macOS - Δημιουργία αυτόματης περίληψης σε κείμενα

macOS - Δημιουργία αυτόματης περίληψης σε κείμενα
ired.gr

Χρησιμοποιήστε την υπηρεσία «Σύνοψης» για να δημιουργήσετε αυτόματη περίληψη σε οποιοδήποτε κείμενο στο Mac OS X.

Αν έχετε κάποιο μεγάλο κείμενο στο Internet, σε email, στο Text Edit, στο Pages ή οπουδήποτε αλλού στο Mac OS X και δεν έχετε την ώρα, τη διάθεση ή την όρεξη να το διαβάσετε ολόκληρο, αλλά θέλετε να πάρετε μια γενική ιδέα για το περιεχόμενό του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξαιρετικής χρησιμότητας υπηρεσία «Σύνοψη» (Summarize Service) στο OS X.

Το ακόμη καλύτερο είναι ότι η λειτουργία αυτή είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να αποφασίσετε εσείς πόσο μεγάλη ή μικρή θέλετε να είναι η περίληψη. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ προτάσεων ή παραγράφων καθώς και το μέγεθος του κειμένου που μπορεί να είναι από μια συνοπτική πρόταση της κεντρικής ιδέας του κειμένου, μέχρι να μια εκτεταμένη περίληψη, τύπου σημειώσεων, ή οτιδήποτε άλλο ανάμεσα.

Η υπηρεσία «Σύνοψη» πρέπει να είναι πρώτα ενεργοποιημένη στο Mac μας για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε κι από κει και πέρα, να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε ώστε να παράγουμε τις περιλήψεις που μας ενδιαφέρουν από κάποιο - οποιοδήποτε - κείμενο μέσα στο Mac OS X ασχέτως εφαρμογής που βρίσκεται, φθάνει να μπορούμε να το επιλέξουμε (να είναι δηλαδή κείμενο και όχι εικόνα κειμένου).

Πώς ενεργοποιούμε την υπηρεσία

Πριν χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία, πρέπει να δούμε αν είναι ενεργοποιημένη κι αν όχι, να την ενεργοποιήσουμε.

  • Ανοίγουμε τις «Προτιμήσεις Συστήματος» (System Preferences) από το μενού Apple ( ) και πηγαίνουμε στο «Πληκτρολόγιο» (Keyboard).
  • Επιλέγουμε την ετικέτα (tab) «Συντομεύσεις» (Shortcuts) και πηγαίνουμε στις «Υπηρεσίες» (Services).
  • Κατεβαίνουμε προς τα κάτω μέχρι να βρούμε το «Σύνοψη» (Summarize) και το επιλέγουμε, αν δεν είναι επιλεγμένο.
summerize 01

Πώς χρησιμοποιούμε την υπηρεσία

Τώρα που είμαστε σίγουροι ότι είναι ενεργοποιημένη η υπηρεσία, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε κείμενο μέσα στο OS X για να παράγουμε μια περίληψή του.

  • Επιλέγουμε το κείμενο που θέλουμε, είτε σύροντας με τον κέρσορα του ποντικιού, είτε με CMD+A αν θέλουμε να το επιλέξουμε ολόκληρο στα γρήγορα.
  • Πατάμε δεξί κλικ με το ποντίκι στο επιλεγμένο κείμενο.
  • Από το μενού επιλέγουμε «Υπηρεσίες» και κάνουμε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δούμε τη «Σύνοψη».

summerize 02

  • Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη υπηρεσία, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με το έτοιμο κείμενο σύμφωνα με τις εξ’ ορισμού ρυθμίσεις του συστήματος και με ρυθμιστικά από κάτω προκειμένου να κάνουμε τις δικές μας ρυθμίσεις.
  • Επιλέγουμε «Προτάσεις» ή «Παράγραφοι» ανάλογα με το μέγεθος της περίληψης που θέλουμε και μετά μετακινούμε το ρυθμιστικό σύρτη και βλέπουμε ότι το κείμενο στο παράθυρο αλλάζει μέγεθος σε πραγματικό χρόνο.
  • Μετά πηγαίνουμε στο μενού Αρχείο > Αποθήκευση ως (File > Save as) για να αποθηκεύσουμε την περίληψη.

Αυτό ήταν. Μπορούμε έτσι να φτιάχνουμε αυτόματα περιλήψεις μεγάλων κειμένων που να μας δίνουν μια ιδέα ως προς το πλήρες περιεχόμενό τους. Μια ενδιαφέρουσα χρήση της υπηρεσίας είναι όταν θέλουμε να παράγουμε κείμενα συγκεκριμένου μεγέθους από μεγαλύτερα κείμενα. Ενεργοποιώντας και την «Καταμέτρηση λέξεων» στο Pages, μπορούμε να έχουμε ακριβή έλεγχο στα κείμενα που θέλουμε να παράγουμε.

από Elichord