iPhone 7 - Ανθεκτικό στο νερό, αδιάβροχο, δείκτης IPX, τι είναι όλα αυτά;

iPhone 7 - Ανθεκτικό στο νερό, αδιάβροχο, δείκτης IPX, τι είναι όλα αυτά;
ired.gr

Το νέο iPhone έχει βαθμολογηθεί με IP67 για το πόσο ανθεκτικό είναι στο νερό και στη σκόνη. Τι είναι αυτός ο δείκτης που ακούμε συνέχεια;

Πολλά από τα αξεσουάρ Bluetooth είναι ανθεκτικά στο νερό, ενώ κάποια άλλα είναι πλήρως αδιάβροχα. Αυτό σημαίνει πως εάν παίζετε μέσα στο χιόνι, βρίσκεστε με μία τέτοια συσκευή στο ντους ή μία βρεγμένη μπλούζα έρθει σε επαφή με ηχεία ή ακόμη και power banks που υπάρχουν στην αγορά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Όμως υπάρχει ένα ερώτημα εδώ: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ένδειξης ανθεκτική στο νερό, από το αποδεδειγμένα αδιάβροχη; Σωστά.

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα αντίστασης στο νερό, τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά (Κλίμακα). Η κλίμακα αυτή έχει τον τίτλο IPX.

Να σας “κεράσουμε” κάτι και συνεχίζουμε:

 everflowing booze

Κλίμακα αδιαβροχοποίησης υλικών

Εάν ένα υλικό έχει δείκτη αντίστασης στο νερό (4,5 και 6) μπορεί να σημειωθεί ως IPX5. Το σύμβολο X διατηρεί τη θέση του δείκτη της σκόνης, εάν για παράδειγμα το υλικό αυτό, είναι παράλληλα ανθεκτικό και στη σκόνη. Αν ας πούμε το υλικό ή μια συσκευή smartphone όπως το Phone 7, είναι ανθεκτική στη σκόνη και βαθμολογείται με 6 (αδιαπέραστη), τότε λαμβάνει τη βαθμολογία IP67, για παράδειγμα.

Στη σπάνια περίπτωση όπου ο βαθμός αντίστασης είναι ο ίδιος και στη σκόνη αλλά και στο νερό, για παράδειγμα 6, τότε μπορεί να γραφεί η βαθμολογία του υλικού ως IP6. Σπάνια θα βρείτε υλικό που θα λάβει αυτή τη βαθμολογία.

Σας παραθέτουμε την ανάλυση της κλίμακας IP όπου αναφέρεται πλήρως η διαφορά μεταξύ των όρων, ανθεκτικό στο νερό και πραγματικά αδιάβροχο.

IPX0 - Το υλικό δεν είναι καθόλου ανθεκτικό στο νερό. Σκεφθείτε για παράδειγμα ένα φύλλο χαρτί αν πέσει στο νερό. Θα καταστραφεί πλήρως και το χαρτί και το γραπτό που θα εμπεριέχει.

IPX1 - Η συσκευή είναι προστατευμένη, μόνο σε περίπτωση που πέσουν πάνω της μερικές σταγόνες νερό και μάλιστα κατακόρυφα. Δεν είναι απίθανο αυτό, να συμβεί σε ένα smartphone. Τέτοιου είδους συσκευές καλό είναι να βρίσκονται σε θήκη προστασίας.

IPX2 - Η συσκευή προστατεύεται από το νερό ακόμη κι αν έρθει σε επαφή με αυτό σε κλίση 15 μοιρών. Λέμε 15 καθώς εάν έρθει σε επαφή με κλίση 16 μοιρών τότε θα υπάρχει πρόβλημα.

IPX3 - Όλο και καλυτερεύουν τα πράγματα, μπορείτε να ψεκάσετε τη συσκευή σας με νερό ακόμη και από 60 μοίρες από το επάνω μέρος της συσκευής, εάν επιθυμείτε να το “δροσίσετε”, υποθέτουμε.

IPX4 - Σε περίπτωση που ρίξετε μερικά παγάκια στο ουίσκι σας, και σταγόνες του ποτού πέσουν στη συσκευή σας, μην ανησυχήσετε, δεν κινδυνεύει από βραχυκύκλωμα. Είστε ασφαλείς. Έως εκεί όμως, μην ξεθαρρεύετε.

IPX5 - Πρόκειται πλέον για μία συσκευή η οποία αντέχει να πλησιάσει υγρό από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εννοείται πως πρέπει να κινηθείτε γρήγορα και να απομακρύνετε τη μεγάλη ποσότητα, αλλά η συσκευή σας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

IPX6 - Εάν το ποτήρι που ξεχειλίζει από νερό, χάσει την ισορροπία του και αδειάσει πάνω στη συσκευή σας, προτείνουμε να σώσετε πρώτα το ποτήρι από πιθανή πτώση και στη συνέχεια να ανησυχήσετε για τη συσκευή σας. Να ανησυχήσετε όμως!

Οι επόμενες ενδείξεις έχουν να κάνουν με τη στεγανοποίηση

water ressist 01

IPX7 - Εδώ έχουμε την αποδοχή μιας συσκευής στην πλήρη προσθαλάσσωση. Αν για παράδειγμα πέσει η συσκευή σας μέσα σε νερό έως κι ένα μέτρο βάθος, μπορείτε να την βγάλετε από τη θάλασσα και να λειτουργήσει κανονικά. Οι δείκτες αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε οποιαδήποτε χώρα κάνετε χρήση τη συσκευή σας, δεν θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα.

Εδώ ανήκουν και οι νέες συσκευές της Apple, iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Θα πρέπει επίσης να πούμε πως η ένδειξη των νέων συσκευών του γίγαντα της τεχνολογίας, είναι IP67, το οποίο σημαίνει πως οι συσκευές είναι αδιαπέραστες από τη σκόνη και ανθεκτικές στο νερό, έως ενός μέτρου βάθος.

Διαβάστε επίσης: iPhone 7 και iPhone 7 Plus - Επιστροφή στο μέλλον 

IPX8 - Η συσκευή σας είναι προστατευμένη από το νερό για βάθος περισσότερο από 1 μέτρο. Άρα μπορείτε να έχετε συντροφιά τη συσκευή σας με το συγκεκριμένο δείκτη στεγανότητας, μέσα σε μία πισίνα, σε μία λίμνη ακόμη και σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό SPA - δεν έχει σημασία - χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Στη κατηγορία αυτή ανήκει ή νέα έκδοσης της wearable συσκευής της Apple, Apple Watch, η οποία είναι αδιάβροχη έως 50 μέτρα βάθος.

water ressist 02

Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το περιβόητο πρότυπο αντοχής σε νερό και σκόνη, με το οποίο βαθμολογούνται τα διάφορα υλικά (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συσκευές iPhone). Ελπίζουμε πως έχοντας τις παραπάνω γνώσεις κανείς δεν μπορεί να σας ξεγελάσει. Εάν παραμένουν απορίες, είμαστε πρόθυμοι να τις συζητήσουμε στα σχόλια.

από DINFUN