Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εικονική πραγματικότητα και iPhone - Καλώς ήλθατε στην εξέλιξη της διασκέδασης

Εικονική πραγματικότητα και iPhone - Καλώς ήλθατε στην εξέλιξη της διασκέδασης
ired.gr

Ένας πλήρης οδηγός για να απολαύσετε την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality-VR) στο iPhone σας και να μεταφέρετε τη διασκέδαση στο επόμενο επίπεδο.

Τις προάλλες, μπήκα σε ένα μεγάλο κατάστημα γνωστής αλυσίδας υπολογιστών και ρώτησα ένα από τους υπαλλήλους για τα γνωστά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που είχαν εκεί.

Στην ερώτησή του για το μοντέλο του κινητού μου, ακούω έκπληκτος ότι το iPhone και το iOS γενικότερα δεν είναι συμβατά με την εικονική πραγματικότητα (VR από δω και στο εξής) και ότι αν δεν είχα Android κινητό δε θα μπορούσα να απολαύσω τη VR με το iPhone μου σε οποιαδήποτε γυαλιά.

Επειδή γνώριζα ότι ο τύπος λέει μπούρδες και ήταν ένας ακόμη άσχετος που τον βάλανε για πωλητή χωρίς να έχει γνώση του αντικειμένου του, αποφάσισα να το ψάξω το θέμα πιο προσεκτικά - μιας και δεν είχα ακόμη ασχοληθεί σοβαρά - και να μοιραστώ και μαζί σας τα αποτελέσματα της έρευνάς μου για να μη σας πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» οι διάφοροι ειδήμονες των πολυκαταστημάτων.

Πάμε λοιπόν.

Τι είναι η εικονική πραγματικότητα - VR

virtual 02

 Έτσι φαίνεται μια ταινία VR στην οθόνη του iPhone μας χωρίς τα γυαλιά.

Η VR είναι ένα σύστημα βίντεο μέσω του οποίου - και φορώντας ειδικά γυαλιά - μπορούμε να δούμε ταινίες ή παιχνίδια σα να βρισκόμαστε κι εμείς μέσα σε αυτά. Η οπτική μας είναι πρώτου προσώπου και γυρίζοντας το κεφάλι μας σε οποιαδήποτε κατεύθυνση - πάνω, κάτω, αριστερά δεξιά - βλέπουμε όλο τον εικονικό κόσμο μέσα στον οποίο βρισκόμαστε.

Εννοείται ότι η εμπειρία είναι πραγματικά εκπληκτική - σχεδόν μαγική - αν συνυπολογίσουμε ότι όλο το βίντεο που βλέπουμε είναι επίσης και τρισδιάστατο δίνοντας έτσι, ακόμη περισσότερη αληθοφάνεια στην εμπειρία μας.

Όπως είπαμε χρειάζονται ειδικά γυαλιά μέσα στα οποία τοποθετούμε το iPhone μας - αν έχουν ενσωματωμένα και ακουστικά, ακόμη καλύτερα - και βεβαίως οι ταινίες και τα παιχνίδια είναι ειδικής κατηγορίας (VR) και πρέπει εξαρχής να έχουν γυριστεί με τις κατάλληλες κάμερες και με σκοπό την αναπαραγωγή τους ως VR. Η ποιότητα ανάλυσης του βίντεο σε VR ταινίες είναι συνήθως 4Κ.

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις κάμερες που χρειάζονται για να γυρίσουμε κι εμείς ένα VR βίντεο (ή 360 μοιρών) και για λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ 

Συστήματα VR

virtual 06

Πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας για το VR και το iPhone, θα θέλαμε να σας ξεναγήσουμε στα συστήματα VR γενικότερα.
Αν πραγματικά έχετε ενθουσιαστεί με την ιδέα των ταινιών και παιχνιδιών VR - που μέρα τη μέρα πληθαίνουν με εκθετικούς ρυθμούς - και σκέφτεστε την αγορά ενός συστήματος VR για το σαλόνι σας, έχετε τις εξής επιλογές.


Oculus Rift + υπολογιστής: Τα γυαλιά της Oculus είναι πολύ γνωστά και ποιοτικά για να παρέχουν μια σπουδαία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας με τα αντίστοιχα παιχνίδια και ταινίες, αλλά το κόστος τους (550£ στο Amazon) μαζί με το κόστος του υπολογιστή που απαιτείται (χρειάζεστε θηριώδες μηχάνημα) που μπορεί να φτάσει στα 1000€ δημιουργούν ένα «συνολάκι» για βαθιές τσέπες.

