά την αναβάθμιση.
Η λύση εδώ είναι απλή: χρήση του iTunes του υπολογιστή σας προκειμένου να επαναφέρετε τη συσκευή σας. Σας αρέσει, δε σας αρέσει, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Mac ή το PC σας.

Και επειδή το πρόβλημα συμβαίνει αρκετά συχνά, καλό είναι να κρατάτε πάντα εφεδρικό αντίγραφο της συσκευής σας πριν από μια αναβάθμιση. Οι ασύρματες αναβαθμίσεις (Over-the-air - OTA) μας έχουν κάνει τεμπέληδες όσον αφορά το backup των iPhone/iPad μας. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και το iCloud για backup της συσκευής σας.

Προβλήματα με το Wi-Fi και το Bluetooth

ios10 problems 04

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο με τις αναβαθμίσεις του iOS, οπότε, να ’το πάλι. Κι αν δεν το έχετε ακούσει, θα το ακούσετε σε λίγο που θα αρχίσουν να πληθαίνουν τα παράπονα.

Αυτή είναι η συνήθης κίνηση «ρουά-ματ» που χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε όλα τα δικτυακά προβλήματα του iOS με τη μία: πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου. Θα χάσετε όλες τις ρυθμίσεις δικτύων και τα συνθηματικά, οπότε θα πρέπει να τα επαναφέρετε, αλλά τι να κάνεις;

Το πλήκτρο home και τα προβλήματά του

ios10 problems 05

Το iOS 10 άλλαξε τη χρήση του πλήκτρου home αφαιρώντας τη λειτουργία «Σύρετε για ξεκλείδωμα». Και πάρα πολλοί διαμαρτύρονται γι’ αυτό ήδη από τις εκδόσεις beta.
Αν λοιπόν αυτό σας ενοχλεί και πιστεύετε ότι η Apple δεν το σκέφτηκε καλά όταν έκανε την αλλαγή, τότε μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα και να επανέλθετε στην παλιά καλή συνήθεια.

Η επιλογή βρίσκεται θαμμένη στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Κουμπί Αφετηρίας και ενεργοποιείτε το Άνοιγμα με Άγγιγμα.

Έτσι θα μπορείτε να ανοίγετε το iPhone, iPad, iPod Touch σας με το Touch ID σας και χωρίς να πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο home.

Δείτε ακόμη: Ξεκλείδωμα - Το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό του iOS 10 και πώς να το αλλάξετε 

Η δόνηση σταματάει μετά την αναβάθμιση σε iOS 10

Κάποιοι παρατήρησαν ότι το iPhone τους σταμάτησε να δονείται μετά την αναβάθμιση σε iOS 10 όταν λαμβάνουν μηνύματα. Σαν μια πρώτη κίνηση, κάντε μια επανεκκίνηση στο iPhone σας με το γνωστό τρόπο (πατάμε και κρατάμε τα πλήκτρα home home+power μέχρι να εμφανιστεί το σήμα της Apple).

Περιμένουμε να εκκινήσει και πάλι το iPhone μας και ελέγχουμε αν λύθηκε το πρόβλημα. Αν όχι, τότε δυστυχώς ίσως χρειαστεί να γίνει εργοστασιακή επαναφορά στο iPhone σας. Πριν προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ένα καλό backup στη συσκευή σας.

Το Touch ID δε λειτουργεί στο iOS 10

ios10 problems 06

Αν το Touch ID σταμάτησε να λειτουργεί μετά την αναβάθμιση σε iOS 10, να τι θα κάνετε:

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Touch ID και Συνθηματικό και εισάγετε το συνθηματικό σας. Απενεργοποιείστε το iTunes και App Store και μετά κάνετε επανεκκίνηση στη συσκευή σας. Επανέλθετε στο Touch ID και Συνθηματικό και ενεργοποιείστε πάλι το iTunes και App Store.

Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε και να επανεισάγετε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα (φασαρία το ξέρω). Θα πρέπει να πάτε στις Ρυθμίσεις > Touch ID και Συνθηματικό στη λίστα των αποτυπωμάτων. Επιλέξτε τα ένα προς ένα και αφαιρέστε τα. Επανεκκινήστε τη συσκευή σας και μετά επανεισάγετε τα αποτυπώματά σας.

Διακοπή της σύνδεσης με το τηλεφωνικό δίκτυο

ios10 problems 07

Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά την αναβάθμιση ακούστηκε ότι το iPhone έχανε τη σύνδεση με το τηλεφωνικό δίκτυο και μετά δε μπορούσε να επανασυνδεθεί με τίποτε.

Βέβαια, αν κάνετε επανεκκίνηση θα συνδεθείτε πάλι, αυτή είναι μια παροδική και καθόλου βολική λύση. Δοκιμάστε να ενεργοποιήσετε το Airplane mode και μετά να το απενεργοποιήσετε πάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί η επανεγκατάσταση του iOS 10, αλλά αυτή τη φορά μέσω υπολογιστή και iTunes και όχι ασύρματα.

Άλλα προβλήματα με το τηλεφωνικό δίκτυο

Κάποιοι κάτοχοι iPhone είχαν πρόβλημα να συνδεθούν με το κινητό δίκτυο μετά την αναβάθμισή τους σε iOS 10. Είτε δεν έβρισκε η συσκευή καθόλου δίκτυο, είτε είχε πολύ χαμηλό σήμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό έχει να κάνει με τον πάροχο και θα πρέπει εκείνος να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Αν αυτό δε γίνεται, ίσως χρειαστεί να κάνετε downgrade σε προηγούμενη έκδοση του iOS και μετά να ξανακάνετε εγκατάσταση του iOS 10 μέσω υπολογιστή και iTunes.

Χάνονται οι γνωστοποιήσεις στο iMessage

Αν δείτε ότι μετά την αναβάθμιση σε iOS 10 χάθηκαν οι γνωστοποιήσεις στο iMessage πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις > Μηνύματα.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες είναι ενεργοί (πράσινοι) και ότι το ενεργό στιλ είναι Μπάνερ (το μεσαίο).

Δε λειτουργούν τα εφέ στο iMessage

ios10 problems 08

Μια νέα λειτουργία στο iMessage είναι τα εφέ που έχουν σκοπό να κάνουν τις συνομιλίες μας πιο ευχάριστες. Υπάρχουν βεγγαλικά, λέιζερ, αστέρια που πέφτουν και το αόρατο μελάνι.

Ωστόσο, αρκετοί χρήστες δεν τα βλέπουν καθόλου. Μια πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι να είναι ενεργοποιημένη η ρύθμιση Μείωση Κίνησης στην προσβασιμότητα. Αν συμβαίνει αυτό, απενεργοποιήστε την πάλι. Πηγαίνετε στο μενού Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Μείωση Κίνησης και απενεργοποιήστε την.

Δείτε ακόμη: iOS 10 tip - Απενεργοποιήστε τα μηνύματα στην οθόνη κλειδώματος

Δεν σβήνονται οι εφαρμογές του iOS 10

Αν δε μπορείτε να σβήσετε τις εξ’ ορισμού εφαρμογές του iOS 10, δεν είστε οι μόνοι. Η αναφορά λέει ότι όταν προσπαθούν κάποιοι χρήστες να σβήσουν τις εφαρμογές αυτές εμφανίζεται ένα μήνυμα «αναμονή» και το γνωστό «x» δεν εμφανίζεται.

Πρώτα κάνετε μια επανεκκίνηση στη συσκευή σας. Αν δεν βοηθήσει αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν γίνεται εγκατάσταση άλλων εφαρμογών ενώ προσπαθείτε να σβήσετε τις εφαρμογές του iOS 10. Πηγαίνετε στο App Store και στο Ενημερώσεις > Αγορασμένα.

