iPhone 7 - Επτά τρόποι να ακούσετε μουσική παρά την έλλειψη εισόδου ακουστικών

iPhone 7 - Επτά τρόποι να ακούσετε μουσική παρά την έλλειψη εισόδου ακουστικών
ired.gr

Δεν έχει είσοδο ακουστικών το iPhone 7, αλλά δεν σημαίνει πως αυτό είναι πρόβλημα.

Μας αρέσει δε μας αρέσει, το νέο iPhone 7 μας οδηγεί σε ένα διαφορετικό τρόπο για ν’ ακούμε μουσική από αυτόν που γνωρίζαμε ως τώρα. Άσχετα με τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν την εταιρεία σ’ αυτή την απόφαση, το γεγονός παραμένει ότι η είσοδος αναλογικών ακουστικών αποτελεί πια παρελθόν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ήλθε και το τέλος του κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι - ενσύρματοι και ασύρματοι - που μας επιτρέπουν να ακούσουμε μουσική από το iPhone 7 ανάλογα με τα γούστα, τις διαθέσεις και την ... τσέπη μας. Δείτε παρακάτω λοιπόν.

Ο αντάπτορας lightning-3,5mm

iphone jack 02

Όπως ήδη ξέρουμε, η Apple συμπεριέλαβε τον αντάπτορα αυτόν στη συσκευασία του iPhone 7/7 Plus προκειμένου να βοηθήσει στη μετάβαση από τα αναλογικά ακουστικά στα ψηφιακά συνδεόμενα, που έχουν δικό τους lightning. Έτσι, όσοι έχουν καλά αναλογικά ακουστικά που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν, μπορούν να τα συνδέουν μέσω αυτού του μικρού αντάπτορα στη θύρα lightning του iPhone 7.

Φυσικά εδώ εγείρεται και το θέμα της ταυτόχρονης φόρτισης του iPhone 7 μιας και η θύρα lightning θα είναι κατειλημμένη από τα ακουστικά, αλλά σε αυτό ήδη απάντησε η Belkin πρώτη, παράγοντας το απαραίτητο αξεσουάρ. Για περισσότερα δείτε το αντίστοιχο άρθρο μας

Superdongle: A USB DAC

iphone jack 03

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο μετατροπέας ψηφιακού σε αναλογικό (digital audio converter-DAC) είναι μια συσκευή που μετατρέπει τον ψηφιακό ήχο και τον μετατρέπει σε αναλογικό για να μπορούμε να τον ακούσουμε με τα ηχεία ή τα ακουστικά μας.

Ακόμη και τα ψηφιακά ακουστικά, στην ουσία είναι αναλογικά ακουστικά με ψηφιακό βύσμα και έναν τέτοιο μετατροπέα μέσα γιατί τα αυτιά μας δεν παύουν να είναι αναλογικά.

Υπάρχουν λοιπόν μικροί φορητοί ενισχυτές ήχου μαζί με DAC που έχουν και lightning-USB αντάπτορα (όπως αυτό της παραπάνω εικόνας) και παρέχουν είσοδο αναλογικών ακουστικών 3,5mm. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ο ενσωματωμένος ενισχυτής και ο κρυστάλλινος ήχος που προσφέρουν στους απανταχού audiophile.

Ο συγκεκριμένος της εικόνας είναι ο AudioQuest DragonFly USB DAC. Έχει τον επεξεργαστή 32-bit ESS 9010 Sabre μέσα του και αναπαράγει από ΜΡ3 μέχρι και 24-bit/96KHz ασυμπίεστου ήχου υψηλής πιστότητας.

Ακουστικά lightning

iphone jack 04

Η Apple ήδη συμπεριέλαβε το δικό της σετ lightning ακουστικών στη συσκευασία του iPhone 7/7 Plus, αλλά δεν σημαίνει πως είναι και τα μοναδικά στον κόσμο.

Κατασκευαστές όπως οι Audeze και Philips έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους μοντέλα με lightning βύσμα για απευθείας σύνδεση με iPhone από το 5 και πάνω. Και σίγουρο είναι, ότι με την έλευση του iPhone 7, αυτού του είδους τα ακουστικά θα είναι πια κάτι το απόλυτα συνηθισμένο.

Δείτε ακόμη: Samsung - Ετοιμάζεται επίσης να «αποσύρει» την είσοδο ακουστικών;

Ασύρματα ακουστικά

iphone jack 05

Ήδη είδαμε τα νέα ασύρματα Bluetooth ακουστικά που παρουσίασε η Apple μαζί με το iPhone 7, τα AirPods, δείχνοντας έτσι το δρόμο για ένα ασύρματο μέλλον, αλλά βεβαίως ξέρουμε ότι τα Bluetooth ακουστικά δεν είναι κάτι το νέο.

Υπάρχουν πια σε όλα τα σχέδια, μεγέθη και κόστη, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας και περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως η ακύρωση θορύβου (κάτι που τα αναλογικά ακουστικά δεν μπορούν να έχουν), ρυθμίσεις για τον ήχο και ακόμη και πρόσβαση επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) προκειμένου να μπορούμε να ρυθμίσουμε το ακουστικό μας περιβάλλον.