HTC Vive + υπολογιστής: Με κόστος μεγαλύτερο από αυτό των Oculus (κάπου 700£) και συνυπολογίζοντας το κόστος του αντίστοιχου υπολογιστή είναι εξίσου ποιοτικά και απαγορευτικά.

Playstation 4 Pro + γυαλιά PS-VR + PS4 camera + 2x PS Move controllers: Ο λόγος που βάζουμε το Playstation 4 Pro και όχι το απλό PS 4, είναι γιατί το Pro έχει το hardware για να υποστηρίξει σωστά τα γυαλιά του συστήματος της Sony και μάλιστα σε 4Κ, κάτι που το απλό δεν μπορεί μιας και είναι HD και μπορεί να συναντήσει προβλήματα λόγω πιο αδύναμου hardware.

Το πλήρες πακέτο υπολογίστε το στις 800£ περίπου στο Amazon και είναι και η πιο συμφέρουσα λύση για ένα οικιακό σύστημα εικονικής διασκέδασης σε σχέση με τα δύο προηγούμενα.

Πάμε τώρα στο iPhone.

Δείτε ακόμη: Νέα εμπειρία προβολής Video 360, από τη δημοφιλή πλατφόρμα YouTube, σε iOS συσκευές

Το σημαντικότερο αξεσουάρ - τα γυαλιά

virtual 04

Αυτό που θα χρειαστείτε πρώτα απ’ όλα είναι τα γυαλιά που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να δείτε τις VR ταινίες και τα παιχνίδια που θα κατεβάσετε στο iPhone σας από το App Store. Συνήθως πωλούνται μαζί με ένα μικρό Bluetooth χειριστήριο το οποίο χρησιμεύει για να μπορείτε να χειριστείτε τα παιχνίδια και να παίξετε, μιας και το iPhone σας μέσα στα γυαλιά δεν θα είναι πια προσβάσιμο.

Το κόστος του συγκεκριμένου σετ «παίζει» από 15-30€ στο Internet ή λίγο περισσότερο αν τα πάρετε από Ελλάδα, και θα βρείτε πάρα πολλά μοντέλα για κάθε γούστο. Σας συμβουλεύουμε να πάρετε εξ’ αρχής ένα σετ που να περιλαμβάνει και το χειριστήριο Bluetooth, αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε και με παιχνίδια.

Το Google Cardboard

virtual 03

Μια ειδική - και πάμφθηνη - περίπτωση γυαλιών VR, είναι το Google Cardboard, από τη γνωστή μας Google, που είναι ένα σετ γυαλιά τύπου «κάν’ το μόνος σου». Κοστίζουν μόλις 5€ και σας έρχονται σε ένα πακέτο έτοιμα προς συναρμολόγηση μαζί βέβαια με τις σχετικές οδηγίες.

Είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε, αν είστε άνθρωπος που πιάνουν τα χέρια σας, και, αν σας αρέσουν οι κατασκευές και το ότι θα φτιάξετε κάτι φτηνό που θα κάνει άριστα τη δουλειά, τότε αξίζει να τα δείτε.

Να σας προειδοποιήσουμε μόνο ότι δεν έχουν ιμάντες στήριξης στο κεφάλι και θα πρέπει να τα κρατάτε με τα χέρια σας στο πρόσωπό σας για να δείτε, οπότε, ούτε λόγος για χειριστήριο και παιχνίδια, εκτός κι αν είστε λίγο ζογκλέρ.

Όπως και να ‘χει, είναι κουραστικό να τα κρατάς μετά από αρκετή ώρα γιατί θα έχεις πρόβλημα με τα χέρια σου στο τέλος. Είναι όμως μια πολύ φθηνή λύση για όποιον θέλει απλώς να πειραματιστεί με την VR χωρίς να δώσει λεφτά.

Δείτε ακόμη: Facebook - Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο επιτρέπει φωτογραφίες 360 μοιρών

Οι εφαρμογές

Κι ερχόμαστε στο καυτό θέμα του τι θα βλέπουμε. Οι εφαρμογές VR χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: το βίντεο και τα παιχνίδια και με αυτή τη σειρά θα τις δούμε. Εννοείται ότι όλα αυτά θα τα βρείτε στο iOS App Store της Apple πληκτρολογώντας στην εύρεση τις λέξεις «VR» ή «Google Cardboard».

Εφαρμογές βίντεο:

virtual 07

Discovery VR: Το γνωστό μας Discovery channel έχει τη δική του εφαρμογή VR στο App Store, όπου μπορείτε να κατεβάσετε και να δείτε διάφορα ντοκιμαντέρ, μικρές ταινίες, το Mythbusters, το Wildlife και άλλα. Δωρεάν.