Αν όντως γίνονται εγκαταστάσεις, θέστε τη συσκευή σας σε Airplane mode για να σταματήσουν και προσπαθήστε μετά να σβήσετε τις εφαρμογές του iOS 10. Απενεργοποιήστε το Airplane mode και εγκαταστήστε τις εφαρμογές που θέλετε μία-μία.

Ίσως επίσης χρειαστεί να κάνετε επαναφορά όλων των ρυθμίσεών σας και να τις περάσετε ξανά. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Επαναφορά > Όλες οι ρυθμίσεις.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Οδηγός απόκρυψης προεγκατεστημένων εφαρμογών στο iPhone 

Πληκτρολόγια τρίτων δε λειτουργούν

ios10 problems 09

Σε αρκετές περιπτώσεις, πληκτρολόγια τρίτων κατασκευαστών παύουν να λειτουργούν στο iOS 10. Οι κατασκευαστές είναι εις γνώσιν του προβλήματος και παρέχουν ενημερώσεις των εφαρμογών τους. Ελέγξτε στο App Store αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση για το πληκτρολόγιο που σας παρουσιάζει πρόβλημα.

Αν δεν υπάρχει, τότε θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε δυστυχώς. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληκτρολόγια και πατήστε στο «Επεξεργασία». Μετά πατήστε το πλήκτρο «-» δίπλα στο προβληματικό πληκτρολόγιο για να το αφαιρέσετε.

Αγορασμένα ringtones εξαφανίστηκαν στο iOS 10

ios10 problems 10

Αν έχετε αγορασμένα ringtones, δεν είναι απίθανο να δείτε να λείπουν μετά την αναβάθμιση σε iOS 10.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί και σε προηγούμενες αναβαθμίσεις του iOS και η λύση είναι εύκολη και δε χρειάζεται να αγοράσετε εκ νέου τα ringtones. Απλά συνδέστε το iPhone σας στο iTunes στον υπολογιστή σας, πηγαίνετε στη συσκευή σας στο iTunes και πατήστε στο «Τόνοι».

Πατήστε το «τσεκ» δίπλα στο κουτάκι που λέει «Συγχρονισμός Τόνων» αν δεν είναι ήδη ενεργό. Θα ερωτηθείτε αν θέλετε να αντικατασταθούν οι τόνοι σας. Συμφωνείστε και θα γίνει ο συγχρονισμός.
Μετά από αυτό, τα αγορασμένα ringtones σας θα εμφανιστούν πάλι στο iPhone σας.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Προειδοποίηση από τη συσκευή σε περίπτωση επαφής με νερό

Ειδοποιήσεις δεν λειτουργούν στο iOS 10

Άλλο ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα είναι όταν μια σημαντική ειδοποίηση δεν λειτουργεί ή δεν κλείνει αφότου ενεργοποιηθεί. Αν λοιπόν δείτε ότι τα διάφορα alarms δεν κλείνουν ή κλείνουν μόνα τους σε λάθος ώρες, τότε υπάρχει μια απλή λύση.

Ανοίξτε το «Ρολόι» και πηγαίνετε στις «Ειδοποιήσεις». Πατήστε το «Επεξεργασία» στην κορυφή και διαγράψτε όλες τις ειδοποιήσεις σας. Κλείστε την εφαρμογή και μετά ανοίξτε την πάλι και ρυθμίστε εκ νέου τις ειδοποιήσεις σας.

Αν αυτό δε λειτουργήσει, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Όλες οι ρυθμίσεις. Θα επανέλθουν όλες οι ρυθμίσεις σας στις εξ’ ορισμού και θα πρέπει να τις ξανακάνετε όλες από την αρχή. Ενοχλητικό, αλλά θα λύσει το πρόβλημα.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Προβλήματα με την «Ώρα ύπνου» στην εφαρμογή Ρολόι 

Η οθόνη του iPhone δε λειτουργεί

ios10 problems 11

Αν η οθόνη του iPhone σας δεν ανταποκρίνεται μετά την αναβάθμιση του iOS, τότε αφαιρέστε οποιοδήποτε προστατευτικό της έχετε τοποθετήσει, καθαρίστε την καλά και κάνετε επανεκκίνηση της συσκευής σας. Αν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα, ελέγξτε τις ρυθμίσεις του 3D Touch (iPhone 6s και άνω).