Το μειονέκτημα της φόρτισης βέβαια είναι ένα θέμα, αλλά από την άλλη μεριά μας παρέχουν την ελευθερία από τα καλώδια που μπλέκονται συνεχώς μέσα στα πόδια μας.

Ασύρματα ηχεία

Εικόνα 6iphone jack 06

Ο ασύρματος ήχος δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το καινούριο για τα ηχεία επίσης. Τα Bluetooth ηχεία είναι κοντά μας εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορα μεγέθη, σχέδια, ποιότητες και κόστη, έτσι ώστε να μην ξέρει κάποιος τι να διαλέξει.

Πέραν τούτου, τα περισσότερα συμπεριλαμβάνουν και αναλογικές εισόδους για σύνδεση ακουστικών, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαστεί. Κάποια μάλιστα έχουν και θύρες φόρτισης iPhone λειτουργώντας έτσι ως dock.

Από την άλλη, έχουμε και τα Wi-Fi ηχεία - όπως π.χ., τα Bose SoundTouch 10 της εικόνας - που έχουν μαζί και συνοδευτική εφαρμογή για τον έλεγχο της εικόνας και για την αποθήκευση των αγαπημένων μας διαδικτυακών ραδιοσταθμών ως αγαπημένων.

Το πλεονέκτημα των Wi-Fi ηχείων είναι ότι έχουν καλύτερο ήχο από τα Bluetooth και μπορούν να κάνουν streaming μουσικής από διάφορες συνδεδεμένες συσκευές, στο ίδιο δίκτυο, και σε διάφορα δωμάτια. Το μειονέκτημα είναι ότι επειδή χρειάζονται Wi-Fi δίκτυο, δεν τα παίρνεις μαζί σου όπως τα Bluetooth.

Υπάρχουν επίσης τα υβριδικά - όπως το Amazon Echo - που προσφέρουν λειτουργίες ελέγχου μέσω φωνής (voice-control) όταν είναι σε Wi-Fi, αλλά λειτουργούν και ως Bluetooth.

Άλλο ένα ασύρματο πρωτόκολλο είναι το γνωστό μας AirPlay της Apple και υπάρχουν ήδη ηχεία που το υποστηρίζουν, αλλά είναι ακριβότερα. Έχουν όμως το πλεονέκτημα του καλύτερου ήχου από τα Bluetooth.

Δείτε ακόμη: Steve Jobs - Επιθυμούσε την αφαίρεση της υποδοχής ακουστικών

Ασύρματοι αντάπτορες

iphone jack 07

Αν δε θέλετε να δώσετε πολλά λεφτά και ψάχνετε για ένα καλό ασύρματο Wi-Fi αντάπτορα που θα σας επιτρέψει να κάνετε streaming της μουσικής σας, δοκιμάστε το Chromecast Audio της Google.

Με κόστος γύρω στα 35€, αυτό το μικρό εργαλείο μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε στερεοφωνικό σύστημα που περιλαμβάνει θύρα aux-in, σε ασύρματο με δυνατότητα μετάδοσης σε διάφορα δωμάτια και ποιότητα μέχρι και 24-bit/96kHz για τους audiophile.

Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε όμως, είναι ότι το Chromecast Audio δεν παίζει με όλες τις μουσικές εφαρμογές στο iOS, οπότε, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατό με την εφαρμογή μουσικής που σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα υποστηρίζει τις Spotify, Pandora, iHeartRadio, Google Play Music, YouTube Music, Deezer και πολλές ακόμη άλλες, αλλά ΟΧΙ την Apple Music και το iTunes.

Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν επίσης Bluetooth αντάπτορες που μετατρέπουν ένα στερεοφωνικό σύστημα με θύρα aux-in (ή auxiliary) σε ασύρματο με δυνατότητα Bluetooth. Και εννοείται ότι μπορείτε να στείλετε ήχο από οποιαδήποτε εφαρμογή του iPhone μέσω Bluetooth.

Από την άλλη, υπάρχει και η Apple TV που έχει και δυνατότητα AirPlay και βεβαίως μπορείτε να στείλετε τη μουσική σας μέσω αυτής σε ένα στερεοφωνικό σύστημα (πέραν της τηλεόρασής σας) και μάλιστα μέσω εξόδου οπτικής ίνας.

Apple iPhone lightning Dock (και άλλα docks)

iphone jack 08

Αν θέλετε να φορτίζετε το iPhone σας ενώ ακούτε μουσική ταυτόχρονα μια καλή λύση είναι τα διάφορα docks, με πρώτο αυτό της Apple που παρέχει και αναλογική θύρα 3,5mm για ακουστικά ή ηχεία. Και πέρα από αυτό ήδη κυκλοφόρησε και αυτό της Belkin που είναι μάλιστα και φθηνότερο αλλά και περιλαμβάνει επιπλέον lightning θύρα, και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα δούμε να γεμίζει η αγορά από τέτοια gadget.

Διαλέξτε λοιπόν, οι επιλογές είναι αρκετές και για κάθε γούστο και τσέπη.

Δείτε ακόμη: AirPods - Aνακαλύψτε τα νέα ασύρματα ακουστικά της Apple

από Elichord