Within: To Within αποτελεί ένα «κανάλι» με βίντεο 360 μοιρών με πολύ υψηλή ποιότητα και ενδιαφέροντα θέματα. Ανανεώνεται συχνά με καινούριο περιεχόμενο με πολλά φιλμ ζωντανής δράσης. Παραδείγματα είναι τα φιλμ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ειδήσεις ζωντανές από το Vice News, το VR μουσικό βίντεο Stonemilker της Bjork και πολλά άλλα διαφόρων θεμάτων. Δωρεάν.

YouTube: Το YouTube δεν θέλει συστάσεις πιστεύω. Θα χρειαστείτε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής του για iOS (αν δεν σας λειτουργεί σωστά, διαγράψτε την και ξανακατεβάστε την). Στην αναζήτηση της εφαρμογής γράψτε «#360video» και θα εμφανιστεί μια πληθώρα από ταινίες VR για να απολαύσετε. Δωρεάν.

Orbulus: Αν οι ταινίες σας κουράζουν και σας ζαλίζουν σε VR, υπάρχουν και φωτογραφίες VR που μπορείτε να δείτε και που είναι πιο ξεκούραστες λόγω της “ακινησίας” τους. Στο Orbulus θα βρείτε 360-μοιρών Φωτόσφαιρες όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε μέσα σε ένα ακίνητο κόσμο. Εικόνες από το Glastonbury, το Βόρειο Σέλας, τον Άρη κλπ θα σας μαγέψουν. Δωρεάν.

DinoTrek VR: Αν οι δεινόσαυροι είναι το πάθος σας, μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στον κόσμο τους βλέποντάς τους στο περιβάλλον τους σε καταστάσεις ηρεμίας αλλά και μάχης. Ναι υπάρχει και Τυραννόσαυρος. 0,99€.

Παιχνίδια:

virtual 08

Zombie Shooter VR: Τα Ζόμπι είναι πια της μόδας, οπότε δεν μπορεί να μην υπήρχε (τουλάχιστον ένα) παιχνίδι VR γι’ αυτά. Όπως λέει και το όνομα, σκοτώνετε ζόμπι μέσα σε διάφορα περιβάλλοντα που η VR τα κάνει πολύ πιο πραγματικά. Δωρεάν.

InCell VR: Ένα action/racing game με δόσεις στρατηγικής σε έναν μικρόκοσμο κυττάρων και ιών. Αρκετά διασκεδαστικό και ιδιαίτερο. Δωρεάν.

Sisters: Αν ο τρόμος είναι η διασκέδασή σας, τότε πρέπει να δείτε το Sisters. Μια πρώτου προσώπου VR εμπειρία με φαντάσματα, όπου βρίσκεστε μόνοι σε ένα στοιχειωμένο σπίτι στη μέση μιας καταιγίδας. Δε λέμε περισσότερα. Δωρεάν.

Fractal Combat X: Σας αρέσουν οι μάχες με αεροπλάνα; Τότε το Fractal Combat X είναι το παιχνίδι που είναι για σας. Νέες αποστολές προστίθενται καθημερινά, τα περιβάλλοντα είναι υπέροχα, το παιχνίδι είναι γρήγορο και σε κάνει να θες κι άλλο. Υπάρχουν αγορές εντός της εφαρμογής αν θέλετε πιο πολλά ακόμη. Δωρεάν.

Μερικά ακόμη για το τέλος

virtual 05

Σε καμία περίπτωση δεν καλύψαμε την πληθώρα των εφαρμογών που υπάρχουν - είτε για ταινίες, είτε για παιχνίδια - στο θέμα της εικονικής πραγματικότητας, κι ούτε θα μπορούσαμε, καθώς είναι αμέτρητες. Απλά ψάξτε στο App Store με τις λέξεις κλειδιά που σας είπαμε και περιηγηθείτε.

Είναι πάρα πολλές (ίσως οι περισσότερες) δωρεάν, κάποιες με αγορές εντός των εφαρμογών για επιπλέον θέματα και κάποιες ζητούν χρήματα για την αγορά τους εξ’ αρχής. Σίγουρα θα βρείτε πάρα πολλές να σας διασκεδάσουν.

Να ξέρετε όμως ότι είναι αρκετά ενεργοβόρες - θα δείτε τη μπαταρία σας να αδειάζει σχετικά γρήγορα. Και επίσης, το όλο θέμα της VR είναι αρκετά κουραστικό για τα μάτια μετά από αρκετή ώρα χρήσης και μπορεί να φέρει ακόμη και ναυτία σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείτε με προσοχή και “διασκεδάστε υπεύθυνα” που λένε.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status