Πηγαίνετε στο Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > 3D Touch. Ρυθμίστε την ευαισθησία της λειτουργίας. Αν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα, επικοινωνήστε με την Apple.

Η συσκευή υπερθερμαίνεται κατά τη φόρτιση
Αν παρατηρήσετε υπερθέρμανση της συσκευής σας αμέσως μετά την αναβάθμιση σε iOS 10, κατά τη φόρτιση, μην πανικοβάλλεστε.

Ακόμη κι αν δεν φαίνεται, το iOS 10 μπορεί να συνεχίσει να κάνει αναβαθμίσεις στο υπόβαθρο, κάτι που θα δημιουργήσει αυξημένο φόρτο στη συσκευή και κάποια υπερθέρμανση ενώ φορτίζεται.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα επιστρέψουν στο κανονικό.

Δείτε ακόμη: Υποβάθμιση του λειτουργικού iOS 10 στην επίσημη διαθέσιμη έκδοση 

Οι λίστες τραγουδιών φαίνονται άδειες

Άλλο ένα πρόβλημα μετά την αναβάθμιση είναι ότι εμφανίζονται άδειες οι λίστες μουσικής σε κάποιους χρήστες. Αυτό κυρίως συνέβαινε σε έξυπνες λίστες που αν και φαίνονταν στο iPhone, ήταν άδειες.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα, συνδέστε το iPhone στον υπολογιστή σας και, στο iTunes, αποεπιλέξτε όλες τις λίστες τραγουδιών, εφαρμόστε τις αλλαγές και μετά επιλέξτε και πάλι τις λίστες, εφαρμόστε τις αλλαγές και συγχρονίστε το iPhone σας και οι λίστες θα εμφανιστούν και πάλι σωστά στη συσκευή σας.

Παιχνίδια “σέρνονται” στο iOS 10

ios10 problems 12

Αν δείτε παιχνίδια με βαριά γραφικά να σέρνονται ή να καθυστερούν να ανοίξουν μετά την αναβάθμιση, τότε κλείστε όλες τις εφαρμογές σας. Μετά πατήστε μαζί τα πλήκτρα home+power μέχρι να εμφανιστεί το σήμα της Apple και έτσι η συσκευή θα κάνει επαναφορά (hard reset).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα. Επίσης, είναι χρήσιμο να επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει κάποια αναβάθμιση για το παιχνίδι σας που να επιδιορθώνει προβλήματα με το iOS 10.

Τα email δεν εμφανίζονται στην εφαρμογή Mail

Αν χρησιμοποιείτε το Mail της Apple για το ταχυδρομείο σας, ίσως δείτε ότι, όταν το ανοίγετε, εμφανίζει κενή οθόνη. Οι χρήστες που ανέφεραν το πρόβλημα είχαν όλοι τους ένα κοινό: μια απόστροφο στην διεύθυνση του email τους (στο όνομα δηλαδή).

Φαίνεται πως κάποιο bug στο iOS 10 εμποδίζει το Mail να απεικονίζει τέτοιου είδους διευθύνσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε για κάποιο επιδιορθωτικό patch από την Apple και να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη εφαρμογή εντωμεταξύ.

Τελικά ...

Είμαστε ακόμη στην αρχή και πρόκειται για μια μεγάλη αναβάθμιση - τη μεγαλύτερη - του iOS από καταβολής του, οπότε τα προβλήματα είναι δυστυχώς αναμενόμενα. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σύντομα επιδιορθωτικά patch για όλα τα προβλήματα που αναφέρουν οι χρήστες. Άλλωστε είμαστε ήδη στην έκδοση 10.0.2 ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

από Elichord